Tomio Okamura šokuje: Tak budou ve vládě komunisti. No a co?

23.07.2012 7:01

Současná mnohdy až nenávist vůči Nečasově vládě prý souvisí s tím, že v naší zemi nejčastěji vládla pravice a pokud byla u moci vláda levicová, byl v ní i Miroslav Kalousek. Tak to vidí podnikatel Tomio Okamura, který navíc promluvil i o případné účasti KSČM ve vládě.

Tomio Okamura šokuje: Tak budou ve vládě komunisti. No a co?
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Tomio Okamura.

Soudě dle průzkumů veřejného mínění i počtu protestních akcí a nálady veřejnosti, je současná česká vláda jednou z nejméně populárních vlád od listopadu 1989. A přestože řada autenticky pravicových osobností či třeba ekonomů Nečasův kabinet za pravicový nepovažuje, vláda se tak sama označuje.

Anketa

Jsou komunisté ve vládě nebezpečím pro ČR?

15%
85%
hlasovalo: 1111 lidí

I to je možná důvodem, proč se voličské preference dlouhou dobu velkou měrou přehouply na levici. Podle podnikatele moravsko-japonského původu a kandidáta do Senátu Tomia Okamury nyní levice vede, protože lidé zjistili, že některé recepty tzv. pravice nefungují a zároveň část předvolebních slibů byla pustá lež.

Dřív se všechno házelo na komunisty. To už dnes nejde

„Množí se také skandály a samozřejmě trpělivost voličů je vyčerpaná. Vlády v první dekádě po převratu měly výhodu ve větší trpělivosti občanů - a taky se dařilo většinu problémů házet na komunisty. Což dnes už jde stále hůř,“ říká Okamura pro ParlamentníListy.cz.

Čímž se podle jeho slov dostáváme k meritu věci, totiž že tu v posledních dvaceti letech vládla převážně pravice a levice vládla spolu s lídrem současné TOP 09 Miroslavem Kalouskem. „Celkem logicky veřejnost přikládá hlavní odpovědnost za většinu problémů pravici a panu Kalouskovi,“ míní.

„Říkám takzvaná pravice, protože samozřejmě pravicová politika - tedy odpovědnost sama za sebe a svoje okolí je důležitá - stejně jako levicový princip solidarity. Veřejnost preferencemi ani tak neodsuzuje politické směry, jako spíš konkrétní nezdary konkrétních stran. Levicoví ministři pánové Fencl, Palas a další si nezadali samozřejmě s lumpy, jako je pan Řebíček nebo Barták a (ne)schopnosti paní Buzkové mají paralelu v paní Parkanové. Ne vždy bývá dáma dámou na svém místě. Ale to jsme u problému obsazování funkcí podle stranického klíče, nikoli podle schopností,“ vidí jeden z problémů Okamura.

V ČSSD jsou prý také lumpové, ale menší

Ačkoli prý i mezi sociálními demokraty najdeme lumpy, platí podle Tomia Okamury, že škody, které způsobili, jsou nejméně o řád nižší. „Ta pravice holt vede a bezesporu je to i tím, že po revoluci se největší gauneři stali pravičáky a ti menší se museli spokojit se zbylými stranami. Pochopitelně na to doplatili slušní a upřímní pravicoví straníci a hlavně voliči, ke kterým jsem kdysi patřil i já,“ lituje.

Vlivem stoupající obliby komunistické strany častěji zaznívají ostré hlasy, které se snaží varovat před nástupem KSČM k reálné moci. „Co to je hrozba návratu komunismu?“ táže se Okamura. „KSČM se veřejně mnohokrát omluvila za KSČ a zločiny, které její předchůdkyně páchala. Distancovala se od jakékoli formy diktatury a od znárodňování. Její program je silně solidární, klade důraz na silnou roli státu při zachování tržní ekonomiky - je to koneckonců celosvětový trend - posilovat pravidla pro hráče na trhu. Volný ring se prostě historicky neosvědčil,“ konstatoval podnikatel.

John má zásluhu na vyšetřování velkých kauz

Vláda KSČM by podle něho mohla být zlomem. „Ale snad jen v tom, že by do vlády přišla strana bez zásadních klientelistických vazeb na veřejnou správu. Stejně jako u Věcí veřejných by to mělo určitě pozitivní důsledky. Práce dříve zesměšňovaného Johna teď přináší ovoce v podobě obvinění vysokých politiků. Věřte, že za Langrova ministrování by se to nestalo,“ upozornil senátorský kandidát Okamura pro redakci ParlamentníchListů.cz.

Prospěcháři jsou všude. ODS by prospěl čas v opozici

„To samé platí třeba o dopravě, kam Vítek Bárta přinesl skutečně svěží vítr. Zakázky se teď soutěží o desítky procent levněji. Dokonce stát reklamuje zmetky na dálnicích. To je přece změna. Byť si myslím, že tohle je standard, který tu měl být od prvopočátku,“ poznamenává.

Něco takového však prý nesouvisí s politickým směrem. „Na každou stranu, která je déle ve vládě, se nabalují prospěcháři a naopak každé nové koště lépe mete. ODS potřebuje pár let v opozici - tak jako KDU-ČSL - aby se zbavila prospěchářů, zprofanovaných osob a kariéristů. Dnes mají lidovci ve straně lidi, co svým ideám věří a zatím nečekají výrazný prospěch. To je jen k dobru. TOP 09 naopak silně uškodil velký nástup podezřelých lidí z KDÚ-ČSL,“ doplnil Tomio Okamura v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…