Starosta přiznal: Políbím zadek vrchnosti, něco jí šoupnu a mám dotace

21.07.2012 18:50

ROZHOVOR Ostře se pustil do politiků, korupce i privatizace státu. Lid je podle něj banda méně chápavých jedinců a Evropská unie banda ignorantů. Každý sleduje svoje zájmy a pro změnu si musíme sáhnout na dno. Tak mluví o současné politice starosta Kostelce nad Černými lesy a občanský demokrat Jan Svatoš v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Starosta přiznal: Políbím zadek vrchnosti, něco jí šoupnu a mám dotace
Foto: odskostelecncl.cz
Popisek: Starosta Kostelce nad Černými lesy Jan Svatoš

Jak hodnotíte současný stav domácí politiky?

Pokud vím, tak veškerá moc je odvozena z lidu. Když už to není z moci boží, tak je to z moci lidu a lid je moudrý. Alespoň všichni politici to říkají, a tím pádem… vy snad zpochybňujete lid?

Já ne…

Já ano, myslím, že je to ve většině banda méně chápavých jedinců. Lid když rozhodne, tak rozhodne vždycky správně, jinak bychom museli vyměnit lid. Takže jaký lid, taková vláda a všichni musí být spokojení.

Platí to i co se týče zkorumpovanosti v naší republice?

Určitě, všichni kradou.

A co tedy s tím?

Musíme počkat, až budeme na dně a znovu se musí přestrukturovat společnost. Člověk je od přírody přirozeně sobecký. Čili sleduje svoje vlastní zájmy a tudíž jediný způsob, jak eliminovat jeho zájmy, je konkurence a soukromé vlastnictví. Pokud by tu skutečně bylo soukromé vlastnictví a každý se musel vyrovnávat s tím, že má vlastní zájem, ale konkurence mu brání v jeho uplatňování extrémním způsobem. Není to dokonalý, ale asi nejlepší způsob. Dneska je to postavené tak a nevím, v jakém chorém mozku se to vylíhlo, že když je společné vlastnictví a stát genius rozumu, tak úředníci státu jsou jeho zosobněním. Existuje představa, že úředník rozhodne vždy lépe, než soukromník a že má v sobě idealismus rozhodovat ve prospěch všech. To je základní nesmysl, protože úředník má stejně sobecké zájmy jako kdokoliv jiný. Pokud mu to tento systém umožňuje, tak krade jako straka. Neustále se snaží optimalizovat svůj zisk.

Takže chcete říct, že cesta z korupce je sáhnout si nejdříve na dno a probudit lidi?

Určitě, dnes jsou dva miliony lidí bytostně závislé na tomto systému. Politici si zprivatizovali stát, mají všechny funkce, miliony předpisů a tím se stává důležitým, v kolik mám vstávat, jaké mám mít poplatky, zda smím, nebo nesmím kouřit… Vzniká tak situace, že moc zůstává v jejich rukách a nikdo o ni nechce přijít a nechtějí přijít ani o prachy, které z toho mají. To musí dojít až na dno.

Jaké je podle vás působení současné vlády na republiku?

Je to odvozeno od nastaveného systému. Klasická intervenistická politika státu snažící se zasahovat do nejmenších podrobností. Vůle soukromého podnikání je celkem malá a oni se kamarádi s těma Oligopolama a dělají si svoje. Je v podstatě jedno, zda je u vlády ODS nebo ČSSD. Žijí ve stejném systému podle stejných pravidel a nemají zájem na změně, protože by prokázali svoji zbytečnost. Tady je tisíce naprosto zbytečných úřadů, zbytečných úředníků, nařízení a přeci nejsou blázni, ne?

Je jedním z takových zbytečností nový registr vozidel, který funguje jen s velkými problémy?

A ta firma to dělá bez výběrového řízení. To je důsledek privatizace státu politiky a svým známým dohazují bezva obchody. Oni navíc nic neumějí, kdyby alespoň byli kvalifikovaní….

Co se chystá v Kostelci nad Černými lesy v druhé polovině roku?

Tak jednak pracujeme na další části odkanalizování města z evropských fondů, to je nutnost. Město dostává z daní peníze na uživení úředníků a možná drobné opravy. Na všechno ostatní musím chodit, prosit, žádat, psát. Při své povaze nemám nahoře kamarády, protože jim říkám do očí, co se jim nelíbí a tudíž se dotace nehrnou. Jsme závislí na té vrchnosti, políbíme zadek vrchnosti, něco jí z toho šoupnem a ona nám dá dotaci. Jinak nabízíme k prodeji bývalé plicní sanatorium, ať si ho u nás koupí nějaký poslanec (smích). Po obsazení Rusy to naše pracovitá a hospodářsky zdatná efektivní vláda nechala zruinovat a chátrat a my jsme dosáhli souhlasu v zastupitelstvu, že to nabídneme k prodeji. Jsem zvědav, jestli se někdo přihlásí. Zároveň s tím by přišla zaměstnanost. Před tím tam měly práci dvě stovky lidí.

