Ta firma je emééééérikn a řídí ji estébák, hulákal Kalousek. A je veselo

12.07.2012 11:28

Asi se nechal příliš strhnout tou vypjatou atmosférou. Tak hodnotí včerejší slovní balet ministra Kalouska ředitel poradenské firmy American Appraisal Jiří Krch. „Žalovat pana Kalouska za jeho slova zatím nebudeme,“ řekl Krch ParlamentnímListům.cz. Miroslav Kalousek přitom včera veřejně několikrát vyplísnil jak samotného Krcha, tak i zmíněnou poradenskou firmu.

Ta firma je emééééérikn a řídí ji estébák, hulákal Kalousek. A je veselo
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Kalouskův projev byl plný emocí

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) včera ve sněmovně bránil kvůli kauze CASA svou stranickou kolegyni Vlastu Parkanovou, jak jen to šlo. Na konto firmy American Appraisal, která dala policii důležitý posudek na cenu letounů – poté bylo zjištěno, že vznikla údajná škoda 658 milionů korun – pak prohlásil, že firma sice má v názvu "american", ale je obskurní a "v čele stojí čistokrevný český estébák". "To je škvár, to je hnůj," komentoval jejich posudek také ministr.

Anketa

Co říkáte tomu, jak Kalousek hájí Parkanovou?

hlasovalo: 5331 lidí

Na to ale poněkud klidně reaguje ředitel české pobočky American Appraisal Jiří Krch. Tvrdí, že nebude prozatím dávat na Kalouska za jeho urážky ani trestní oznámením, ba ani žalobu, přestože k tomu Kalousek včera ve svých mnohočetných vystoupeních přímo vybízel.

„Tržní cenu vám řeknu logicky, že se limitně blíží nule. Policajt - pardon, policajt ne, to bych mu křivdil - "emeriken" Appraisal tam počítá s nějakou účetní cenou. Prostě ten posudek je škvár, to je hnůj! Ale vydejte ji!....My jsme konfrontováni jako ministerstvo financí s takovýmito posudky "emééééééérikn" Appraisal. Říkám to na zvukový záznam s plnou odpovědností a velmi bych si přál, aby mě takhle obskurní firma žalovala,“ poznamenal třeba Kalousek.

Nechal se kvůli obhajobě své kolegyně strhnout

A co na to vše říká ředitel Krch? „Já jsem slyšel Kalouska přímo v tom živém vysílání. To jsou věci, o kterých se můžete sice soudit, ovšem zatím to bereme tak, že se pan Kalousek nechal jen kvůli obhajobě své kolegyně strhnout,“ zmínil k tomu šéf American Appraisal.

Jenže to není vše, co Kalousek včera na konto této firmy na půdě dolní komory poznamenal a to dokonce až ve svých pěti vystoupeních. O znaleckém posudku této firmy ostatně hovořila i sama Vlasta Parkanová.

„Z toho, co o tomto posudku vím, je zřejmé, že nebyl zpracován na základě znalosti skutečné konfigurace vojenské části letounu CASA. Mimo jiné i proto, že tato firma podle mých informací ani nedisponuje bezpečnostní prověrkou,“ řekla Parkanová. Kalousek pak slovní zkázu nad firmou zvršil ještě tím, že její jméno několikrát za sebou zkomolil.

Podle Kalouska je posudek od firmy naprosto nepoužitelný, neboť ke škodě 658 miliónů korun možná nedošlo. Naopak mohlo dokonce dojít k úspoře až 400 miliónů!

„Pokud by tady existoval ještě jeden takový estébák jako pan Krch a vedl by nikoliv American Price ale Australian Price, zadal bych si u něho posudek za tři čtvrtě milionu a on by určitě spočítal, že letadla vyšla o 400 milionů levněji a mohli bychom tady Vlastu Parkanovou vyznamenávat a nikoliv vydávat,“ řekl také ministr financí.

Fakt neděláme za peníze pro každého

Krch to vše ale hodnotí s chladnou hlavou. „Jako každá komerční firma, která se nějakým způsobem musí uživit, tak samozřejmě děláme za peníze. Jenže já včera slyšel pana Kalouska jak říká, že děláme za peníze pro kohokoli, kdo chce, a co chce ocenit. K tomu bych řekl jen to, že patříme ke znaleckým ústavům, které nedělají za peníze pro každého, kdo chce, co chce, “ uvedl.

„Za poslední dva roky jsme pro policii zpracovávali celkem tři posudky, takže ani toto se nezakládá na nějakém reálném podkladu, že bychom pro policii zpracovávali něco a neustále. Nevím, co bych k tomu dodal. Já to považuji jen za takovou rétoriku pana Kalouska, kterou on si musí nějakým způsobem srovnat sám se sebou,“ zmínil dále ředitel American Appraisal.

Ano, studoval jsem na vysoké škole ministerstva vnitra

Že je podle Kalouska, estébákem, tak to jej prý z míry ale nevyvádí vůbec.  „K tomu jen můžu uvést, že jsem těsně před revolucí studoval na vysoké škole ministerstva vnitra, což je o mne všeobecně známo. V tomhle směru tak nemám nic, co bych k tomu dodal. My jako firma se ale politickými záležitostmi nezabýváme,“ reagoval a vysvětlil, že oni ale nejsou firma, která by se nějak více věnovala politice anebo nějakým politickým bojům.

"Pokud dospějeme k závěru, že poškození dobrého jména naší firmy bylo významné, tak z toho samozřejmě vyvodíme patřičné kroky. Ovšem v tuto chvíli to je asi všechno, co k tomu můžeme říci. Takže  žaloba – to není nyní něco, co bychom teď a priori zvažovali. Já dokonce ani nejsem v té naší firmě ten, který může v plné instanci vše vyhodnotit, neboť firma není moje. Patří vlastníkům ve Spojených státech, má za sebou stošestnáctiletou historii. Ve firmě jsou proto k tomu jiní lidé, kteří ještě budou zvažovat, jak je to tvrzení pani ministra významné a do jaké míry nás to poškozuje,“ dodal pro redakci Krch.

Firma American Appraisal pak v dnešním tiskovém prohlášení uvedla, že si stojí za svým posudkem, v němž na žádost policie ocenila letouny CASA. „Tyto analýzy a závěry jsou plně zdokumentované a podložené,“ dodala firma v prohlášení pro ČTK s tím, že různá prohlášení do médií  „nemají reálný základ a pramení z neinformovanosti a jsou zcela nepatřičná."

American Appraisal podle svých webových stránek je vedoucím globálním poskytovatelem oceňovacích a poradenských služeb pro komerční, finanční, právní, daňové a soudní účely. Působí prý v řadě zemí Ameriky, Asie i Evropy.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…