Pane redaktore, ono je to složité... Nevíme, co nastane, řekl úředník k registrům

24.07.2012 7:23

Registr vozidel už 14 dní nefunguje buď vůbec, nebo je mnohem pomalejší než původní registr. V pondělí ráno nastal totální kolaps systému. Kdo za to může? Jedni svalují vinu na druhé, nikdo nemůže garantovat, kdy bude systém v pořádku a bez problémů fungovat. A podle informací ČT nefungují registry ani v úterý ráno.

Pane redaktore, ono je to složité... Nevíme, co nastane, řekl úředník k registrům
Foto: MD ČR
Popisek: Náměstek ministra dopravy Ivo Toman

"Dnes ráno o půl deváté se objevil problém, který se neobjevil za celých 14 dní, neobjevil se ani při testovací fázi v červnu a došlo k tomu, jak jste řekli na začátku reportáže, že jsme zjistili, že jsou nedostatky při oslovování komunikačního rozhraní, které je pod správou ministerstva vnitra, konkrétně Policejního prezidia. A to jsou ty dva systémy: pátrací systém motorových vozidel a schengenský informační systém," řekl v pondělních Událostech, komentářích České televize náměstek ministra dopravy Ivo Toman s ospravedlněním, že nikdo nečekal, že k takovému problému dojde. Na základě informací, které mělo ministerstvo dopravy, by ho prý ani nenapadlo, že něco takového může nastat.

Náměstek ujistil diváky, že IT pracovníci ministerstva dopravy se snažili komunikovat s pracovníky ministerstva vnitra, kteří zjistili příčinu problému. Důvodem údajně bylo zpožďování schengenského systému. Na nápravě se podle ujištění Tomana usilovně pracuje.

Moderátor pořadu se ale s tímto vysvětlením nespokojil. A jak také náměstku Tomanovi připomněl, stejná nebo podobná slova - tedy že registr už bude pracovat bez problémů - jsme slyšeli od pověřených pracovníků ministerstva dopravy od doby, co je nový centrální registr spuštěn, již několikrát. Kde je tedy problém?

Nikdo to nečekal, nikdo to netušil

"Každý den minulý týden už jsme vykazovali stejný počet transakcí jako před rokem, když to bylo v režii ministerstva vnitra. Dnes přišel problém, který nikdo netušil, nikdo ho nečekal, ale během této noci by se podle IT specialistů měl tento problém napravit," snažil se pomocí stejné argumentace vysvětlit problém náměstek ministra dopravy.

"Vy jste evidentně stále pozitivně naladěn, ale jak tomu máme věřit?" neodpustil si kousavou otázku moderátor. Sám náměstek ministra dopravy totiž již před týdnem ve stejném pořadu řekl, že systém funguje den ode dne lépe a je přesvědčen, že bude bezchybně fungovat. To se ale dosud nestalo a řidiči stále čekají na zaregistrování svých vozidel.

"Pane moderátore, toto je tak sofistikovaná otázka pro IT odborníky, že já vám tady nemůžu garantovat, co zas nastane nebo nenastane," naznačil náměstek, že ohledně funkčnosti registru vozidel není nic jisté.

Moderátor komentovaných Událostí ČT pak přirovnal lidi, kteří na úřadech marně čekali, za "testovací králíky". Toman ale nesouhlasí s některými odborníky, kteří tvrdí, že starý a nový systém mohly fungovat paralelně, dokud by se neodstranily všechny problémy. Jinak než v ostrém provozu prý systém otestovat nešlo.

Vyvození osobní odpovědnosti

Nejen občané čekající na úřadech jsou rozčílení. Také premiér Petr Nečas považuje výpadky v centrálním registru vozidel za závažné. Opakovaně mluvil s ministrem Pavlem Dobešem na toto téma a vyžádal si situační zprávu s možností vyvození personální odpovědnosti pracovníků, kterých se problémy týkají.

"Já jsem pane redaktore udělal, co jsem mohl," je přesvědčen náměstek a ujišťuje, že on a jeho kolegové udělají všechno pro to, aby vše bylo v pořádku. Přiznal ale, že uvažuje o své vlastní odpovědnosti a o svém případném odchodu ze svého postu. Počká ale na analýzu, kterou vypracovává ministr dopravy Pavel Dobeš, pak uvidí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…