Parkanová trpí neprávem. No a co? Estébácky jí skřípnou. A proč ne?

11.07.2012 8:41

Vlasta Parkanová by měla být sněmovnou vydána navzdory tomu, že si někdo myslí, že její obvinění je nesmyslné. Pro všechny by měl platit stejný metr. I řadoví občané jsou neprávem hnáni před soud a museli bojovat o to, aby svou nevinu dokázali.

Parkanová trpí neprávem. No a co? Estébácky jí skřípnou. A proč ne?
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vlasta Parkanová byla doporučena sněmovním imunitním výborem k vydání policejnímu stíhání

"Pro ty, kteří si myslí, že Parkanová byla obviněna policií nesmyslně, platí: No a co? Copak to nezažíváme každou chvíli u lidí méně slavných, než je ona? Copak jsme neviděli dost přehmatů, které si občané museli protrpět až k hořkému rozuzlení, že jsou nevinní?" píše doslova Karel Steigerwald, komentátor MF Dnes, ve svém čtvrtečním článku. A ptá se, proč by této kavalérie měli být politici ušetřeni, vždyť nakonec oni jsou zodpovědní za nepěkný stav orgánů spravedlnosti, tak ať nastaví kůži.

"Smyslem imunity určitě nikdy nebylo uchovat politiky v nějaké extra bavlnce. Co hrozí lidu, má hrozit i jim, to je nepochybná demokratická zásada," dodává Steigerwald.

Sněmovna ji vydá

Komentátor je přesvědčen, že k vydání Parkanové rozhodně dojde. Zákonodárci se zříkají zodpovědnosti hledat vinu či nevinu, to dle jejich přesvědčení náleží soudu. "Od Sněmovny to ovšem není žádný kvalitní úsudek, je to zbabělost. Sněmovna u vědomí své mizerné pověsti si netroufne jít proti mínění veřejnosti, která si Parkanovou u soudu evidentně přeje," tvrdí.

Kalouskovy argumenty mají prý svou logiku a racionální obsah. To budou moci policisté napříště obviňovat státní správu, jak si vzpomenou? To se policejní obvinění stane součástí politické hry? Ptá se komentátor. Slabinou těch argumentů ale prý je, že si mnoho lidí myslí: A proč ne? Musíme se ptát, zda jde o oprávněný zásah policie, nebo o relikt jakéhosi malého českého estébáctví: zavřeme, ona zazpívá, pak uvidíme.

Kalousek dělá politický cirkus

"Spásu hledáme u orgánů činných v trestním řízení a u soudců. Oni jsou objektivní, přesní, spravedliví a v právu kovaní. Problém je, že této tezi málokdo věří. Možná si i ten Kalousek říká: Když jim Parkanovou dáme, oni si z toho udělají předvolební cirkus, žádné právo hledat nebudou. Má kus pravdy, ví, o čem mluví. Sám je první, kdo z toho politický cirkus dělá," píše Steigerwald.

Nezbývá prý nic jiného, než Parkanovou vydat a sledovat, co s její věcí orgány činné v trestním řízení udělají. Imunita už je jen fráze a šalba z dávno minulých časů. Věřme soudům a orgánům, někde se začít musí. Bitva o Parkanovou smysl nemá. Smysl má zlepšovat stát, aby zde nebylo dvojí právo, aby se příště přesně vědělo, jak a proč a podle kterého zákona kupovat vojákům zbroj. Uzavírá svůj komentář Steigerwald.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…