EU opět hrozí kvůli dotacím: Tentokrát je na vině voda a ta může podražit

24.07.2012 16:04

České republice hrozí, že Evropská unie jí nepošle 40 miliard korun na obnovu vodárenské sítě. Vodné a stočné pak může stoupnout. Naše vodárenství je prý totiž podle Evropské komise špatně regulované. Pokud se dohled nad dotacemi nezlepší, peníze na investiční projekty v letech 2014 až 2020 Česká republika nedostane. Upozornil na to Český rozhlas a Hospodářské noviny.

EU opět hrozí kvůli dotacím: Tentokrát je na vině voda a ta může podražit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čistička

Podle Evropské komise naše vodárenství má mezery - není prý jasné, jestli evropské peníze nejdou do investic, které by měly platit ze svého soukromé vodárenské firmy. Problém je v tom, že se české úřady na způsobu regulace odvětví nedokážou domluvit. Oblast vodárenství totiž spadá pod několik ministerstev najednou, upozornil rozhlas.

Evropská komise tak chce, aby se o vodárenství staral jeden úřad, například Energetický regulační úřad. Pro takovou variantu by podle rozhlasu bylo ministerstvo životního prostředí, naopak ministerstvo zemědělství tvrdí, že současný systém je dostačující. Ministerstvo financí pak poukazuje, že by v důsledku možných změn vznikly i vyšší náklady.

Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková ale tvrdí, že shrnutí všech pravomocí z pěti ministerstev pod jeden úřad bude levnější než stávající systém.  „Úřad je k tomu připraven a má k tomu jako regulátor dalších síťových odvětví , tedy plynu a elektřiny, všechny předpoklady,“ uvedla Vitásková.  

Špatné smlouvy a roztříštěnost dohledu

A jak by měl vodárenský regulátor fungovat? „Problém je v tom, že při privatizaci uzavřely obce a města často pro sebe nevýhodné smlouvy, a tak je docela běžné, že vlastní zastaralé potrubní sítě, do kterých je třeba investovat spoustu peněz na rekonstrukci, ale výroba a distribuce vody se dostaly do rukou soukromých firem, které na ni vydělávají. Náklady jsou tak na straně vlastníků, obcí a měst, které mohou získat peníze na opravy jedině zdražením vody pro spotřebitele,“ zmínil k tomu redaktor rozhlasu.

Regulátor by pak měl regulovat jak samotnou cenu, její vytváření, tak případný nepřiměřený zisk firem. Měl by navíc tlačit majitele do obnovy a nenechat věci na politicích. Proč?

„Ti třeba drží ceny uměle nízko, aby si nepopudili voliče, a vodárenská síť se rozpadá,“ vysvětlil rozhlas s poukazem, že na problém vodárenství z jiných médií poukázal dnes i deník Hospodářské noviny.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…