Socialisté vyzývají premiéra: Buď odvolejte ministra vnitra, anebo Kalouska

10.07.2012 13:55

ČSSD je pěkně rozezlena tím, že stále nefunguje registr motorových vozidel. Ministr dopravy by prý měl situaci neodkladně řešit a navíc odvolat z postu ty, co mají registr na starosti. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka kritizoval také ministra financí Miroslava Kalouska za to, jak reaguje v kauze CASA. Prý by jej měl premiér odvolat, ovšem pokud má pravdu, že policie v případu pracuje špatně, tak ať Nečas odvolá ministra vnitra Kubiceho.

Socialisté vyzývají premiéra: Buď odvolejte ministra vnitra, anebo Kalouska
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

„Je to již podruhé, kdy občané doplácí na neschopnost vlády. Není to tak dávno, co výplaty dávek na úřadech práce také vázly,“ zmínil dnes na stranickém brífinku šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, jenž je prý rozezlen tím, jak resort dopravy řeší kolaps systému na registraci motorových vozidel.

„Bylo by dobře, kdyby ministr dopravy říkal občanům pravdu,“ upozornil v této souvislosti dále Sobotka. "Občané tady působí jako rukojmí. Jednoznačně musí ministr dopravy vyvodit osobní odpovědnost a musí tady padat hlavy,“ zmínil dále rozhořčeně Sobotka.

Spouštění nového registru vozidel na mnoha místech republiky totiž i dnes nadále doprovázejí komplikace. V pondělí systém kvůli technickým potížím zkolaboval a lidé kvůli tomu nemohli přihlašovat a odhlašovat vozidla. Dnes už je samotný registr funkční, i když mnohde pracuje pomaleji nebo jen částečně.

Některé městské úřady a magistráty ale řeší problémy s tiskem dokumentů a dokladů. Nemohou proto vytisknout například technické průkazy.

Kdo v kauze CASA lže?

Dalším palčivým sředobodem se pro ČSSD stalo chování ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a to v kauze CASA. „Policie podle Kalouska prý v kauze CASA lže a podvádí a to za dozoru státních zástupců,“ připomněl šéf oranžových.

„Myslím, že je tady evidentní, jak by měl pan premiér konat – buď odvolat ministra vnitra, anebo ministra Kalouska. Pokud policie lže, pak za to nese odpovědnost ministr Jan Kubice. V této věci by ale pan premiér měl mít jasno. V opačném případě by neměl ministr Kalousek policii ovlivňovat,“ zdůraznil Sobotka.

ČSSD pak podle Sobotky a také podle slov šéfa poslanců ČSSD Jeronýma Tejce bude hlasovat pro vydání Vlasty Parkanové policii. Strany ODS i TOP 09 by prý také měly hlasovat podobně. 

Mandátový a imunitní výbor (MIV) sněmovny totiž dnes ráno doporučili poslancům vydat bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou k trestnímu stíhání kvůli již řečenému předraženému nákupu letadel CASA. Plénum sněmovny bude o Parkanové pak rozhodovat nejspíše ve čtvrtek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…