Kalousek je nejlepší ministr, opozice jen držkuje, zní u piva v Parlamentu

25.07.2012 6:18

REPORTÁŽ Že Češi probírají politiku často u piva? Tak v restauraci s příznačným názvem Parlament na Olomoucku to platí dvojnásob. ParlamentníListy.cz vyrazily na místo, aby zde vyzpovídaly místní ohledně aktuální politické situace v zemi. Na adresu dnešních politických elit padala ostrá slova i chvála.

Kalousek je nejlepší ministr, opozice jen držkuje, zní u piva v Parlamentu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Restaurace Parlament stojí v obci Bělkovice – Lašťany na Olomoucku a je známá širokému okolí. Večer se tato místní nálevna zaplní převážně zdejšími štamgasty, kteří se zde ve volném čase pravidelně scházejí na pivo a kus řeči. Tématem hovorů bývá často i aktuální politické dění, ze kterého většina „poslanců“ není příliš nadšena. Na to, jak udělat z Česka prosperující zemi se spokojenými obyvateli ale mají recept. Svoji roli při tom mnohdy sehrává alkohol.

Soudní systém je prohnilý a ČSSD lže

„Všechno je špatně. To, co se tady děje, mi leze krkem. Pomůžou manifestace, občanská sdružení, kontrola, volit nové lidi, aby se udělala referenda, občanské výbory, všechno aby se mohlo kontrolovat, všechno aby bylo veřejné,“ prohlašuje poněkud radikálně pro ParlamentníListy.cz Josef Hrbek.

Na dotaz redakce, který aktuální problém v politice ho nejvíce tíží, odpověděl takto: „Soudní systém je zastaralý a prohnilý. Rozhodovaní soudů je pomalé. Někdo mi dluží prachy a trvá pět let, než se k nim dopracuju. To je neštěstí,“ rozčiluje se asi čtyřicetiletý muž, který za největší škůdce české politiky podle svých slov považuje sociální demokracii.

„Sociální demokraté lžou. Dávají lidem falešnou naději. A to mi vadí, protože zase to sklouzne k tomu, že pravičáci prohrají volby a vyhraje levice, protože naslibuje a zase zemi zadluží a tak to půjde neustále dál a dál. Opozice neříká nic, co by se mělo dělat, co by se mělo zlepšit, ale jen, co by se mělo dělat, aby se rozdalo. A to umí každý. Oni říkají zdanit, ale jen bohaté. Opozice jen držkuje, že by to udělala lépe, ale stejně nemá recept,“ tvrdí Hrbek.

Chybí morální autority jako královna Beatrix

Podle něj bychom si měli vzít příklad z Holandska a Švýcarska. „V Holandsku bychom si měli vzít příklad z ekonomiky a ve Švýcarsku z demokracie. Holandsko je království, to ale u nás už zřídit nejde. Královna Beatrix je v Nizozemí morálním vzorem. U nás se to každou chvíli mění, takže tu není nikdo vzorem. To nám chybí. V Holandsku je také nejmenší nezaměstnanost v Evropě. Každý tam práci má, protože práce je tam pořád,“ uvedl s tím, že v nadcházejících krajských a senátních volbách dá svůj hlas některé z menších politických stran.

„Budu volit Babiše a jeho Ano 2011. Bohatí krást nebudou, ti už to nemají zapotřebí. Do politiky jdou jen proto, aby s ní pohnuli. Jinak by to pro ně byla ztráta času,“ řekl ParlamentnímListům.cz. A zároveň dodává, že u něj neztratila důvěru ani TOP 09. „Schwarzenbergovi pořád věřím, sice Kalousek si tam dělá co chce, ale Schwarzenberg je nad věcí,“ doplnil pan Josef.

Kalousek a Drábek jsou nejlepší ministři

Naopak asi pětašedesátiletý muž, který si nepřál uvést své jméno, současnou politickou situaci vnímá poněkud odlišně. „Všichni, co nadávají, by se nad sebou měli zamyslet. Měli by si uvědomit, že konečně se objevil někdo, kdo ví, co dělat. Podle mě je Kalousek jeden z nejlepších ministrů, které tato země měla. Konečně někdo, kdo myslí taky na budoucnost. Já osobně mám pět vnoučat a chci, aby se měla dobře. Klidně si odtrhnu od pusy, jen když budou mít lepší budoucnost,“ podotkl.

A pokračuje: „Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek je člověk na svém místě. Nesnáším, když ho někdo kritizuje. Jsem pro potrestání těch, co nepracují. Každý se má o sebe postarat sám,“ uzavřel důchodce.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …