Komise k letadlům CASA nebude. Poslanci odmítli o ní jednat

18.07.2012 15:30

AKTUALIZACE Poslanci hodinu jednali o tom, zda je potřebné zřídit vyšetřovací komisi k možným snahám ovlivnit vyšetřování nákupu letounů CASA. Nakonec ale řekli schůzi, na níž by se o komisi jednalo, ne. Pro hlasovalo 88 poslanců, proti bylo 89. Jako první promluvil před poslanci ministr financí Miroslav Kalousek. A ukázal dokumenty, které prý tvrdí, že policejní prezident Lessy lže. Při proslovu se ale Kalouskovi poněkud třásl hlas. Opozice nakonec jak jeho dokumenty, tak jeho argumenty zcela odmítla.

Komise k letadlům CASA nebude. Poslanci odmítli o ní jednat
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Kalouskův projev byl plný emocí

Zřízení vyšetřovací komise žádala opozice kvůli možným snahám ovlivnit vyšetřování nákupu letounů CASA, v němž figuruje bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09). Snahy opozice byly také vyvolány telefonáty ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) vyšetřovateli případu a policejnímu prezidentovi Petru Lessymu.

Jako první si vzal slovo ve sněmovně sám ministr financí Miroslav Kalousek TOP 09). Vzápětí ukázal poslancům čtyři dokumenty, ve kterých prý policejní prezident Petr Lessy letos žádal ministra vnitra Jana Kubiceho o téměř 18 milionů na nákup policejních passatů. V jednom z dopisů Kalousek žádost zamítl. Podle ministra tyto dokumenty popírají Lessyho tvrzení, že žádný podnět týkající se passatů nepodal.

„27. ledna 2012 píše policejní prezident Petr Lessy ministrovi vnitra Kubicemu svou žádost o zajištění prostředků. Jde o 94 milionů korun v souvislosti se strategií provozu police. 77 miliónů tady požaduje na obnovu technických prostředků a 17,7 miliónů požaduje na efektivní využívání aotomobilů VW Passat,“ řekl Kalousek dnes poslancům a předal jim korespondenci mezi jeho úřadem, ministrem vnitra a policejním prezidentem.


Podle místopředsedy Sněmovny Lubomíra Zaorálka z ČSSD je Kalousek mistr v technice odkloňování. "Celé dny, hodiny opakuje, že nám něco zásadního sdělí, co si budeme muset zapamatovat, což se také stalo," uvedl ironicky Zaorálek.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/i-ctvrty-pokus-opzice-potopit-vladu-bude-neuspesny-fhb-/domaci.aspx?c=A120718_100933_domaci_kop

Kalousek totiž již  minulý týden členům bezpečnostního výboru řekl, že jedním z témat hovorů s Lessym byl právě nákup passatů, což policejní šéf kategoricky odmítl.

"Policejní prezident zcela objektivně klame a nemluví pravdu," řekl poslancům také Kalousek, přičemž se mu třásl hlas. V části sálu navíc jeho  slova vzbudila smích.

Zaorálek: Jste mistr v technice odkloňování....

Po proslovu ministra financí vystoupil místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek z ČSSD. Podle něj nejsou doklady od Kalouska důkazem. Kalousek je podle něj jen mistr v technice odkloňování. "Celé dny, hodiny opakuje, že nám něco zásadního sdělí, co si budeme muset zapamatovat, což se také stalo," uvedl za sněmovním pultíkem ironicky Zaorálek.

Šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc poté zrekapituloval jednání bezpečnostního výboru, na kterém minulý týden vystoupil Kalousek i Lessy. Podle něj by se vše mělo vyřešit právě v komisi.

Návrh Věcí veřejných na zřízení vyšetřovací komise ke kauze CASA se velmi zamlouvá i předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi. „Je to standardní demokratický nástroj," poznamenal lídr opozice.

„Že premiér v této věci nekoná, to je ta hlavní příčina marasmu, do kterého jsme se dostali,“ řekl také k chování Kalouska Sobotka.

Poté si vzala slovo předsedkyně poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová, která ostatně ještě před Kalouskem zdůvodnila, proč její strana žádá zřízení komise.

Věříte mu to? Jen blázen...

"Jsem ohromena listinnými důkazy, které předložil pan ministr Kalousek. Jen nechápu, proč je nepředložil už v pátek na jednání bezpečnostního výboru," uvedla nyní Klasnová. Podle ní Kalouskovy dokumenty vůbec nedokazují, že se ministr s Lessym o policejních passatech v telefonátech bavil.

"Věříte mu to? Jenom blázen," poznamnela pak na konto ministra financí sám šéf VV Radek John.

Kalousek již o dokumentech mluvil ráno

Opozice v celé kauze vytýká ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi telefonáty vyšetřovateli kauzy CASA a policejnímu prezidentovi Petrovi Lessymu. Zatímco Lessy tvrdí, že Kalousek v jednom z telefonátů používal i nevhodné výrazy, ministr trvá na tom, že se hovory vyšetřování nákupu letounů skoro netýkaly.

Kalousek již dnes ráno médiím překvapivě řekl, že dnes ve sněmovně předloží nezpochybnitelné listinné dokumenty, které prokazují, že policejní prezident Petr Lessy nemluvil ve sporu s jeho osobou před bezpečnostním výborem pravdu.

„Sněmovně předložím nezpochybnitelné listinné dokumenty, které prokazují, že policejní prezident Lessy nemluvil pravdu,“ řekl Kalousek dnes v Ranním Interview Radiožurnálu.

