Kalousek prý může klidně spát. Do tepláků nepůjde, ubrání ho ODS

11.07.2012 20:52

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) může prý klidně spát. Kvůli kauze CASA pykat nebude. Vláda si totiž nemůže dovolit pád. Právě ten by ji prý ale v případě Kalouskova vydání čekal.

Kalousek prý může klidně spát. Do tepláků nepůjde, ubrání ho ODS
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Premiéra Nečase si Miroslav Kalousek poslal pro vodu

Sněmovna ve středu večer rozhodla, že Vlastu Parkanovou (TOP 09) vydá v rámci kauzy CASA k trestnímu stíhání. Již dopředu bylo poměrně jasné, že se tak stane. Právě vydání Parkanové přitom může mít zásadní vliv i na politickou budoucnost šéfa financí, Miroslava Kalouska (TOP 09). Právě o jeho vlivu na nákup letadel CASA se totiž velmi často hovoří.

Kalousek? Ať je v klidu

Mediální analytik Jiří Mikeš soudí, že pokud by byl ke trestnímu stíhání vydán i šéf státní kasy, znamenalo by to pád vlády. A ten si premiér Petr Nečas (ODS) a jeho občanští demokraté nemohou dovoolit. "Kalousek určitě vydán nebude, ODS ho podpoří. Pokud by byl vydán, byla by to vládní sebevražda," řekl ParlamentnímListům.cz s tím, že měl ministr financí z vydání Parkanové oprávněný strach. 

Výborný šachista

"Ví, že v té kauze jde i o něj. Ale je to schopný politik, řečník, dobře předvídá, něco jako šachista," pochválil Kalouskovy schopnosti mediální analytik. Vlastě Parkanové vyčetl její přílišnou pasivitu. "Všechno nechá na panu Kalouskovi a na knížeti," uvedl pro redakci. Celkově mediální výstupy aktérů kauzy CASA zhodnotil lapidárně. "Katastrofa". Proto je prý již raději ani nesleduje. Neviděl tak ani sněmovní projevy před vydáním Parkanové k trestnímu stíhání.

Zajímavé je, že projevy aktérů kauzy nesledovali ani další mediální odborníci. Milan Kruml i Jan Jirák z  FSV UK vypnuli televizor a zamířili raději na koncert. Kruml ale začátek Kalouskova projevu ještě stihl. "Bylo to patetické," řekl redakci. Jirák nezaznamenal ani slova šéfa financí. "Byl  jsem na koncertě a na naše politiky jsem rád na chvíli zapomněl," sdělil redakci.

Sněmovna ve středu rozhodla, že Vlastu Parkanovou vydá k trestnímu stíhání. Pro vydání bylo 117, proti 45 poslanců. Parkanová se vzápětí vzdala funkce místopředsedkyně sněmovny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…