Odborář skřípe zuby: Chceme zvýšení minimální mzdy, vláda ÚS zneužila

19.07.2012 10:50

Předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek je zděšen tím, že kabinet Petra Nečase hodlá na návrh ministra práce Jaromíra Drábka zvýšit platy ústavních činitelů a soudců. „Arogance vlády se nezastaví před ničím,“ hřímá. Podle něj vláda zneužívá Ústavní soud k tomu, aby si poslanci, ministři, soudci i státní zástupci, včetně prezidenta, zase zvedli platy. A chce proto pro lidi zvýšení minimální mzdy.

Odborář skřípe zuby: Chceme zvýšení minimální mzdy, vláda ÚS zneužila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumír Dufek na demonstraci

„Občané, proberte se!,“ tak přesně takto burcuje lid ve svém prohlášení odborář Bohumír Dufek.

O co jde. Vláda totiž na svém dnešním zasedání projednává zvýšení platů ústavních činitelů a soudců. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) k tomu pro Radiožurnál řekl, že jej vůbec netěší, že musí takovou situaci řešit, ale myslí si, že návrh je dobře odůvodněný.

„Pokud jsme snižovali objemy platů ve veřejné správě o deset procent, tak si myslím, že i snížení platové základny o deset procent z trojnásobku na 2,7 je tímto odůvodněno velmi pregnantně,“ poznamenal kromě jiného k návrhu svého resortu Drábek v rozhovoru pro Radiožurnál.

Jenže to je voda na mlýn pro odbory. Podle nich je to výsměch pro rodiny s dětmi a seniory, neboť všechno toto se má dít v době, kdy „národu politici ordinují nejvyšší možné daně, zdražování veškerého zboží a služeb, zejména léků a potravin, snížení důchodů, omezení sociálních dávek, vyšší výdaje za zdravotní péči atd.“

 „V této velice napjaté době škrtů a úspor, zejména sociálních výdajů, zneužívá vláda Ústavní soud k tomu, aby si poslanci, ministři, senátoři, soudci a státní zástupci, včetně prezidenta, zase zvedli platy. Měsíční plat včetně náhrad premiéra má být vyšší o 32 600 Kč, ministra o 23 600 Kč, poslanců a senátorů až o 18 400 Kč, soudce Ústavního soudu o 23 600 Kč, soudců obecných soudů až o 9 100 Kč a prezidenta o 69 400 Kč,“ připomíná pak odborář v prohlášení, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici. Také zmiňuje, že arogance vlády se nezastaví před ničím.

Vždyť umožňují  kmotrům a baronům zvětšovat své majetky!

 „Tato proradná vláda na začátku roku také rozhodla, že není potřeba zvedat minimální mzdu, která již šestým rokem zůstává stále na úrovni osm tisíc korun. Požadujeme proto zvýšení minimální mzdy na úroveň 12 500 korun,“ zdůraznil kromě jiného v prohlášení Dufek. Na druhé straně podle něj ale stojí vláda, která se drží u moci zuby nehty, a to jen proto, aby umožnila kmotrům, lobbistům a baronům různého druhu ještě dále zvětšovat své majetky na úkor životní úrovně občanů a zase se na nich přiživit.

Právě proto by se podle něj měli občané probudit. „Bude občanům trvat ještě dlouho, než se konečně proberou k razantní akci, která smete tyto politiky, politické strany a vládu na smetiště dějin, nebo skončíme jako žebráci v područí politické mafie?“ uzavřel v emotivním prohlášení odborář.

Drábka prý konání netěší, ale musí to udělat

Ministr Drábek se ale dnes pro Radiožurnál svěřil s tím, že jej vůbec netěší, že musí takovou situaci řešit. „Snažím se najít nějaké řešení a navrhuji, aby platová základna nebyla snížena o 18 procent, tak jako doposud, ale o deset procent,“ řekl v této souvislosti Drábek pro Radiožurnál.

Prý si je vědom toho, že návrh, který předkládá, se může někomu nelíbit.

„Myslím si, že návrh je dobře odůvodněný, protože pokud jsme snižovali objemy platů ve veřejné správě o 10 procent, tak si myslím, že i snížení platové základny o 10 procent z trojnásobku na 2,7 je tímto odůvodněno velmi pregnantně. Jenom musíme vyčkat, zda to bude dostatečný důvod při případném dalším napadení úpravy,“  dodal pak na svou obranu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…