Připomeňme, o co jde. Ministr financí Miroslav Kalousek čelí kritice kvůli tomu, že telefonoval vyšetřovateli kauzy CASA Jiřímu Mazánkovi. Nedlouho poté, co mu za to vyčinil premiér Petr Nečas, telefonicky hovořil i s policejním prezidentem Petrem Lessym. Obsah hovoru pak oba muži vysvětlili před členy sněmovního bezpečnostního výboru. Jenže každý vyrukoval s jinou verzí.

Zaorálek: Chceme, aby každý poslanec řekl, zda mu vadí vyhrožování policii

Deset minut po odmítnutí komise začali poslanci už počtvrté v tomto volebním období jednat o vyslovení nedůvěry vládě. Schůzí podnítila opoziční ČSSD kvůli vystupování ministra financí TOP 09 Miroslava Kalouska v případu vyšetřování nákupu letadel CASA pro armádu. Opozice podle nynějších sněmovních počtů nemá dostatek hlasů k tomu, aby kabinet padl.

Co si ale o vládě myslí někteří opoziční poslanci? Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka prý ale jde v případě jednání o nedůvěře vládě ještě o něco jiného.

„Nám jde o to, aby každý z dvou set poslanců, co tu sedí, se vyjádřil viditelně k tomu, co se tady děje. Aby řekl, jestli mu vadí nebo nevadí zastrašování, vyhrožování policii. Vlna vulgarit, která se tady přehnala od pana ministra Kalouska, tohle všechno prostě pokrýt a říci ‚to mi nevadí‘ a hlasovat, ať to pokračuje, to bychom chtěli, aby si každý na sebe vzal – odpovědnost za to, postavit se těm posledním událostem,“ poznamenal důrazně Zaorálek v rozhovoru pro Český rozhlas.

Kováčik: To, co povede ke konci, my podpoříme

Podle šéfa poslanců KSČM Pavla Kováčika vláda už dávno ztratila důvěru veřejnosti. 

„Vyslovení nedůvěry by měl být pouze závěrečný akt, ta nutná administrativní tečka, která by učinila konec tomuto nechutnému trápení. Chci říci, že poslanecký klub KSČM samozřejmě podpoří všechny další návrhy, které povedou k rozumnému konci této nechutné a trapné situace,“ uvedl Kováčik. 

Hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě se chystají i Věci veřejné. Radiožurnálu to potvrdila místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová. 

„Samozřejmě my nedáme hlas pro důvěru vládě kabinetu premiéra Nečase. Není to jen z toho důvodu, co se teď děje kolem pana ministra financí, i když to považujeme za velmi závažné, protože to už skutečně překročilo veškeré meze a skoro je to nakročeno k nějakému totalitnímu režimu, ale zároveň nám i vadí vůbec celkově současná existence vládního kabinetu, která je založená na hlasech přeběhlíků,“ řekla Klasnová. 

John zalitoval, že VV byly ve vládě

Předseda Věcí veřejných a někdejší ministr vnitra Radek John, jehož strana odešla v dubnu z koaliční vlády do opozičních lavic, dnes v souvislosti s hlasováním o nedůvěře účasti své strany v kabinetu Petra Nečase zalitoval.

Podle něj jde nyní o „úlevný pocit", že VV nejsou již ve vládě. „Nemusíme podporovat excesy této vlády, se kterými nesouhlasíme," vysvětlil John s tím, že VV tak nemusí podporovat například vládní úsporné škrty či majetkové vyrovnání s církvemi.

"Velmi litujeme, že jsme kdy zasedli s lidmi, kteří se na nás usmívali, ale za zády drželi nože a kdykoliv jsme se otočili, tak nám je bodli do ledvin," dodal někdejší ministr vnitra.

Stanjura: Mají málo hlasů

Koalice si ale tím, že by se podařilo vládu svrhnout, nijak hlavu neláme. Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura již dopředu poznamenal, že opozice potřebný počet hlasů těžko sežene.  Při hlasování o nedůvěře musí totiž opozice získat pro svržení vlády nadpoloviční většinu všech poslanců, tedy minimálně101 zákonodárce. Stovku hlasů přitom mají ve sněmovně strany současné vládní koalice, které hlásí, že budou shodně proti. Opozici také oslabuje nepřítomnost bývalého sociálního demokrata Davida Ratha, jenž je ve vazbě kvůli podezření z korupce.

„Stejně jako nám, i jim je jasné, jak to hlasování dopadne. Oni říkají, že chtějí, aby každý slyšel, jak kdo bude hlasovat. Já myslím, že takhle hlasujeme o každém návrhu zákona. Je jasné, že vládní poslanci podporují vládu a opoziční jsou proti. Pro veřejnost je naprosto čitelné kdo je kdo, kdo stojí na straně vlády, kdo stojí na straně opozice, a tato schůze je pekel mého názoru zbytečná,“ dodal k hlasování Stanjura.

Někteří poslanci chybí, jsou v zahraničí

Navíc opozičním stranám někteří vlastní poslanci chybí. Chybí i řada vládních poslanců, ale na tom při hlasování o nedůvěře nezáleží. Důležité totiž je jen to, zda opozice sežene 101 hlasů těch, co budou proti vládě hlasovat.

„Petr Skokan je na dovolené v zahraničí a hlasování se nezúčastní, jistá není ani účast Josefa Dobeše, ale ten snad dorazí," řekla v této věci pro iDNES.cz šéfka poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová.

Sociální demokracie bude postrádat hospitalizované poslance Alfréda Michalíka a Václava Klučku. "Nebude také přítomen náš poslanec Josef Novotný, který bude párovat nemocného poslance Staňka z ODS," řekl pro iDNES.cz šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

Jen komunisté by měli být podle zjištění serveru při hlasování v plném počtu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…