Peake se rozběsnila: Kolega Dobeš musí vyvodit personální odpovědnost

24.07.2012 13:29

Kvůli problémům registru vozidel se zlobí na svého stranického kolegu, tedy ministra dopravy Pavla Dobeše ze strany LIDEM, již i místopředsedkyně vlády Karolína Peake. Radiožurnálu řekla, že je třeba okamžitě označit viníka této závažné situace a vyvodit za to na ministerstvu dopravy personální odpovědnost. Podobně reagoval odpoledne i předseda ČSSD B. Sobotka - přímo ale žádá odstoupení ministra Dobeše.

Peake se rozběsnila: Kolega Dobeš musí vyvodit personální odpovědnost
Foto: Repro TV Prima
Popisek: Vicepremiérka vlády Karolína Peake

Ministerstvo dopravy dopoledne zveřejnilo zprávu, že registr vozidel začal fungovat, neboť se obnovilo spojení s evidencí identifikačních čísel. Resort to oznámil po schůzce krizového štábu. Prý od té doby, tedy od 9 hodin a 45 minut je již registr plně funkční. Na to, zda tomu tak bude i odpoledne, ale zřejmě nechce čekat vicepremiérka Karolína Peake.

Radiožurnálu řekla, že je třeba okamžitě označit viníka této závažné situace a vyvodit za to na ministerstvu dopravy personální odpovědnost. 

„Nechci přehazovat vinu jeden na druhého, ministerstvo dopravy na Policii České republiky, na ministerstvo vnitra, na další úřady. Je jasné, že za tu situaci je v první řadě odpovědné ministerstvo dopravy, jsem si toho vědoma a budu o tom mluvit s oběma, jak s panem ministrem Dobešem, tak s panem premiérem,“uvedla Peake pro Český rozhlas.

Po ministrovi dopravy chce jasné vysvětlení, jak bude situaci řešit. „Ministr Dobeš musí urychleně tu situaci vyřešit. Příliš to komplikuje život celé řadě řidičů, které nezajímá, jestli je za to odpovědná policie, ministerstvo dopravy nebo někdo jiný, ale chtějí jasně vidět, že registr už funguje,“ uvedla dále Peake.

„Budu s ním mluvit o tom, kde se stala chyba a kdo je za to osobně odpovědný. Čí rozhodnutí bylo, že se spustí tento registr naprosto nepřipravený k 1. červenci 2012 a nikoliv třeba až k 1. lednu 2013 po řádném proškolení a odzkoušení všech, kterých se týká,“ dodala. 

Chyba byla prý mimo resort, na policejním systému

Ministerstvo dopravy mezitím zveřejnilo, že problém byl údajně mimo resort, a to v propojení policejním systémem.

„Došlo k zahlcení severu policejního prezidia České republiky, čímž byla omezena do jisté míry funkčnost registru vozidel,“ řekl médiím dnes náměstek ministra dopravy Miroslav Drobný. Jenže zástupci policejního prezidia jakoukoliv souvislost s jejich serverem popřeli

Připomeňme, že kvůli situaci v registru dnes zasedl krizový štáb resortu. Poté došlo k softwarové aktualizaci a kapacita dotazů na databázi byla prý navýšena. Od té doby tak registr funguje.

Ministr Dobeš prý bude situaci vysvětlovat večer na brífinku.

Sobotka: Oni musí z toho vyvodit personální odpovědnost

Na nefungujícím registru si smlsli i zástupci ČSSD. Předseda socialistů Bohuslav Sobotka na stranickém brífinku připomněl, že to není jen registr vozidel, co nyní nefunguje, ale dodnes jsou prý problémy i s registry vyplácení sociálních dávek, které nefungovaly hlavně na počátku roku.

„Jak ministr Jaromír Drábek, tak nyní ministr Pavel Dobeš nezajistili doladění systému, a třeba jeho spuštění v pozdější době. Nyní oba dva ministři odmítají vyvodit jakoukoliv personální odpovědnost,“ poznamenal Sobotka.

Podle něj musí tyto problémy co nejdříve skončit. Teď má podle jeho soudu jednat premiér a oba dva ministry odvolat. „Premiér by se navíc měl zastat zaměstnanců státu, kteří za nic nemohou,“ dodal Sobotka.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…