Odpůrci homosexualismu přišli poprosit o pomoc Jiřího Pospíšila...

24.07.2012 6:21

Konzervativní, prezidentu Klausovi blízká, Akce D.O.S.T. požádala primátora Bohuslava Svobodu z ODS a místopředsedu ODS Jiřího Pospíšila o záštitu pro své veřejné shromáždění „Obrana hrdosti normálních lidí“, které má připomenout nenahraditelnou hodnotu heterosexuálního manželství a rodiny.

Odpůrci homosexualismu přišli poprosit o pomoc Jiřího Pospíšila...
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil

Svoboda a Pospíšil však na žádost nijak nereagovali. To pořadatelům vadí. Podle předsedy Akce D.O.S.T. Michala Semína tak Svoboda protěžuje homosexuály na úkor normálních lidí a tradiční rodiny. 

V srpnu se má v Praze opět uskutečnit festival Prague Pride homosexuálů, jehož součástí má být i „pochod hrdosti“, který by měl být zahájen u pomníku sv. Václava. Konzervativní klausovská Akce D.O.S.T. považuje pochod a festival za provokaci, a proto pořádá 18. srpna setkání u pomníku sv. Václava jako manifestaci normálnosti. S výmluvným názvem Obrana hrdosti normálních lidí.

Konzervativní ODS?

Michal Semín společně s místopředsedou Akce D.O.S.T. Petrem Bahníkem napsali 13. července Svobodovi a Pospíšilovi žádost o záštitu s tím, že Pospíšil a Svoboda jsou politiky ODS, která se hlásí ke konzervativním hodnotám.

„Oslovujeme Vás jako politika zvoleného za pravicovou stranu, která vícekrát deklarovala svůj konzervatismus, a dovolujeme si Vás požádat o poskytnutí záštity primátora Hlavního města Prahy výše uvedenému veřejnému shromáždění,“ stojí například v dopise primátorovi.

Podle Semína však Svoboda ani Pospíšil nijak neodpověděli. ParlamentníListy.cz požádaly Pospíšila i Svobodu o vyjádření. "Záštitu obdrželo oddělení protokolu a připravuje ji k předložení panu primátorovi. Jakmile se pan primátor rozhodne, zda záštitu udělí či ne, bude žadatel okamžitě informován," uvedla pro ParlamentníListy.cz tisková mluvčí primátora Tereza Králová. Jiří Pospíšil nereagoval.

Preference homosexualismu

„Primátor Svoboda a místopředseda ODS Jiří Pospíšil jistě tuší, že primátorova záštita Prague Pride ODS polarizuje, proto nás překvapuje, že se neobtěžovali na slušně podanou žádost ani odpovědět. Pan primátor Svoboda má plná ústa tolerance a dialogu, ale svým postojem jenom demonstruje, že preferuje homosexualismus a oslavu často promiskuitního životního stylu homosexuálů na úkor normálních lidí a klasické heterosexuální rodiny. Ta si podle něho úctu a ochranu nezaslouží,“ řekl ParlamentnímListům.cz Michal Semín.

„Svým postojem se Svoboda a Pospíšil zařadili mezi neomarxistickou levici, která se snaží rozbíjet tradiční rodinu, která je základem naší společnosti i civilizace. Přitom práce rodičů při výchově dětí si jistě zaslouží ocenění, protože to nestojí nemálo finančních prostředků a času. Děti jsou naší budoucností a pokud nebudou děti, nebude existovat ani národ a společnost zanikne,“ dodal Semín.

Orientace

Je otázkou, zda žádost o Pospíšilovu záštitu není ze strany Akce D.O.S.T. jen provokace. V médiích se totiž dlouho spekuluje o údajné homosexualitě Jiřího Pospíšila. Čtenářka Blesk.cz se v on-line chatu Pospíšila rovnou zeptala, zda chodí s moderátorem ČT Václavem Moravcem a dodala, že by jim to spolu slušelo. „Není to pravda. A díky za kompliment,“ odpověděl Pospíšil v chatu pro Blesk.cz. Na další zvídavý dotaz o jeho sexuální orientaci reagoval s tím, že nechce mluvit o svém soukromí.

Na druhou stranu Semín ve vyjádření o manifestaci Akce D.O.S.T. uvedl: „Pojmy hrdost a normalita jsme zvolili záměrně. Nevystavujeme tím na odiv naše biologické dispozice, ale to, že jsme si v dnešní době postmoderního relativismu uchovali, tváří v tvář posměchu a ostrakizace ze strany soudobých intelektuálních elit, smysl pro normalitu a přirozenost. V tomto smyslu si lze představit, že na naší straně může stát i nejeden homosexuál.“

Pro záštitu homosexuálům není důvod

Podle Romana Jocha, který je poradcem premiéra Petra Nečase pro lidská práva, je primátorova záštita akce nešťastná a zbytečná. Primátor by podle něho neměl preferovat pouze jednu skupinu obyvatel.

