Zeman ke jmenování Bradáčové: Mohli bychom to ukončit tento týden

23.07.2012 18:11

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman doufá, že na jeho schůzce s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem, která se má konat ještě tento týden, bude přítomna i ústecká státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Podle Zemana tak není vyloučeno, že by se s Blažkem na Bradáčové coby šéfce pražského vrchního zastupitelství dohodl již také tento týden. Zeman to řekl v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Zeman ke jmenování Bradáčové: Mohli bychom to ukončit tento týden
Foto: tan
Popisek: Státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) již o výběrovém řízení na post šéfa Vrchního státního zastupitelství v Praze neuvažuje. Dnes o tom informoval server Týden.cz. Blažek ale přitom vyloučil, že by výběrové řízení odporovalo současným zákonům.

Další kolo jednání o jmenování státní zástupkyně Lenky Bradáčové do čela Vrchního státního zastupitelství v Praze by se mělo mezi Blažkem a nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem roztočit v tomto týdnu, kdy ministr hodlá navštívit jak Zemana, tak přijme prezidentku Unie státních zástupců Lenku Bradáčovou.

 „Už bych byl rád, abychom dospěli k nějakému rozhodnutí,“ poznamenal ke schůzce Zeman dnes v Radiožurnálu na dotaz, zda by mohlo již brzy dojít ke jmenování Bradáčové, tedy třeba i tento týden.

„Ta má schůzka s ministrem Blažkem ale proběhne buď ve dvou, či ve třech,“ naznačil záhadně dále Zeman k dotazu, zda bude přítomná na jeho schůzce s Blažkem i Bradáčová.

On osobně ale stále prý neví, co Blažka vedlo k tomu, že chtěl vypsat na post výběrové řízení. „Nevím, co ho k tomu vedlo. Jenže v současné době výběrové řízení není na programu dne. Byla to ale varianta, která se neujala. Já sám kdybych vypsal výběrové řízení? No to by bylo velmi zvláštní. Už jsem se totiž rozhodl pro určitého kandidáta,“ řekl dále Zeman.

Ona už požádala o prověrku na stupeň tajné

Podle jeho informací si dokonce Bradáčová požádala o bezpečnostní prověrku na stupeň tajné. „Z bezpečnostních prověrek se dělá velké téma. Jestli paní Bradáčová doposud sloužila jako náměstkyně, tak tam ji vystačila prověrka na stupeň vyhrazené. Ale pokud vím, ona si o stupeň tajné již požádala. To je dostatečná prověrka, když to stačí i na nejvyššího státního zástupce,“ poznamenal dále k možnému jmenování Bradáčové Zeman.

Co ale bude dělat, když mu nakonec Bradáčová u Blažka neprojde? Na to nechtěl Zeman konkrétně odpovídat.  „Další plán? To dopředu hlásit nebudu. Nebudu ani spekulovat, jak to rozhodnutí ministra dopadne a jak pak budu postupovat já,“ odvětil.

Jak však naznačil, o rezignaci zatím neuvažuje.

„Já nejsem člověk, který by vyhrožoval planě rezignací. Rezignuji, až když bude jen pro mne situace neúnosná. Je to vše ale spojené s mým svědomím, jestli jsem schopen vykonávat práci nezávisle,“ uvedl.

Na další dotaz moderátorky, zda by případně byl ochotný do funkce předsedy Vrchního státního zastupitelství jmenovat náměstka nejvyššího státního zástupce Stanislava Mečla, žalobce Adama Bašného, či Ivo Ištvána, jen pokrčil rameny.

„Já se nyní ke jménům nebudu vyjadřovat. Jen k Ištvánovi bych snad poznamenal, že je v Olomouci vrchním státním zástupcem, tak u něj bych neviděl v tomto jmenování přidanou hodnotu,“pronesl.

Rozhovor pak Zeman uzavřel konstatováním, že Libor Grygárek z Vrchního státního zastupitelství odchází nejspíše koncem sprna. „Já ale nyní nemám rezignaci Grygárka v ruce. Tu kopii jsem zatím neobdržel. Ale předpokládám, že bude končit ke konci srpna,“ doplnil Zeman a naznačil, že toto je také nejposlednější termín, dokdy je možné situaci na Vrchním státním zastupitelství vyřešit.

„Bavíme se v současné době o zdržení zhruba měsíce, což se na jednu stranu může jevit jako dlouhá doba, na druhou strnu bych řekl, že třeba ten měsíc, šest týdnů je asi doba hraniční, kdy by mělo k obsazení toho vedoucího místa dojít,“ dodal Pavel Zeman.

Vrchní státní zastupitelství v Praze by tak nemělo zůstávat bez řádně jmenovaného vedení déle než zhruba šest týdnů. V opačném případě by mohlo hrozit ovlivnění vyšetřování závažných kauz. Připomeňme, že pod tento úřad například spadají například sporné armádní zakázky nebo kauza ProMoPro. 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…