Babičko, ty jdeš do práce? Vláda bere pracujícím důchodcům dva tisíce

16.07.2012 7:17

Pracujícím důchodcům od příštího roku vláda vytáhne z kapes více než dva tisíce korun měsíčně. Podle schváleného „balíčku“ rozpočtových opatření si totiž již nebudou moct uplatňovat slevu na poplatníka. Vláda však věří, že se kvůli tomu počty pracujících penzistů dramaticky nesníží.

Babičko, ty jdeš do práce? Vláda bere pracujícím důchodcům dva tisíce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozhořčení důchodci předali dnes v Poslanecké sněmovně petici s deseti tisíci podpisy

Jako jedno z rozpočtových opatření totiž vláda prosadila, že pracující důchodci si již dále nebudou moct odečítat od svého příjmu slevu na poplatníka. Ta doposud činila ročně 24 840 korun. Ministerstvo podle serveru Aktuálně.cz odhaduje, že touto změnou získá do rozpočtu až sedm miliard korun.

„Tato základní sleva na dani má zajistit efektivní nezdanění životního minima, čehož je u důchodců dosaženo vyplácením důchodu, který nepodléhá do výše 24 tisíc korun měsíčně dani z příjmů fyzických osob,“ uvedlo ministerstvo v důvodové zprávě.

Ministerstvo odhaduje, že změna se dotkne asi 80 tisíc pracujících důchodců. Nepředpokládá však, že by to odradilo výrazný počet pracujících penzistů. Většina z pracujících penzistů se podle jeho názoru nachází ve skupině vysoce kvalifikovaných profesí, jako jsou lékaři nebo advokáti.

Toto opatření, stejně jako například zvýšení DPH nebo omezení valorizace důchodů, by mělo být pouze přechodné- pro léta 2013 až 2015.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …