Říkají mu doktor Zkáza: Shrnul pět věcí, které zničí světové hospodářství

25.07.2012 10:57

Americký profesor ekonomie a myslitel Nouriel Roubini, zvaný Dr. Zkáza, odhalil svoji temnou předpověď pro rok 2013. Uvádí v ní několik faktorů, jejichž souběh by mohl zničit globální ekonomiku. Někteří jeho kolegové předpovídají ještě horší katastrofu.

Říkají mu doktor Zkáza: Shrnul pět věcí, které zničí světové hospodářství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Informace z původního rozhovoru pro agenturu Reuters přináší server Česká pozice. Roubini prohlásil, že by se investoři měli připravit na "naprostou ekonomickou smršť", která navrátí USA do recese a dokonce vytvoří reálnou možnost globálního kolapsu.

Ekonom vyjmenoval pět faktorů, které mají potenciál zničit globální hospodářství. A pokud tyto okolnosti nastanou souběžně, vlády si dle Roubiniho rychle uvědomí, že už nemají "žádné další králíky, které by mohly vytahovat z klobouku". Mezi tyto okolnosti patří zhoršování dluhové krize v Evropě, zvyšování daní a výdajové škrty ve federálním rozpočtu USA, velké problémy čínské ekonomiky, zpomalení hospodářského růstu rozvojových zemí a vojenský konflikt s Íránem, který zdvojnásobí cenu ropy.

Ještě horší scénáře

Nejen Roubini je ve své předpovědi pesimistický. I další ekonomové předpovídají pro rok 2013 katastrofický scénář. Například Robert Wiedemer nedávno prohlásil: "Data vypovídají jednoznačně: padesátiprocentní nezaměstnanost, devadesátiprocentní propad akciových trhů a stoprocentní roční inflace... A to vše začne v roce 2012."

Ačkoli se Widemerova tvrzení zatím mohou zdát nerealistická a nemožná, už v roce 2006 se svým týmem předpověděl kolaps amerického hypotečního trhu, kapitálových trhů i spotřebitelských výdajů, což způsobilo USA velké problémy.

Jedním z mála jasných bodů na temném popisu globální ekonomiky je neexistence inflace, přestože se vlády na celém světě stále více zadlužují a centrální banky vytiskly nebývalé množství peněz, píše Česká pozice. To se ale může změnit kvůli tomu, že se pravděpodobně zvýší ceny energetických surovin a potravin, které tvoří základ světového systému.

Problémy v Íránu a sucho v USA

Cenu energetických surovin tlačí nahoru napětí ohledně íránského jaderného programu. A není pravděpodobné, že by tento problém brzy skončil.

Co se týká potravin, americký Středozápad se potýká s největším suchem za posledních několik let. Pokud se sucho udrží, úroda obilnic bude nízká. Následkem prý budou nepokoje kvůli potravinám a politický neklid na celém světě, což vyvolá tlak na vyšší ceny a mzdy.

Dalším velkým problémem je stagflace, tedy stagnující ekonomiky, vysoká nezaměstnanost a růst cen. Vedle současné deflace je to to nejhorší, protože všechny možnosti, jak udržet inflaci, ve skutečnosti zhoršují nezaměstnanost.

reklama

autor: adr

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…