„Můj názor je, že v tomto ani loňském roce není žádný důvod, aby primátor dával zvláštní záštitu demonstraci příslušníků sexuálních menšin z toho prostého důvodu, že u nás příslušníci sexuálních menšin nejsou nijak perzekuováni. Jejich právo na demonstraci nějakého postoje je stejné jako právo jakýchkoli občanů a pro speciální záštitu či podporu ze strany volených politiků nevidím vůbec žádný důvod,“ řekl ParlamentnímListům.cz Joch.

Privilegia pro určité skupiny nezlepšují občanské soužití

„Lidsky chápu, že když se pro tento krok rozhodl primátor již vloni, tak se domnívá, že v rámci své konzistence by se měl letos zachovat stejně. Asi mu přijde lidsky žinantní poskytnout podporu odpůrcům Prague Pride, Akci D.O.S.T., i když z politického hlediska by to bylo chytré. Protože pokud už dává záštity, tak by je měl dát všem, kteří nejsou z nějakého důvodu extrémně nepřijatelní. Nyní asi preferuje svou konzistenci před politickou chytrostí. Je fakt, že tato manifestace Akce D.O.S.T. je něco jako protidemonstrace či vzdorodemonstrace. Kdyby se konala v jiném čase, tak by primátor možná více zvažoval ji podpořit. Nicméně takto primátor působí tak, že si skutečně vybral jenom jednu skupinu, kterou preferuje, zatímco na tu druhou zanevřel či není vůči ní tak tolerantní jako k té první,“ dodal Joch.

Podle Jocha je vůbec nešťastné podporovat konkrétní menšiny: „Mně se zdá jako zlozvyk, když politici dávají záštitu jen některým demonstracím. To je podivné. Pak přichází otázka, proč nemají dát záštitu jakékoli jiné demonstraci, třeba demonstraci zemědělců. V čem jsou zemědělci horší než homosexuálové? V čem jsou odboráři horší než homosexuálové? Ta kritéria výběru jsou vždycky svévolná a vyvolávají pocit, že určité skupiny a určité menšiny jsou speciálně privilegovány a speciálně chráněny, což nepřispívá občanskému soužití všech občanů. To pak u většinové společnosti vyvolává pocit, že když je někdo příslušníkem určité menšiny, získává privilegia navíc.“

Ať Svoboda odejde z ODS

Svou záštitou Prague Pride homosexuálů rozzlobil Svoboda i poslance ODS Jaroslava Plachého: „Musím jako člen ODS říct, že jsem rozladěn, že záštitu opět převzal pražský primátor Bohuslav Svoboda z ODS. Pan primátor by si měl přečíst stanovy Občanské demokratické strany, kde hned na samém začátku je uvedeno, že ODS vychází z křesťanských principů evropské civilizace. Já osobně jako křesťan jsem nikdy neslyšel o tom, že by si homosexuální chování zasluhovalo nějakou významnou celospolečenskou podporu. Stojím si za tím, co jsem řekl již vloni, že jestli chce pan primátor veřejně podpořit tento typ chování, měl by vystoupit z ODS. Tento typ akcí přenechme levici, neomarxistům, levicovým liberálům, ale konzervativní politická strana by je podporovat neměla“.

V loňském roce se strhla kolem Prague Pride velká veřejná debata, když vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek označil homosexuály za devianty.

ODS není netolerantní a xenofobní

Svobodu tehdy podpořil poslanec ODS Boris Šťastný: „Postoj primátora, který zaštítil Prague Pride, jasně schvaluji a podpoře této akce se osobně přidávám. ODS není a věřím, že nikdy nebude stranou netolerantní a xenofobní a to platí o Praze, která je moderním městem pro všechny“.

„Plně respektuji názor svých kolegů - členů ODS, kteří mají výhrady vůči udělené záštitě. Je to jejich svobodný postoj, na něž mají plné právo. Jsem však přesvědčen, že ani já se svým rozhodnutím nijak neprotivím ideovému a programovému směřování ODS. Občanská demokratická strana se vždy deklarovala jako liberálně konzervativní strana, která chrání principy otevřené společnosti. Jsem si taktéž stoprocentně jist, že tak jako někteří kolegové z ODS můj krok kritizují, ho jiní podporují. Jsem si dokonce i jist, že i v řadách ODS jsou homosexuálové a neshledávám na tomto faktu nic divného,“ uvedl pro ParlamenntíListy.cz vloni Bohuslav Svoboda.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…