Rathův vyslanec na telefonu: Přijede na pár dní a shrábne prý 90 tisíc

23.07.2012 12:54

Středočeský kraj má v čele svého zastoupení v Bruselu blízkého spolupracovníka Davida Ratha Marka Semeráda. Ten však jezdí do evropské metropole pouze na několik dní v měsíci, obvykle na nějakou společenskou událost. Jinak zastoupení řídí jeho podřízená Dana Krutinová. "Dálkový vyslanec" bere za svou práci měsíčně téměř sto tisíc korun.

Rathův vyslanec na telefonu: Přijede na pár dní a shrábne prý 90 tisíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

„Pana Semeráda jsem tu viděl jen párkrát, a to typově jen na slavnostních akcích, jako byla například vernisáž výstavy židovských památek v Evropském parlamentu. Tu tady s tehdejším hejtmanem Rathem otevíral osobně. Pokud řeším každodenní záležitosti, komunikuji s paní Krutinovou,“ popsal pro server Aktuálně.cz zkušenost se středočeským vyslanectvím jeden z členů krajanského sdružení v Bruselu.

Semerád současně vykonává funkci starosty a sám přiznává, že v Bruselu- na rozdíl od svých kolegů z ostatních krajů- tráví maximálně deset dní měsíčně. Odmítá však, že by tak byl „navíc“. Podle něj bylo toto „vytížení“ nápadem hejtmana Ratha a je ku prospěchu věci. „Dám příklad, dělali jsme soutěže pro školy, a to bylo velmi praktické, že jsem byl v Čechách a mohl jsem to komunikovat tady,“ vysvětluje.

Za svou činnost pobírá měsíční plat 90 tisíc korun, dále jsou mu propláceny letenky a služební auto. Jeho zástupkyně Krutinová bere podle jeho vlastních slov „výrazně méně“ než ambasador na telefonu.

Své funkce se starosta středočeských Cerhenic. ujal po krajských volbách v roce 2008. Za necelé čtyři roky prý odvedl pro kraj mnoho práce. „Nejvíc se povedly výstavy, které jsme měli v Bruselu. Největší ohlas měla ta o TGM a výstava židovských památek kraje,“ vypočítává. Cítí prý nevraživost ze strany ostatních krajských zástupců v Bruselu, kterou si vysvětluje tím, že neměli rádi ani hejtmana Ratha.

Nové vedení středočeské ČSSD připouští, že se činností svého bruselského delegáta bude muset zabývat. „Nemám informace o tom, že by nepracoval,“ říká však nově zvolený krajský předseda Miloš Petera. Smlouva se zástupcem Semerádem má trvat až do konce příštího roku a pokud by jí kraj vypověděl, je podle Aktuálně.cz vyslanec přípraven se bránit u soudu. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…