Co v Kostelci místním chybí?

Když jdete po náměstí, tak musíte koukat pod nohy, potřebujeme zvelebit hlavně infrastrukturu. Chtěli jsme udělat obchvat, ale někteří vlastníci pozemků se rozhodli, že ho nechtějí. To je průšvih, protože nám centrem jezdí tisíce kamionů denně, což ničí silnici a kruh se uzavírá. Nechat vyvlastnit je nechci. Dále je v havarijním stávu mateřská škola, potřebuje zateplit, udělat nové rozvody. Potřebujeme tak patnáct až dvacet milionů korun na modernizaci. Město je nemá, protože žije z daní. Teoreticky bychom měli dostat o osm milionů více kvůli novému rozpočtovému určení daní, ale na druhou stranu městu stoupají náklady. 

Jaký byl podle vás důvod pro odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila?

Asi někomu sáhnul do nějaké hry. V politice jsem během svého působení nepotkal člověka, který by uvažoval národohospodářsky, všichni uvažují ve svém vlastním zájmu. Nemohu říci, zda je dobrý nebo špatný, ale všichni uvažují: co z toho budu mít já?

Jediná výjimka je Václav Klaus a pár dalších. Ale v zásadě všichni přemýšlejí, co z toho bude mít. Když ODS prohrála před lety volby, největší zděšení bylo, kam my ty lidi umístíme. Všichni měli teplá místečka, i když nic neuměli. Důležité je, aby ten starosta nebo úředník byl z ODS, zda něco umí nebo ne, to je jedno.

Mají se politici vydávat policii při každém podezření?

Určitě ano. Kvůli tomu máme rozdělenou moc na tři druhy, aby se vzájemně kontrolovali. Doufejme, že to není natolik provázané, aby si na objedávku někdo řekl: Tady toho politika mi nechte.

Jakou odpovědnost nese Vlasta Parkanová za nákup letounů CASA?

Určitě tam nedošlo k posouzení. Já bych si na zdejším úřadě nedovolil říci: Koupíme to za tolik a tolik, aniž bych se nějak nesnažil částku zdůvodnit. Někdo musel říct, proč to muselo stát 638, proč to nestálo 628 miliard. Já bych bral deset miliard do Kostelce hned, ne? Deset miliard dobrejch. Hačla si na to křeslo a myslela si, že to bude bezva. To je ten diletantismus. Na ty křesla si sedají jen diletanti, kteří honí politiku.

Patří lidem do rukou volba prezidenta České republiky, jak tomu bude v příštím roce?

To je blbost, lidé jsou manipulovatelní. Dnes se vychází z falešné rovnosti, že jsme si všichni rovni. Já nevím, proč bych si měl být roven s někým, kdo neumí do pěti počítat. Kdo to neumí, proč by měl mít stejnou politickou váhu jako já? To je nesmysl a musí se nějak redukovat věkem. Lidé privatizující stát chtějí manipulovat s lidma a krásně se manipuluje s mladými lidmi, proto se ozývají hlasy volit od šestnácti. Mlaďoši odhlasují každou blbost. Kdo je nejpopulističtější, kdo umí nejlépe lhát a předvádět se.

Takže volba do rukou lidu nepatří?

V tomto našem systému ne. Pokud by byl prezidentský systém, tak je to něco jiného.

Obáváte se, že vyhraje spíše známá osobnost než politik?

Vyhraje ten, koho schválí v Berlíně. Václava Klause už mají plné zuby, protože měl svoje názory. Celá Evropská unie je banda ignorantů, kteří neumějí do pěti počítat. A on jim to říkal, tohle je blbost, tohle je blbost a vždycky to tak bylo, vždycky se ukázalo, že měl pravdu. Takový typ člověka nemůže být prezidentem. My nemáme vlastní mediální prostředky, všechny jsou německé nebo jiné.

Kdo je podle Vás ideálním kandidátem na prezidenta?

Václav Klaus.

A když už nemůže být?

Tak bych tu funkci zrušil. Když tam nebude osoba, která chce zastávat zájmy celého státu a bude mít schopnost rozhledu.

Z těch současných kandidátů to není nikdo?

Ne. Chytří lidé do politiky nejdou, protože si připadají jako v cizím prostředí. Masa hloupých vytvoří takovou atmosféru, že i chytrý si připadá jako hlupák. Oni jsou tak blbí, že kdo je na jejich úrovni, toho berou, ale kdo je nad nimi, je mimo.

Jan Svatoš se narodil roku 1948 a absolvoval Vysokou školu ekonomickou. V osmdesátých letech pracoval jako vrchni disponent řízení peněžního oběhu republiky a od roku 1988 podniká v keramice. Je předsedou Místního sdružení ODS Kostelec nad Černými lesy a od března 2012 starostou města.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…