Víme dříve než ministr Blažek: Vesecká řekne vše

09.07.2012 6:15

Nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek se o postupu ve věci nového zákona o státním zastupitelství i jmenování Lenky Bradáčové hodlá poradit jak s Renátou Veseckou, tak i s Marií Benešovou, jakožto bývalými nejvyššími státními zástupkyněmi. Obě dámy se však ve svých radách ministrovi nejspíš značně rozejdou.

Víme dříve než ministr Blažek: Vesecká řekne vše
Foto: red
Popisek: Renata Vesecká

Pavel Blažek (ODS) se v nedělních Otázkách Václava Moravce vyjádřil ke dvěma zásadním aktuálním tématům svého resortu. Řeč byla o chystaném zákonu o státním zastupitelství, jehož současná podoba navržená ještě Pospíšilem je často terčem kritiky a také o případném jmenování Lenky Bradáčové pražskou vrchní státní zástupkyní.

V obou záležitostech se ministr podle svých slov poradí s bývalými nejvyššími státními zástupci. Tedy například s Renátou Veseckou či Marií Benešovou. Obě v reakci pro ParlamentníListy.cz poodhalují, jakým směrem chtějí ministru Blažkovi poradit. Jasné však je, že na celou situaci mají zcela odlišné pohledy.

Vesecká: Ano, hrozí návrat k centralizaci generální prokuratury

Renata Vesecká pro ParlamentníListy.cz  v prvé řadě konstatovala, že nový zákon o státním zastupitelství je potřeba. „Samozřejmě má jít o zákon, který nemůže být šit nějakou horkou jehlou a zaslouží si diskusi v rámci, řekla bych nikoli úzkého kruhu státních zástupců, jak byl i vytvářen, ale mnohem širší diskusi vůbec o poslání a postavení státního zastupitelství,“ uvádí Vesecká.

„Se současnou podobou toho zákona bychom určitě udělali krok zpátky, byl by to návrat ke generální prokuratuře, pokud jde o tuhý centralismus,“ říká důrazně pro server ParlamentníListy.cz

Pokud jde o jmenování či nejmenovnání Lenky Brádáčové, nechce být Vesecká příliš konkrétní. „Bude-li pan ministr chtít, jsem mu k dispozici se všemi svými informacemi a zkušenostmi,“ nechtěla více poodhalit Renáta Vesecká.

Marie Benešová, nyní stínová ministryně spravedlnosti za ČSSD prý ministrovo prohlášení o tom, že by se chtěl v těchto věcech poradit, příliš nepochopila, protože personální otázky jsou záležitostí ministra a do toho mu nikdo mluvit nebude.

Benešová: Žádná generální prokuratury nehrozí. To tu bylo za Vesecké…

„Ale stranou toho návrhu zákona o státním zastupitelství, tak já ani u sebe nemám jeho současnou podobu. Pokud jsem měla možnost vidět jednu z předchozích verzí, ne se vším jsem se ztotožňovala, takže by mi to asi pan ministr měl nejdříve poslat, abych se na to mohlo podívat,“ vzkazuje novému šéfovi resortu justice.

Benešová však odmítá, že by se současná podoba zákona vracela státní zastupitelství k dobám centralizované generální prokuratury. „No to si vůbec nemyslím. Do dob generální prokuratury to vrátila paní Vesecká, když na sebe vzala kauzu Čunek a pak ji předala někam, kam nepatřila. Jestli tedy státní zastupitelství někdo přiblížil zpátky ke generální prokuratuře, tak to byli tihle lidé kolem Vesecké. Ti si uzurpovali tu moc,“ útočí naopak na svoji dnes již bývalou nástupkyni na postu nejvyšší státní zástupkyně.

Prohlášení o návratu k centralizované prokuratuře jsou podle slov Benešové jen odkláněcí manévry pravice. „V podstatě se dá říci, že do dob generální prokuratury to vrátili tím zásahem do kauzy Čunek, protože tady platí dohled a dozor a pokud vím, tak na dohledu se nemá nic měnit a to si nemůže žádný nadčlánek nějak uzurpovat a nahradit to svými oprávněními, která neexistují. Takové názory jsou šířeny, jen aby to zmátlo stopu,“ říká přesvědčeně pro ParlamentníListy.cz Benšová.

„Do záležitosti s Lenkou Bradáčovou ale panu ministru Blažkovi rozhodně nijak nemíním mluvit a ani nikoho hodnotit. Už jsem odtamtud sedm let pryč a nemohu tedy vědět, jak se tam situace vyvíjela. Takže jmenování nového pražského vrchního státního zástupce si bude pan Blažek muset vyřešit sám. Ale s tím zákonem velmi ráda poradím,“ vzkázala Blažkovi přes ParlamentníListy.cz Marie Benešová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…