Ve sněmovně se bojuje o židle. Peake s Klasnovou si vjely do vlasů

21.07.2012 22:14

Zasedací pořádek platí nejen pro školní třídy, ale i pro Poslaneckou sněmovnu. Poslanci sedí podle klubů a mají své určené a odsouhlasené místo, z něhož si nemohou přesedávat, jak se jim zlíbí. A právě zasedací pořádek se možná stane zářijovou bouří ve sněmovně. O svá místa pod „sněmovním sluncem“ se přou nyní Věci veřejné a nezařazení z frakce LIDEM Karolíny Peake.

Ve sněmovně se bojuje o židle. Peake s Klasnovou si vjely do vlasů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vicepremiérka Karolína Peake a bývalá místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová

Po odchodu z klubu Věcí veřejných zůstala frakce Karolíny Peake (LIDEM) přikloněna směrem k vládě, zatímco původní klub VV odešel do opozice. Protože v jedněch lavicích sedí vedle sebe poslanci koalice a opozice, což podle slov zúčastněných nedělá zrovna dobrotu, bude nezbytné tento stav přehodnotit a změnit.

Peakovci chtějí do prvních lavic

Platforma LIDEM, jejíž poslanci jsou ale ve sněmovně označováni jako „nezařazení“ (LIDEM do sněmovny zvolena nebyla), obdržela už před časem návrh na nové rozsazení od předsedkyně klubu Věcí veřejných Kateřiny Klasnové. Jak ale uvedla, LIDEM s jejím návrhem vyjádřili nesouhlas s tím, že předloží vlastní návrh. „Chtějí sedět vepředu a nás odsunout do zadních lavic,“ řekla pro ParlamentníListy.cz Klasnová.

„Naposledy jsme tuto záležitost řešily v červnu,“ řekla pak redakci Karolína Peake (NEZ/LIDEM). Potvrdila, že mají vlastní návrhy, zatím se prý ale o tom na klubu nejednalo. „Původně přišly s návrhy Věci veřejné. Ty návrhy se nám ale nelíbily, takže kolegové z klubu LIDEM vypracovali vlastní návrhy. Předpokládám proto, že nějaká jednání probíhají,“ dodala Peake.

Klasnová: Mávat papírem před nosem není snad oficiální předání žádosti

„Žádný návrh jsme od peakovců neobdrželi,“ řekla pro redakci předsedkyně klubu VV Kateřina Klasnová. Pouze, když se měl na červnové schůzi řešit zasedací pořádek, tak s ní prý krátce bývalí kolegové z VV hovořili. „Mávali mi před nosem nějakým svým vlastním návrhem zasedacího pořádku,“ dodala.

Jak řekla, návrh prý spočíval v tom, že by nezařazení poslanci ze strany LIDEM seděli v prvních řadách. „Je pro nás naprosto neakceptovatelné, aby změnu zasedacího pořádku předkládali nezařazení poslanci. Vždycky takové návrhy předkládají poslanecké kluby,“ připomněla pravidla jednání předsedkyně „VeVerek“. Očekává prý k tomu nějakou dramatickou diskuzi, ale až v září, nebo v říjnu. „Teď to rozhodně není na pořadu dne,“ dodala.

Způsob jednání LIDEM nepovažuje Kateřina Klasnová rozhodně za oficiální formu. „Měli to poslat v nějaké písemné podobě, a ne se o tom bavit během schůze Poslanecké sněmovny. Jako seriózní návrh mi to rozhodně nepřišlo,“ konstatovala. V případě, že takový oficiální návrh nezařazení poslanci z LIDEM předloží, je podle Klasnové ochoten klub VV o tom jednat. „Neumím si ale představit, že by nezařazení poslanci přesazovali členy řádného klubu,“ dodala ParlamentnímListům.cz.

Za vším jsou nakonec peníze

Dodejme, že podle jednacího řádu tvoří klub 10 poslanců, Peake jich má ale pouze osm. Navíc nebyla strana LIDEM do parlamentu ani řádně zvolena. Poslaneckou sněmovnu tak asi čekají perné chvilky při jednání o zasedacím pořádku. Ve škole sedávali v prvních lavicích zpravidla "šprti". Ve sněmovně se o ně "poperou" poslanci.

Nejde navíc jen o princip, ale i o peníze. Klub má nárok na své financování a může kandidovat svého člena do vedení zákonodárného sboru. Uvolněné místo po Kateřině Klasnové (VV), která s odchodem do opozice na funkci místopředsedkyně rezignovala, by podle Karolíny Peake mělo připadnout třetímu koaličnímu partnerovi. Peake tedy nezbývá, než se pokusit „lovit“ ve vodách nezařazených poslanců a v této souvislosti se objevuje nejčastěji jméno Michala Doktora (dříve ODS). Dalším horkým kandidátem do klubu by podle kuloárů mohl být také Milan Šťovíček, který je sice v klubu VV, ale hlasuje s vládou.

Kdo je kdo a s kým?

I když zasedací pořádek nakonec schvaluje sněmovna, horké chvilky ve sněmovních debatách o židličky asi poslance ani veřejnost neminou.

Připomeňme, že v klubu Věcí veřejných setrvali poslanci Michal Babák, Josef Dobeš, Jana Drastichová, Otto Chaloupka, Radek John, David Kádner, Kateřina Klasnová, Josef Novotný st., Miroslav Petráň, Petr Skokan, Jiří Štětina. V klubu VV zůstává zatím také Milan Šťovíček, který ale podpořil vládu i při hlasování o nedůvěře 18. července.

Naopak nepravomocně odsouzený Vít Bárta je sice nezařazený, protože z důvodu probíhajícího soudu s nezařazeným poslancem Jaroslavem Škárkou z klubu vystoupil, ale hlasuje s VV a je členy klubu vnímán jako „svůj“.

Ke Karolíně Peake se přidali poslanci: Lenka Andrýsová, Dagmar Navrátilová, Viktor Paggio, Jiří Rusnok, Jana Suchá, Martin Vacek, Radim Vysloužil. Těchto osm poslanců však nemůže vytvořit ani klub nezařazených.

Věci veřejné opustil také Stanislav Huml, který ale krátce nato přijal nabídku ke členství v ČSSD, takže nyní hlasuje společně se svými bývalými stranickými kolegy.

Vyloučený z VV Jaroslav Škárka je nestraník, který nyní laškuje s národními socialisty LEV21 Jiřího Paroubka, a stejně jako Kateřina Kočí vyslovil nedůvěru vládě.

Dalšími nezařazenými poslanci z opozičního křídla jsou Jiří Paroubek a Jiří Šlégr, oba nyní národní socialisté-LEV21.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…