Odborníci se opřeli do lídrů velkých stran. Z některých slov mrazí

21.07.2012 8:12

POLITOLOGOVÉ Sedm předsedů sněmovních stran, sedm negativních a sedm pozitivních vlastností. ParlamentníListy.cz požádaly spolupracující politology, aby se pokusili na každém ze sedmera předsedů stran dolní komory vypíchnout jednu nejlepší a jednu nejhorší „politickou“ vlastnost, kterou dotyční disponují. Odpovědi pro tentokrát byly přímočaré, drsné a leckde se odborníci na politické dění shodovali.

Odborníci se opřeli do lídrů velkých stran. Z některých slov mrazí
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Karel Schwarzenberg, Petr Nečas a Radek John

Na začátku volebního období sedělo v poslaneckých lavicích pět předsedů relativně stabilních politických stran. Po více než dvou letech se jejich počet navýšil na sedm, nehledě na skutečnost, že dílem okolností vysublimovali někteří nezařazení poslanci. Politologové Pavel Hynčica, Miroslav Mareš a Pavel Kopecký  si vzali předsedy stran postupně na rozbor.

ČSSD - není tu leadership

Anketa

Komu dáte svůj hlas přízně?

hlasovalo: 1148 lidí

Jako první přišel na „holení“ šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Jeho výhodou je podle Pavla Hynčicy z Univerzity Jana Evangelisty Purkyněho nekonfliktní vystupování konvenující nevyhraněným a váhajícím středovým voličům. „Jako negativum naopak vidím absenci silného osobnostního charismatu a leadershipu, kterým by měl disponovat předseda velké politické strany.“ Podle Miroslava Mareše vyniká Sobotka věcností, co se negativních vlastností týče, shoduje se Mareš s Hynčicou na nedostatku charismatu. Podle Pavla Kopeckého disponuje oranžový předseda vybaven kultivovanou rétorikou. Zápory jsou však veliké. „Sobotka je ale vysloveně slabý vůdce, jehož postavení navíc podkopává vnitrostranický zápas s jihomoravským Haškem,“ uzavřel hodnocení pro ParlamentníListy.cz Kopecký.

ODS - sečtělost

Předseda ODS a premiér Petr Nečas těží dnes podle Hynčici již spíše v reziduální podobě pověsti "pana Čistého" „K dobru mu hraje politická zkušenost a intelektuální sečtělost daná dlouhodobou přítomností v politice. Naopak negativně hodnotím jeho slabé osobnostní dispozice, díky kterým se dostává do vleku tzv. kmotrů,“ soudí Hynčica. Politickou slabost vytýká Nečasovi i Miroslav Mareš. K jeho přednostem pak prý podle brněnského politologa patří kooperativnost. Pavel Kopecký si nebyl schopen vzpomenout na jediné pozitivum premiéra. „Spíš mi vždy připadal jako k vůdci ODS loajální úředník - ODS byla postavena na vůdcovském principu a tomu on vskutku neodpovídá; je to slabý hráč, který nepřímo dokládá personální poušť největší pravicové strany,“ hledá paralelu s mateřskou stranou Kopecký.

KSČM - neupřímnost

Komunistický předseda Vojtěch Filip není podle Hynčicy zbytečně konfliktní a jeho věcné vystupování a jednání napomáhá oslabování a překonávání izolace KSČM, ze které se strana po dlouhé době, soudě i podle preferencí začíná dostávat. Politolog ale snad trochu překvapivě soudí, že Filip má pro předsednictví poměrně slabou "lídrovskou" dispozici. Kopecký vyzdvihl u předsedy komunistů řečnický um, zkritizoval jej ale za "hraní na vlastní triko". „Filip je ale také pragmatický machiavellista, jemuž je právem vyčítáno preferování úzkých zájmů před nezbytným vývojem strany,“ hodnotí pro ParlamentníListy.cz. Podle Mareš je Filip vybaven na rozdíl od ostatních všeobecným přehledem, na opačném pólu jeho vlastností je pak prý ale jeho neupřímnost.

TOP 09 - konexe apriori

Pozitivum pro Karla Schwarzenberga z TOP 09 je, že je pro své voliče podle Hynčicy stále symbolem, jeho rozhodovací pozice na dění ve straně se však prý ale přesunula do úrovně maskota. V podstatě stejně argumentuje také Kopecký „Pro některé lidi je stále, byť málo, srozumitelně přitažlivý svým hospodským humorem či vulgarismy "lidového knížete", na druhou stranu ale vidím neschopnost, nekompetentnost při správě svěřeného rezortu zahraničí.“ Miroslav Mareš připomíná, že má Schwarzenberg výborné konexe, což je pro vrcholového politika nezbytné. Předseda TOP 09 jako jeden z mála českých politiků byl pozván na konferenci Bilderberg, kde se pravidelně od roku 1954 scházejí nejmocnější lidé planety. K duhu ale Schwarzenbergovi podle Mareše nejde populistické vyhýbání nepříjemným záležitostem.

NS-LEV21 - mnoho superlativ

Výrazným osobnostním charismatem spojeným s odbornou erudicí a značně rozvinutými schopnostmi analytického myšlení, spolu s dokonalými politickými a manažerskými schopnosti a zkušenostmi disponuje podle Hynčicy šéf NS-LEV21 Jiří Paroubek. Aby těch superlativ nebylo málo, přihodil Mareš na hromádku ještě Paroubkovu cílevědomost. Všichni politologové se nicméně shodli na sebestřednosti, aroganci a povýšenosti předsedy národních socialistů, která je však podle Hynčicy menší než před volbami 2010.

VV - vtip střídá naivita

U předsedy torza Věcí veřejných Radka Johna nenašel Hynčica překvapivě žádné přednosti, kterými by měl disponovat vůdce parlamentní strany. Podle Kopeckého je John sice zdiskreditovaný, ale stále mediálně přitažlivý jedinec. John podle Kopeckého své ambice částečně promarnil. „Ve svých ambicích nesvedl odlišit mezi obtížností jednostranného mluvení do kamery a konfrontací v předivu politiky; což je důležité," uvádí politolog. Předseda dnes již opoziční strany disponuje podle Mareše narozdíl od ostatních vtipem, který je prý ale v ostrém kontrastu s naivitou politika.

LIDEM - holka z kalendáře

Asi nejhůř dopadla v hodnocení šéfka LIDEM. Hynčica u Karolíny Peake nenalezl žádné přednosti. Při hledání negativních vlastností jej napadl pouze termín "holka z kalendáře".  Za jistou míru adaptability naopak pochválil předsedkyni LIDEM politolog Mareš, horší je to pak prý s ideovou vyprázdněností. Nově vzniklá strana sice stále ještě nemá konkrétní program, ale programové okruhy jsou na světě. Servítky si u Karolíny Peake rozhodně nebral Kopecký. „Peake je pokleslá a nepříliš chytrá karieristka, jež si nejprve myslela, jak rychle prorazí v "Sarajevem" oslabené ODS, až snadno uspěla pokryteckou loajalitou vůči podnikateli Bártovi, aby - po nezdaru jej svrhnout a ovládnout partaj - nakonec zase skončila u ODS: pro změnu s dévotností nejpevnějšího článku chřadnoucí koalice,“ hodnotí Kopecký.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…