NKÚ: V dotacích na práci s mladými se objevily i podivné projekty

23.07.2012 15:00

Ministerstvo školství má problém. Místo na práci s dětmi udělovalo leckdy dotace i na investice, které byly hodně problémové. Šanci navíc dostaly i podivné projekty. Český rozhlas o tom informoval člen Nejvyššího kontrolního úřadu Rudolf Němeček.

NKÚ: V dotacích na práci s mladými se objevily i podivné projekty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Co se to děje na ministerstvu školství?  Nejvyšší kontrolní úřad totiž zkontroloval pravidla, která se zaměřila na přidělování peněz na podporu práce s mládeží a handicapovanými. A zjistil značné mezery v tomto projektu.

Tak kupříkladu třetina příjemců peněz porušila v kontrolovaném období nastavená pravidla. Problém je ale i na straně resortu – ten má podle kontrolorů špatně nastavené podmínky pro čerpání dotací.

Největší problém je ale v tom, že zřejmě úředníci ministerstva nekontrolovali, kam peníze jdou. „Šanci totiž dostaly i podivné projekty,“ upozornil k tomu Český rozhlas. Například do sdružení AMAVET Praha poslalo ministerstvo školství téměř pět milionů korun na opravu střechy objektu. Ten sice chátrá od 70. let.

Bylo potřeba daleko víc peněz

„Na záchranu objetu by bylo potřeba o 75 milionů víc. Podle NKÚ tak resort poskytl dotaci neúčelně, protože areál od zániku nezachránila,“ připomíná dále rozhlas.

„Jiným příkladem je občanské sdružení SOVA, které získalo finanční prostředky na rekonstrukci chaty, ale děti ji využívají pouze čtyři týdny v roce. Zbytek času je komerčně využívána, což se neslučuje s cílem podpory činnosti mládeže,“ uvedl pro rozhlas člen Nejvyššího kontrolního úřadu Rudolf Němeček. Rekonstrukce chaty stála přes milion korun. 

Jaké další problémy zjistili kontroloři NKÚ? Tak třeba teplické sdružení s názvem Bez nudy dostalo v roce 2009 půl milionu na táborovou kuchyň. Financovalo z něj ale i připojení k inženýrským sítím a pobytové místnosti, čímž dokonce porušilo stavební zákon. 

Ministerstvo prý v případě nastavených podmínek pro čerpání dotací slíbilo nápravu do srpna.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …