Jiří Čunek vám chce něco říct o Kalouskovi a církevních miliardách

27.07.2012 6:12

Senátor a expředseda KDU-ČSL Jiří Čunek je známým kritikem současného ministra financí Miroslava Kalouska. V jedné věci však jeho snažení oceňuje. Jde o takzvané církevní restituce. Zároveň však říká, co skutečného za Kalouskovou tvrdou obhajobou tohoto zákona může být.

Jiří Čunek vám chce něco říct o Kalouskovi a církevních miliardách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

„Žádný člověk není jenom černý nebo úplně bílý. Někdo je víc šedý a někdo víc bílý. I v té šedosti Kalouska si myslím, že tady hájí správný princip, stejně jako všichni ostatní, kteří pro narovnání křivd hlasují, protože princip, že co bylo ukradeno, má být i vráceno, je třeba hájit. A nejen teď konkrétně u církevních restitucí, ale vždycky,“ řekl ParlamentnímListům.cz Čunek.

Jestliže bychom totiž podle něho dnes říkali třeba, že Schwarzenbergům majetky vrátíme a církvím nikoliv, neexistovala by spravedlnost, protože by se evidentně měřilo dvojím metrem. „Potom to dopadne tak, že vám ukradnou auto a někdo řekne, že ustaví nějakou komisi, která stanoví, že vám se auto vracet nebude a někomu druhému se vrátí. Naše společnost, která se řídí podle základů římského práva a uznává vlastnictví, by měla tohle ctít,“ míní senátor.

A zase přítel Háva…

Ten však druhým dechem dodává, že za Kalouskovou obhajobou církevních restitucí může stát i něco jiného, než jen čisté morální pohnutky. „Existují dohady, že Kalouskův přítel Richard Háva vlastní nebo nějakým způsobem ovládá Lesy Trhanov, a ty že by chtěly pro církve pracovat. Já jsem ale přesvědčen, že církve mají tolik rozumu, že na takovou hru nepřistoupí,“ je přesvědčen Čunek.

Všeobecná nálada lidí ohledně politiky je sice špatná, podle něho jsou ale Češi příliš mírní. „Mnoho věcí, které by jinde neprošly, tak u nás stále prochází. Jsem přesvědčen, že v tomto smyslu se u nás politika vede neuvěřitelně špatně a je jasně vidět, že jsou lidé v policejním sboru, státním zastupitelství i v justici, kteří se nechají koupit. Velmi to důvěru lidí k těmto institucím postihlo,“ konstatoval dále v rozhovoru s redakcí ParlamentníchListů.cz.

V Senátu prý napravuje křivdy státu vůči obcím

„Lidé ale těžko poznají, kde ta pravda je. Velká vina je samozřejmě i na mnohém neobjektivním zpravodajství médií, která se ženou jen za senzací a nedokážou pro občany zprostředkovat správný stav těch věcí. Ti, kteří tu páchají velké křivdy, by měli být první na tapetě, ale dosud to tak nebylo a spíš byli vláčeni ti, kteří udělali buď něco malého, anebo také vůbec nic a někdo proti nim vedl nějaké nespravedlivé řízení. Média bezesporu mají velký podíl na tom, jak tu dnes vypadá,“ poznamenal.

Třebaže v současnosti možná pro některé není Jiří Čunek tolik viditelný jako v době svého působení ve vládě, v senátním křesle prý nijak nezahálí. „Třeba teď nedávno jsem podal pozměňovací návrh, který prošel, a jednalo se o úpravu stavebního zákona. Aby obce, v jejichž obvodu sídlí stavební úřady, tak aby například dostaly zaplaceno za demolici stavby, o které rozhodla státní správa,“ zmiňuje senátor výsledek svého posledního snažení.

O hejtmanské křeslo bude bojovat i s Gazdíkem

„V tom byla velká křivda, kdy stát rozhodl, že v nějaké obci se musí zbourat dům, který nemá majitele a demolici musela zaplatit obec. Mých návrhů, které se týkaly třeba Lesů České republiky, kde se hodně kradlo, tak jsou také dohádatelné a nyní budu podávat návrh o veřejných zakázkách, kde opět některé podnikatelské skupiny unikly z lopaty, tedy nemusí se řídit dle současného zákona o státních zakázkách,“ doplňuje.

Ve zlínském kraji pak Čunek za svoji domovskou KDU-ČSL kandiduje na hejtmana. Redakce se též zeptala, co zásadního chce vedle dalších změn v křesle hejtmana udělat. „Jedno z těch zásadních témat, které chci protlačit, je aby rozdělování veřejných zdrojů a financí bylo spravedlivé bez ohledu na to, kdo je sociální demokrat, ódeesák nebo nezávislý a podobně. Ten systém momentálně není nastavený spravedlivě,“ uzavírá rozhovor někdejší šéf lidové strany Jiří Čunek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…