Šok ve sněmovně: Debile, čůráku, svině! řekl mi Kalousek

13.07.2012 9:54

Miroslav Kalousek prý rád telefonoval i poslancům. Petr Skokan z Věcí veřejných jej dnes ve Sněmovně obvinil, že mu vulgárně vyhrožoval fyzickým násilím, poté co sdělil novinářům, že Kalousek na ulici napadl jistého mladíka (známá "Kalouskova výchovná facka").

Šok ve sněmovně: Debile, čůráku, svině! řekl mi Kalousek
Foto: Ladislav Carda
Popisek: "Obhájce" Parkanové Miroslav Kalousek

Ve Sněmovně se dnes rozproudila debata o častých „nátlakových“ telefonátech ministra financí Miroslava Kalouska. Praktiky ministra financí doložil poslanec Petr Skokan ve Sněmovně svědectvím o jednom telefonátu.

Anketa

Jaké máte pocity?

hlasovalo: 5279 lidí

21. září loňského roku ministr financí Miroslav Kalousek před Poslaneckou sněmovnou potkal mladíka, který jej podle Kalouskova tvrzení vulgárně urážel. Ministr reagoval tak, že chodci uštědřil facku. Celá šarvátka byla natočena bezpečnostními kamerami na Poslanecké sněmovně a její záznam později unikl na internet. "Nestalo se nic jiného, než že jsem profackoval jednoho drzého spratka. Nebylo to poprvé, ani naposledy," komentoval následně incident sám Kalousek.

Jednání sněmovny podrobně sledujeme ZDE

O incidentu, který se stal v odpoledních hodinách, prakticky okamžitě informovala média. Informaci o ministrově extempore jim podal poslanec Věcí veřejných Skokan, který byl napadení mladíka přítomen. Ve 23.05 prý poslanci zazvonil telefon a v něm se ozval charakteristický hlas ministra financí. Nyní Skokan ve Sněmovně přečetl přepis následujícího rozhovoru ve vší jadrnosti.  

Celý zásadní projev Petra Skokana ZDE

 „Nazdar ty debile,“ pozdravil prý ministr v telefonu poslance. Na dotaz, zda mluví s ministrem financí, se Skokan dozvěděl: „Jasně, s kým si myslíš, že mluvíš, ty čůráku? Proč jsi musel posílat tu esemesku všem novinářům, to jste všichni takoví udavači?“ odhalil Kalousek důvod svého nočního telefonátu.

„ Kolik ti dali, ty blbečku? Já jsem ti nikdy neodmítnul nějakou dotaci. Co chceš, potřebuješ prachy?“ pokračoval tvrdě. Na překvapený dotaz reagoval vysvětlením, že novináři mu řekli, že zprávu o incidentu mají od Skokana. „To nejsou takový skety, jako ty,“ útočil dál na véčkařského poslance.

 Poslanec prý následně ujistil ministra, že se ho nebojí a nenechá se od něj zastrašit. „Tak víš co, když se mě nebojíš, tak zítra rozbiju hubu tobě. Na tom mladým jsem se dneska jen rozcvičil,“ uzavřel prý rozhovor ministr financí, který též měl použít směrem ke Skokanovi výraz "svině".

Kalousek pro PL.cz: Je to dno. Absolutní lidské dno...

Po vystoupení poslance Skokana zněl sálem i na poměry české Sněmovny nadstandardní šum, ve kterém požádal o slovo předseda Kalouskovy strany TOP 09 Karel Schwarzenberg. Zpochybnil autenticitu všech obvinění, která vůči Kalouskově telefonní obsesi zazněla, a důrazně požádal, aby byly předloženy důkazy ministrova nátlakového jednání.

Opoziční poslanci Skokanova tvrzení okamžitě zařadili do svého arzenálu. Již před Skokanovým vystoupením navrhli přijmout usnesení, kterým by Sněmovna vyzvala premiéra Nečase k odvolání ministra Kalouska. Návrh byl posléze vetován poslaneckými kluby TOP 09 a ODS.

Na Skokanovo vystoupení navázal i neformální lídr Věcí veřejných Vít Bárta. Ten upozornil v citovaném rozhovoru na pasáž, ve které ministr připomínal Skokanovi, že mu nikdy neodmítl žádnou dotaci. Podle poslance Bárty to velmi zajímavě ukazuje, jak také fungovala Kalouskova diplomacie v rámci vládní koalice. 

Podle vyjádření samotného Kalouska pro Parlamentnilisty.cz bylo Skokanovo vystoupení "vrchol trapnosti a naprosté dno." "Poslední tři týdny je to soustředěný atak na mojí osobu, plný provokací a naprostého lidského dna," dodal ministr.

Situaci dále sledujeme


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo, Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…