Kalouskův přítel Háva: Začal pogrom na Parkanovou

26.07.2012 11:22

Vůbec se nejedná o letouny CASA a jejich údajnou předraženost. Za veškerým humbukem včetně vydání exministryně obrany Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání je podle zbrojaře Richarda Hávy boj proti ministru financí Miroslavu Kalouskovi. V rozhovoru pro MF Dnes tvrdí, že ledaskomu není příjemná jeho důslednost při prověřování podezřelých kauz.

Kalouskův přítel Háva: Začal pogrom na Parkanovou
Foto: hns
Popisek: Miroslav Kalousek a Vlasta Parkanová, koláž

Případ údajně předražených letounů CASA a vydání exministryně obrany Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání vyvolaly otázky, zda ministr financí Miroslav Kalousek svými kroky nechrání hlavně svého přítele Richarda Hávu z Omnipolu, který nákup letounů zprostředkoval. Podobné úvahy nejznámější tuzemský obchodník se zbrojní technikou naprosto odmítá.

„Žádnou ochranu nepotřebuji, protože jsem nikdy nedělal nic špatného, přestože jsem si o sobě za posledních dvacet let přečetl, jaká jsem bestie. Zdůrazňování přátelských vazeb mezi mnou a Mirkem Kalouskem z důvodů jakýchsi obchodních zájmů, ještě navíc na ministerstvu obrany, jsou totální nesmysly,“ prohlašuje Richard Háva v rozhovoru pro MF Dnes.

Začal pogrom a nikdo už nepochybuje, že byly casy předražené

Podle něj začal pogrom, kdy dnes už nikdo nepochybuje o tom, že letouny CASA jsou absolutně předražené. Kde ti lidé berou tato čísla, mu je záhadou. Vždyť firma American Appraisal, která dělala cenový posudek pro policii, musela vycházet jen z otevřených zdrojů. Veškeré konfigurace vojenské techniky ve všech státech světa jsou totiž tajné.



„V České republice je ale každý zná a každý jim perfektně rozumí. Třeba i poslanci ČSSD Křeček, Tejc, Zaorálek. Tihle kluci prostě vědí všechno, a proto také vědí, že naše casy jsou předražené. Nebo Vít Bárta, z mého pohledu člověk, který vstoupil do politiky výhradně ze zištných důvodů, vykřikuje s výrazem fanatika ve tváři, že je nutné nás všechny pozavírat a že musíme vrátit 650 milionů korun,“ zlobí se Richard Háva.   

Šéfovi poslanců ČSSD víc než cena vadí nevhodnost a nefunkčnost

„Má kritika vychází především z veřejně dostupných informací a samozřejmě i z onoho posudku. Ale to, co kritizuji nejvíce, není ani tak cena jako spíše nevhodnost a nefunkčnost letounů CASA. Stejně tak je nepovažuji za vojenský materiál v pravém slova smyslu,“ upřesňuje pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc, v čem především spočívaly jeho výhrady vůči problematickému nákupu.

„Tento obchod kritizovala i Evropská komise pro podezření, že jsou prohospodařovány peníze daňových poplatníků, stejně tvrdá je i zpráva NKÚ a víme, že Topolánek mluvil o tom, že zakázka na obraně je cinklá. A nejhorší je, že tenhle podnik za 4,5 miliardy má za výsledek letadla, která nelétají a jsou na nic. Jestli za tohle nebude nikdo odpovědný, tak to by bylo hodně zlé,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek.

Renomovaní auditoři posoudit cenu vojenského letounu odmítli

Zbrojař Háva zpochybňuje závěry firmy American Appraisal o předražení o 658 milionů i proto, že když si nyní vyžádal Omnipol názor renomovaných auditorů PricewaterhouseCoopers a Deloitte Touche, dostalo se mu odpovědi, že nejsou schopni posoudit cenu vojenského letounu, neboť nedisponují databází v této oblasti. Pokud dostanou kompletní dokumentaci, jsou schopni posoudit výši marže. Podivuje se proto, proč nemá policie oponentní posudek a proč si opakovaně najímá právě American Appraisal.  

Na častá tvrzení, že casy jsou pro českou armádu nevhodné a že se měly upřednostnit letouny Spartan, má ironickou odpověď. „Když se dneska někdo zeptá armády, co by chtěla za letadlo, tak bude chtít Boeing C-17 Galaxy, do kterého se naloží celé ministerstvo obrany, všichni vojáci, všechna technika a odletí s tím do Afghánistánu. Pak budou šťastní,“ říká Háva v rozhovoru pro MF Dnes.

Brutální šok z kritiky véčkařů Bárty a Jarolíma

Připomíná, že skupina, která v roce 1997 vstoupila do Omnipolu, nikdy nic nezprivatizovala, neměla žádný investiční fond, pracuje každý rok s auditory a vlastní veškeré prověrky státu na dovoz i vývoz licencované techniky. Dokonce odkoupila legendární radiolokátor Věra od amerických investorů se souhlasem americké administrativy.

„A já tady koukám, jak vystupuje pan Jarolím z Věcí veřejných, planou mu oči a má pravděpodobně nějakou nemoc. Anebo pan Bárta, člověk, který se živí špiclováním a nahráváním lidí, kterého dali kmotři do VV, s. r. o., jenom aby se jim lépe kradlo, a jsem brutálně v šoku,“ připomíná Richard Háva dva nesmlouvavé kritiky Omnipolu a jeho obchodů.

Kalousek monumentálně vyděsil skupiny zvyklé na jistoty 90. let

Háva však nejen za jejich útoky vidí boj proti ministru financí Miroslavu Kalouskovi. „Řada lidí ho nemá ráda pro jeho statečnost a chytrost a politickou vyzrálost. Je to excelentní ministr financí, což se projevilo v udržení ratingu A1 a řadou mezinárodních uznání. Ale je tady celá řada skupin, kterým není příjemná důslednost ministerstva financí při prošetřování celé řady velmi podivných dotací, nákupů a finančních transakcí,“ uvádí Richard Háva v rozhovoru pro MF Dnes.

Podle něj tyto skupiny ve své době zapomněly, že ministerstvo financí si může na základě nových evropských dohod lépe prověřovat podezřelé pohyby na účtech a daňové operace v nejrůznějších zemích. „Tyto skupiny, které byly zvyklé na jistotu devadesátých let, že se jim nemůže nic stát, se najednou monumentálně vyděsily,“ vysvětluje si tím Háva útoky na Miroslava Kalouska.

I ten největší zloděj si o sobě myslí jen to nejlepší

„Kalousek a Háva se svým kámošem Kmentou vedli destrukční kampaně vůči Věcem veřejným od začátku, co jsme v parlamentní politice. Jak léta dělají politiku stejným způsobem, tak je ani ve snu nenapadne, že proti nim nikdo neintrikuje, ale že prostě jejich lumpárny už nelze ututlat jako dřív, neboť VV odšpuntovali policii a nyní platí padni komu padni. Tedy doufejme,“ reaguje pro Parlamentnílisty.cz na Hávova slova poslanec Věcí veřejných Vít Bárta.

„Čtu to s úsměvem. Nicméně myslím, že i ten největší zloděj si o sobě myslí jen to nejlepší. A statečnost ministra Kalouska? To je stejné. I ten, kdo jde vykrádat banku, musí mít odvahu a být vlastně statečný. Jinak to komentovat nepotřebuji, to udělá s důkazy policie,“ přidává se pro Parlamentnílisty.cz místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…