Kamarádům prý odzvonilo, do státních podniků budou posíláni odborníci

26.07.2012 19:00

Vláda ve středu schválila návrh, podle kterého by mělo skončit obsazování míst ve státních podnicích na základě politických kontaktů. Hlavním kritériem by nově měla být odbornost adepta. Návrh podporuje i opozice.

Kamarádům prý odzvonilo, do státních podniků budou posíláni odborníci
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ve sněmovně se schyluje k hlasování o důvěře vládě

Vláda podle serveru Denikreferendum.cz na svém středečním jednání schválila nová pravidla pro obsazování funkcí v představenstvech či dozorčích radách státních podniků. Do konce září má být vypracováno paragrafové znění zákona, který by jako hlavní kritérium těchto delegátů státu, krajů či obcí stanovoval jejich odbornost. Změnit by se mělo rovněž jejich odměňování.                    

Podle premiéra návrh vychází z vládní protikorupční strategie a má omezit klientelismu a nepotismus při obsazování míst ve vedení podniků se státní účastí. Pravidla rovněž mají vymezovat kvalifikační či osobnostní požadavky budou na uchazeče kladeny.  

Tento návrh chce podpořit i levicová opozice. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky je chystaná norma jednou z těch, na kterých se vláda i opozice shodnou.

Podle premiéra Petra Nečase je tento návrh součástí širší strategie, která má nastavit vlastnickou politiku státu. V ní by mělo být definováno, jak si stát jako vlastník obchodních společností má počínat. Tento strategický materiál vláda rovněž schválila.

„To znamená mít širší strategii, která bude veřejně známá, bude transparentní a bude definovat, jak si stát představuje svoji pozici jako vlastníka těchto podniků,“ vysvětlil premiér. Podle něj tato strategie umožní vládě rovněž odlišit, které podniky považuje za klíčové.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…