Nečtěte, pokud opravdu hodně nenávidíte Kalouska

17.07.2012 6:21

POLITOLOGOVÉ Na adresu ministra Miroslava Kalouska bylo v uplynulých dnech řečeno tolik nepěkných slov, jako by to byl skoro belzebub. Ale jaká je skutečnost? I oslovení politologové uznávají jeho schopnosti a řadí ho mezi nejvýraznější české politiky dvacetiletí.

Nečtěte, pokud opravdu hodně nenávidíte Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Politolog Jan Bureš z Filozofické fakulty UK zařadil ministra financí Kalouska mezi tři nejvýraznější politiky dvacetiletí. Doktor Bureš zároveň upozornil na zásadní důležitost, kterou Kalousek má pro další život TOP 09.

„Myslím si, že i z hlediska voličů je Kalousek hlavní reprezentant té strany a soudím, že alespoň v těch posledních parlamentních volbách v roce 2010 lidé volili TOP 09 právě kvůli Kalouskovi a podpoře toho, co dělá na ministerstvu financí. V té době tam žádná výraznější postava nebyla. Dnes samozřejmě mají několik výraznějších postav, jako je Gazdík nebo Langšádlová, případně i ten Schwarzenberg, ale pořád je Kalousek ten, kdo udává té straně tón,“ říká politolog.

Václav Klaus, Miloš Zeman a Miroslav Kalousek

Svá tvrzení opírá o dvě hlediska. Ať už jde o samotné formování obsahu strany, tedy náplně politiky, kterou topka dělá, ale stejně důležité je i hledisko organizační. „Protože ten organizační aparát, který TOP 09 řídí, to jsou Kalouskovi lidé a jim se podařilo dobře vybudovat i regionální pobočky,“ míní Bureš.

Bez Miroslava Kalouska by podle něho strana možná přežila, ale myslí si, že by se to výrazně projevilo v preferencích.

„Určitě je velmi výraznou postavou na celé politické scéně. Myslím, že vedle Václava Klause a ještě případně Miloše Zemana patří k těm skutečně nejvýraznějším. Navíc je velmi schopný organizátor a také i dobrý rétor. Umí přesvědčovat voliče, zejména těmi projevy ve sněmovně. Měl sice spoustu skandálů, ale v podstatě mu nikdy nic nebylo dokázáno. Vždycky šlo spíše o domněnky nebo dohady. Nikdy nebyly předloženy konkrétní důkazy, čili on může těžit z toho, že u soudů nikdy neprohrál,“ uzavírá své hodnocení Jan Bureš.

Kníže Schwarzenberg by se v politickém zákulisí ztratil

Lukáš Jelínek, politolog, který má blízko k sociální demokracii, si umí představit, že by se bez Miroslava Kalouska TOP 09 dostala do parlamentu, ale jen pokud by měla nějakého velkého lídra, jakým byl v minulých volbách Karel Schwarzenberg. „Na podobného schopného a hlavně přitažlivého, atraktivního a renomovaného lídra dokáže politická strana typu TOP 09 přilákat voliče pokaždé,“ je přesvědčen.

„Problém je spíše v tom, jestli by se ta strana dokázala tak dobře organizovat tak, jak se organizuje pod Miroslavem Kalouskem, protože jeho role je především v tom politickém zákulisí, on je výborný taktik při jednání uvnitř strany i s ostatními stranami. V tom je podle mě naprosto nezastupitelný, protože pro Karla Schwarzenberga je tohle španělská vesnice a další lidé, kteří se s TOP 09 vyvezli nahoru, jsou pořád ještě přece jen političtí začátečníci. Proto si myslím, že aby ta strana dokázala fungovat a manévrovat v politickém spektru, tak bych skoro řekl, že je Miroslav Kalousek nezastupitelný,“ konstatoval pro redakci ParlamentníchListů.cz Jelínek.

Obecně Kalouska jako osobnost podle jeho slov skoro nejde s někým dalším srovnávat. „Do značné míry by se dala srovnat určitá politická generace uvnitř ODS. Třeba Petr Nečas je v politice srovnatelně dlouho, o něm lze ale jen těžko říct, že by přežil nějakou svou politickou smrt, protože snad ani nikdy nezavdával zamínky k tomu, aby se o tom uvažovalo. Srovnatelným hráčem možná býval Ivan Langer, ale toho už politická smrt potkala,“ poznamenal ironicky politolog.

Precizní řečník, kterému se nikdo nevyrovná

Celkově vzato prý těžko existuje někdo srovnatelně schopný. „Tak dobrý taktik, který by dokázal velmi úspěšně zahlazovat stopy, za svými aférami, podle mě v české politice další není. Kalousek má navíc velmi mrštný jazyk a dokáže skvěle proplouvat politickým zákulisím a minimalizovat škody. Spoustě politiků by zlomilo vaz třeba jen podezření z účasti na nějaké aféře, ale Kalousek dokáže dobře argumentovat,“ zhodnotil Lukáš Jelínek.

„A to je vidět třeba na tom, že s ním málokdo chce chodit do politických debat, protože jeho řečnickému umění se umí jen málokdo vyrovnat,“ vysekl ministru financí poklonu politolog paradoxně patřící k opačnému politickému pólu.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…