Vyšetřování ProMoPro pokračuje, Vondra se musí strachovat dál

23.07.2012 16:40

Kauza ProMoPro pokračuje dál. Státní zástupce odmítl stížnosti obviněných proti zahájení stíhání. Kauza, ve které je prošetřován předražený nákup audiovizuální techniky pro české předsednictví EU v roce 2009, tak bude nadále vyšetřována.

Vyšetřování ProMoPro pokračuje, Vondra se musí strachovat dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Státní zástupce zamítl stížnosti obviněných v kauze ProMoPro, kteří si stěžovali proti usnesení o zahájení trestního stíhání. Podle mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje tak je v případu stále obviněno 11 osob. Dvanácté se zatím nepodařilo usnesení doručit.

Mezi nimi jsou tři někdejší zaměstnanci státu, kteří spolupracovali s vicepremiérem Alexandrem Vondrou (ODS). Ty policie viní z pletich při veřejné soutěži, zneužívání pravomocí a porušování povinností při správě cizího majetku.

Podle detektivů byla zakázka předražena o 388 milionů. Vicepremiér Alexander Vondra, který za organizaci celého českého předsednictví EU nesl odpovědnost, však obviněn nebyl. Podle premiéra Nečase by však měl odstoupit, pokud jeho lidé budou odsouzeni.

Policii se ve spolupráci s Finančně analytickým útvarem ministerstva financí podařilo vloni zablokovat celkem 135 milionů na jednom ze zahraničních účtů. Mimo to se jim podařilo rozkrýt finanční toky peněz z předražené zakázky. Dalšími obviněnými byli například majitel firmy ProMoPro Jaroslav Veselý nebo bývalý podřízený Alexandra Vondry Libor Veverka. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…