Kdo okupuje příčky nejoblíbenějších hejtmanů? Pražský primátor a také Hašek

20.07.2012 21:27

Nejlépe hodnoceným představitelem kraje se podle výsledků společnosti SANEP stal pražský primátor Bohuslav Svoboda. Chválí si jej nadpoloviční většina Pražanů. Z hejtmanů je na tom pak u lidí zapsán dobře ještě Michal Hašek z ČSSD.

Kdo okupuje příčky nejoblíbenějších hejtmanů? Pražský primátor a také Hašek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Vítkově se uctíval Den vítězství za účasti prezidenta i čelních představitelů vlády

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) stojí v čele hlavního města a Praha přitom patří mezi 14 územně samosprávných celků. Upozorňuje na to společnost SANEP, která se hodnocením hejtmanů a pražského primátora pravidelně zabývá. Nový žebříček SANEPU pak uvádí, že Svoboda je rovněž jediným představitelem kraje, jenž obdržel nadpoloviční počet kladných hlasů.

Na druhé příčce se pak umístil hejtman Jihomoravského kraje a první místopředseda ČSSD Michal Hašek se ziskem 49,2 procenta hlasů. Hašek ale tradičně patří mezi vůbec nejlépe hodnocené sociálnědemokratické představitele kraje.

 „Pozici třetího nejlépe hodnoceného šéfa vyšších územně samosprávných celků obhájil hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec,“ uvádí pak agentura. Chovanec, který obdržel 48,1 procenta kladných hlasů, si navíc oproti květnu tohoto roku polepšil 0,2 procentního bodu.

Krásné čtvrté místo pak obsadil představitel Jihočeského kraje Jiří Zimola. Tomu náleží po aktuálním zisku 41,3 procent. Jihočeský hejtman si ale v porovnání s květnovým šetřením sice pohoršil o 1,9 procentního bodu, ale na pomyslném žebříčku oblíbenosti hejtmanů postoupil o jednu příčku výše.

A kdo se naopak ocitl na dně propasti? „Nejhůře hodnoceným hejtmanem se v červnu tohoto roku stal hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc a hejtmanka Středočeského kraje Zuzana Moravčíková. Ta však byla zvolena do čela krajského úřadu po zatčení Davida Ratha teprve 4. června 2012. Nejnižší procento kladných hlasů v případě Moravčíkové je tak ovlivněno jejím krátkým působením v čele Středočeského kraje,“ vysvětlil SANEP.

"Padl" na ně Rath a také dotace z EU

Nejvýraznější přírůst kladných hlasů zaznamenal představitel kraje Vysočina Jiří Běhounek, který si polepšil o více jak čtyři procentní body a dvě příčky. Mezi hejtmany s největším úbytkem kladných hlasů, který činí více jak tři procentní body, pak patří hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler, hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (ta ale obsadila pátou příčku po zisku 39,7 procentních bodů) a hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný.

SANEP úbytek krajských příznivců zdůvodňuje u Eichlera a Vaňhové tím, že se se musí celá řada sociálnědemokratických hejtmanů vypořádat nejen s dozvuky kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, ale i medializovanými problémy s čerpáním dotací z Evropské unie.

"I přes pokles kladných hlasů si však Jana Vaňhová nadále udržuje relativně vysoké procento kladného hodnocení a řadí se mezi kandidáty na obhajobu hejtmanského křesla," dodala ale k jejímu jménu agentura.

SANEP připomíná, že korupční kauza Davida Ratha může ve svém důsledku vést k zásadní změně pohledu voličů na krajské volby, v nichž na rozdíl od minulých voleb nemusí být primárně preferována politická strana, ale významné a v daném regionu respektované osobnosti.

"Pro ČSSD, která vyjma Prahy ovládá všech 13 hejtmanských křesel, tak může případná nedůvěra voličů v sociálnědemokratické hejtmany znamenat zásadní ztrátu, z níž mohou těžit poprvé v historii hejtmanství malé strany a hnutí s regionální působností, které voličům nabídnou silné a důvěryhodné osobnosti," dodává SANEP.

Průzkum společnosti SANEP byl zpracován ve dnech 6. Až 30. června 2012. Celkově se průzkumu zúčastnilo v rámci panelu 200 tisíc registrovaných uživatelů 61 117 dotázaných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…