O zatčení podplukovníka Daňhela z kauzy CASA ví Babák víc

17.07.2012 19:06

Byly to závažné informace, říká o kompromitujícím materiálu armádní rozvědky proti svědkovi v kauze CASA pplk. Daňhelovi šéf Stále komise pro kontrolu vojenského zpravodajství Antonín Seďa. Její člen z řad VV Michal Babák pak mluví přímo o korupci ze strany zbrojařů. Daňhela zatkla policie v úterý odpoledne.

O zatčení podplukovníka Daňhela z kauzy CASA ví Babák víc
Foto: hns
Popisek: Letadlo CASA

Zatčení klíčového svědka v kauze CASA může na veřejnost, zaplavenou v posledních dnech informacemi o údajném ovlivňování vyšetřování ze strany špičkových politiků, působit velmi zvláštně. Pplk. Karel Daňhel, jehož posudek ve věci vhodnosti letadel CASA pro Armádu ČR patří k jednomu z důkazů, čelí útokům na jeho důvěryhodnost již delší dobu. Přišel o bezpečnostní prověrku a na jednání Stálé komise pro kontrolu vojenského zpravodajství předložil šéf Vojenského zpravodajství Ondřej Páleník nahrávky, dokazující údajně přijímání úplatků od zbrojařů.

Nyní policie zatkla Daňhela kvůli sexuálnímu deliktu. Opoziční politici ale zůstávají nezvykle v klidu v porovnání se situací, kdy se do vyšetřovatelů kauzy CASA či samotného policejního prezidenta opřel premiér s ministrem financí. Dva z nich, Antonín Seďa a Michal Babák, pak hovoří o těžké munici proti Daňhelovi v podobě materiálů předložených šéfem Vojenského zpravodajství na schůzi sněmovní komise.

Pouhý svědek, nebo stopa, která přivedla policii ke kauze CASA?

"Případ CASA se nedá srovnat s tím, že pan Daňhel má problémy s mravnostní policií. Ukazuje se, že CASA je obrovský problém ve vztahu ke společnosti Omnipol. Pan podplukovník pobíral úplatky od Omnipolu. Policie musí nyní pečlivě prošetřit obě věci, jak jeho mravnostní problém, tak svědectví v kauze," uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec Babák (VV). Neobává se, že by Daňhelovo zatčení změnilo situaci ve vyšetřování kauzy CASA nějak zásadně. Vychází z tvrzení šéfa ÚOKFK Tomáše Martince, podle něj má policie důkazů dostatek.

Za naprosto závažné označil informace vojenských zpravodajců o Daňhelových problémech se zákonem i šéf Stále komise pro kontrolu BIS Antonín Seďa. "Před jednáním výboru, které jsem svolal na 12. července kvůli zdravotní dovolené pana generála rozvědky Páleníka, mi pan generál volal s tím, že nám chce něco důležitého sdělit. Na výboru předložil informace, odkdy se Vojenské zpravodajství zabývá panem Daňhelem a další informace. Z tohoto bodu nemáme žádné usnesení, nicméně informace pana Páleníka se vůbec netýkala kauzy CASA. Původní zájem zpravodajců o pplk. Daňhela s letouny vůbec nesouvisel," uvedl Seďa, přičemž informace přednesené Páleníkem považuje za dostačující k tomu, aby rozvědka ztratila v armádního experta důvěru.

Informace o zatčení Daňhela je tak po doplnění od členů kontrolní komise sněmovny ještě zásadnější. Nepřímo z ní vyplývá, že Daňhel, sledovaný zpravodajci kvůli údajné korupci ze strany zbrojařů, mohl časem figurovat v dvojroli svědka i obviněného, který by v případě prokázání viny byl sám důkazem, že vlivní zbrojaři upláceli armádní důstojníky v klíčových funkcích. V této situaci jej policie v úterý zatýká jako podezřelého z pohlavního zneužití.

Kauza Parkanová snad nestojí jen na Daňhelovi

Opoziční poslance bez informací z kontrolní komise zatčení Daňhela nijak neznervózňuje. "Kusé informace o škraloupu pana podplukovníka a navíc ještě obvinění z pohlavního zneužití, to není nic pěkného. Ale vyšetřování kauzy CASA podle mě nezávisí na tomto svědkovi. Je tam možná do počtu. Dělali na tom dva roky. Zatčení Daňhela samozřejmě souvislost s kauzou paní Parkanové nabízí, ale nemůžeme spekulovat," řekl ParlamentnímListům.cz bývalý zpravodajec František Bublan (ČSSD). Za poměrně nezvyklé považuje poslanec i pozvání policejního prezidenta na Pražský hrad. "Jak znám Klause, bude mu domlouvat či jej přesvědčovat, aby odstoupil," odhaduje obsah středeční debaty Bublan.

Policie nechce k překvapivému obvinění Daňhela nic dodávat. Podle mluvčího Tomáše Hulana je případ údajného pohlavního zneužití v samém začátku vyšetřování. To nasvědčuje dalším pochybnostem. Podle právníka, dlouhodobě působícího v oblasti trestního práva, postupuje policie ve věci trestných činů pohlavního zneužití v určitých případech velmi rychle.

"Setkal jsem se několikrát s případy, kdy policie člověka zadržela na základě svědectví stylu ´jedna paní povídala´ a následně se nic z toho neprokázalo," uvedl advokát, který si nepřál být jmenován. Podnět tak mohl k mravnostní policii doputovat někdy v těchto dnech. Hulanovo prohlášení tomu ostatně také nasvědčuje. Obvinění rezolutně popírá i sám Daňhel, jeho právní zástupkyně Lucie Hrdá pak uvedla pro Aktuálně.cz, že chystá stížnost na postup policie.

Komentář Víta Bárty k zatčení Daňhela

Zatčení svědka může vypadat jako Kalouskovská akce diskreditace s cílem chránit sebe a Parkanovou, ale já si to nemyslím. Minulý čtvrtek vyšel článek v Týdnu, který tvrdil, že ten samý svědek byl placen Omnipolem, což jeho šéf rezolutně popřel. Na první pohled bramboračka, která má však logické vysvětlení. Nejslabší článek v řetězci, asi ne morálně zdatná osoba, model, pro který v zahraničí vymysleli pojem korunního svědka, tedy toho, co potopí velkou rybu a sám se zachrání. Naučme se svět vnímat tak, že není černobílý a že dostat velkého lumpa díky slabosti lumpa menšího je postup účelný, legální a často jediný možný. Na Daňhelovi samozřejmě CASA nestojí, i když je svědkem zajímavým. (zdroj: vitbarta.cz)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …