Registr vozidel ráno nefungoval. Situace se zklidnila až po zásahu krizového štábu

24.07.2012 11:06

Zatímco ministerstvo dopravy dopoledne zveřejnilo zprávu, že registr vozidel začal fungovat, neboť se obnovilo spojení s evidencí identifikačních čísel, Český rozhlas přinesl jen půll hodiny předtím informaci o tom, kde všude registr v úterý ráno nefungoval Seznam míst je vskutku dlouhý. Resort dopravy ale slibuje, že již problémy nenastanou.

Registr vozidel ráno nefungoval. Situace se zklidnila až po zásahu krizového štábu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

„Registr vozidel dnes v Praze po otevření fungoval. Bez problémů běžel ale jen několik minut,“ tak takto dnes před desátou hodinou ranní informoval Český rozhlas (ČRo). Podle něj se nevyplnil slib ministerstva dopravy, že dnes bude konečně nový systém evidence motorových vozidel funkční. Kvůli situaci pak ale zasedl krizový štáb resortu. A výsledek?

Ministerstvo dopravy krátce poté vydalo téměř neuvěřitelnou zprávu. „Dnes dopoledne registr vozidel začal fungovat, neboť se obnovilo spojení s evidencí identifikačních čísel,“ hlásala zpráva zveřejněná resortem přes Českou televizi.

Přesto přese všechno přinášíme přehled míst, kde byly dnes s registrem problémy. Ještě včera úřady hlásily, že problém byl v tom, že nebylo propojení s databází hledaných vozidel a s evropským registrem identifikačních čísel. Úředníci tak nemohli přihlašovat nová ani starší auta nebo zjistit, jestli nejsou nově registrovaná vozidla kradená. 

„V Praze-Vysočanech je systém v ještě horším stavu, než byl minulý týden. Kvůli problémům s databází nevyhledává žádná data. Pět přepážek zdejšího dopravního odboru tak sice zůstává otevřeno, ale nikoho neodbavují,“ uvedl rozhlas v úterý ráno ještě před zásahem krizového štábu.

„Tabule s pořadovými čísly ukazuje pomlčky a v hale sedí asi 40 čekajících klientů. Řada z nich je tu už poněkolikáté a podle reportéra Českého rozhlasu to berou to sportovně, i když už druhý týden tráví ráno před otevřenými, ale prázdnými okénky. Na otázku, kdy bude nový systém funkční, úřednice jen krčí rameny,“ popsal rozhlas ranní situaci.

Na pražském Bohdalci u přepážek viselo ráno na dveřích dokonce toto oznámení: Omlouváme se, systém je v současné době nefunkční, výdej pořadových čísel je pozastaven.

„Uvnitř na řidiče čeká zmatek, protože pořadová čísla se sice nevydávají, ale úředníci některé klienty odbavují. Prý nefunguje převod vozidel z jiného okresu, ostatní agenda byť s problémy jde. Někteří řidiči jsou naštvaní, jiní to berou s humorem,“ odvysílal ČRo.

Registr podle zjištění rádia dnes nezačal fungovat ani v Brně. Po otevření v osm hodin tam proto vládla velmi dusná atmosféra - zazníval křik, obviňování i urážky. Lidé čekali před budovou déle než hodinu ve frontě. Když se dostali dovnitř, úředníci jim řekli, že dnes nic nevyřídí, protože systém nefunguje, a i kdyby byl v provozu, dnes prý nikoho neobslouží, protože jen ze včerejšího dne musí vyřídit požadavky 160 lidí., informovalo rádio dále.

Mluvčí krčil rameny: Jedná se o stejnou příčinu jako včera

Podobná situace pak byla i v Ostravě, Pardubicích, či Kolíně.

„Registr se dnes ráno nepodařilo zprovoznit ani v Pardubicích. U přepážek se nic neděje, systém nefunguje. Lidé jsou naštvaní, někteří to vzdali a s registrem jsou v telefonickém kontaktu, kdyby začal fungovat, jiní jsou rozhodnuti čekat i několik hodin," dodalo k tomu rádio.

Podle mluvčího Martina Nováka potíže způsobil zřejmě stejný problém jako včera, kdy nový systém registru nekomunikoval s databází hledaných vozidel. 

„Zatím máme informaci, že na některých místech v České republice je nefunkční. Podle informací, které máme k dispozici, se jedná o stejnou příčinu jako včera. V současné době zasedá krizový štáb ministerstva dopravy, takže aktuální informace budeme mít až po jeho skončení. Zároveň se na ministerstvo dopravy chystá zástupce policejního prezidia, aby se situace řešila,“ sdělil Radiožurnálu  Novák.

Včera přitom náměstek ministra dopravy Ivo Toman slíbil, že dnes ráno budou registry funkční, připomněl Radiožurnál.

Resort musí firmě vyplatit za aušus 37 milionů korun

Byť se nový systém i 14 dní po spuštění stále potýká s vážnými problémy a nefunguje tak, jak má, ministerstvo dopravy musí podle serveru Aktuálně.cz vyplatit společnosti ATS Telcom 37 milionů korun za vývoj nového softwaru k centrálnímu registru aut. Vyplývá to ze smlouvy, kterou s firmou uzavřelo před dvěma roky ministerstvo dopravy.

"Uváděná částka za software aplikace centrálního registru vozidel ve výši 37 milionů korun je součástí smlouvy z roku 2010. Firmě by byla vyplacena i tehdy, kdyby se aplikace nerealizovala," zdůvodnilo to ministerstvo.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…