Podle serveru si prý poslankyně Kaslová hraje na soud

11.07.2012 9:02

Server Česká pozice šije do členky sněmovny Jany Kaslové z TOP 09. Ta jako místopředsedkyně mandátového a imunitního výboru (MIV) řekla v úterý svůj názor na to, proč ve výboru hlasovala proti vydání Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání. Podle České pozice ale poslankyně nerozumí principu dělby moci na výkonnou, zákonodárnou a soudní.

Podle serveru si prý poslankyně Kaslová hraje na soud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Kaslová

Krátce poté, co MIV doporučil vydat kvůli kauze CASA místopředsedkyni sněmovny Vlastu Parkanovou (TOP 09) policii, Kaslová novinářům řekla: 

„Cítím, jaký je politický tlak na naše rozhodnutí a také občané si přejí vyšetření všech těchto záležitostí. Proti tomu já nic nemám. Ale po právní stránce nemohu zvednout ruku pro vydání někoho, kdo se choval podle zákona, a je jedno jestli jde zrovna o Vlastu Parkanovou, nebo by to byl někdo z opoziční strany. Tady ale vnímám rozdíl mezi žádostí o vydání Vlasty Parkanové a žádostmi, které jsem viděla v minulosti.“

To se ale pranic nelíbilo serveru Česká pozice. Podle něj otázka vydání Vlasty Parkanové ukazuje, jak si někteří čeští zákonodárci zkoušejí hrát na soudce.

„Je otázka, zda dohlížejí, že tím dost zásadně narušují princip systému dělby moci na výkonnou, zákonodárnou a soudní. Konkrétně například poslankyně Jana Kaslová (TOP 09). Jinak si totiž sotva vysvětlit slova, která pro web ihned.cz pronesla po úterním rozhodnutí mandátového a imunitního výboru,“ kritizuje Kaslovou za její výroky do médií server, konkrétně redaktor České pozice Ondřej Koutník.

Co je smyslem imunity? Chránit zákonodárce před vydíráním a nátlaky

Ten navíc rozebírá i to, co je základním smyslem poslanecké imunity, tedy chránit zákonodárce před vydíráním, různými způsoby nátlaku a tím, aby účelovými trestními oznámeními nebyl ohrožen svobodný výkon jejich mandátu, a tím fungování parlamentu.

Také připomíná, že v důvodové zprávě k ústavní novele zákona, která by měla imunitu zákonodárců redukovat, stojí: „Imunita má chránit fungování komor Parlamentu, jejichž členové mají mít možnost v souladu se svým slibem svobodně a nerušeně vykonávat svůj mandát. V žádném případě nemá a nemělo jít o zakotvení neodpovědnosti jakožto osobního privilegia, stavějícího poslance a senátory do nadřazeného postavení ve srovnání s ostatními občany České republiky.“

„Pokud má Jana Kaslová v případě Parkanové takové tušení, nebo dokonce indicie, proč neargumentuje jimi? Jak poslankyně, byť právnička, může rozhodovat, zda se Parkanová chovala podle zákona? Takové rozhodnutí přísluší soudu,“ zakončuje svou kritiku Kaslové server s tím, že její argumentace je nepřijatelná.

Nakonec redaktor v článku ještě připomněl nedávné výroky předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga. Ten prý podobně nepřístojně hovořil nedávno i v nedělních Otázkách Václava Moravce. Schwarzenberg totiž tehdy prohlásil, že bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová je nevinná, a že tudíž považuje její vydání soudu na základě policejní žádosti za směšné.



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…