Cos to udělal, ministře. Adeptů na odchod z vlády je prý více

30.07.2012 7:54

Ministr dopravy Pavel Dobeš zatím zůstane ve svém křesle, ale vyhráno zdaleka nemá. Damoklův meč odvolání nad ním stále visí. Pokud registr vozidel opět zkolabuje, ve funkci podle premiéra skončí. Ale je ministr Dobeš ze vznikající strany LIDEM největším adeptem na odstřel? Podle opozice, politologů i veřejnosti jsou ještě mnohem vhodnější kandidáti, kteří v kabinetu neměli být už dávno.

Cos to udělal, ministře. Adeptů na odchod z vlády je prý více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stop vládě!

Nejtvrdší byla k ministrovi dopravy a svému stranickému kolegovi kupodivu vicepremiérka Karolína Peake. Podle ní měl už Dobeš z vlády odejít, a kdyby jej nepodržel premiér Petr Nečas, už by bylo křeslo v čele dopravy volné. Ale jeho hlavu kvůli kolabujícímu centrálnímu systému vozidel hlasitě žádala i opozice. „Svou roli nezvládl,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz předseda komunistů Vojtěch Filip.

Horší by byla čtvrtá změna v čele ministerstva dopravy

Ale předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček se Pavla Dobeše zastává: „Neházel bych problémy s registry na hlavu ministra Dobeše, je to daň za vznik nového registru, po pár dnech funguje, není třeba kvůli tomu ministra likvidovat.“ Mnohem horší by podle Havlíčka byla už čtvrtá výměna v čele resortu za dva roky vlády Nečasova kabinetu. „Je dobře, že ho premiér podržel, protože Pavel Dobeš je rovný člověk, na úřadě udělal kus práce, jeho návrhy měly hlavu a patu, zmírnil nástroje, které podporovaly korupci,“ vypočítává Havlíček ParlamentnímListům.cz klady ministra Dobeše.

Lidi jsou snad důležitější než automobily

Někteří lidé se zamýšlejí nad tím, proč by měla být auta důležitější než chudí, a připomínají problémy s počítačovým systémem při vyplácení sociálních dávek na počátku roku. „Snad je horší, když se ocitnou ti nejchudší dva měsíce i déle bez peněz, na kterých jsou životně závislí, než když si někdo nemůže dva týdny přihlásit auto,“ zlobí se Ivana Bělohlávková z Prahy, která se dostala kvůli čekání na dávky do existenčních problémů. Proto je přesvědčena, že pokud by měl odejít ministr dopravy, tím spíš by měl opustit post ministra práce Jaromír Drábek z TOP 09. „Samozřejmě, ministr Drábek je jasný příklad člena vlády, který měl dávno odejít. Není člověkem na svém místě, je naprosto sociálně necitlivý,“ souhlasí s ní politolog Rudolf Kučera.

Odejít by prý měli i Kalousek a Vondra

Podle opozice by si vyhazov z ministerstva zasloužilo mnohem víc členů vlády. „Hlavně ti, kteří ztratili soudnost, ti mohou těžko vykonávat funkci ministra,“ řekl redakci šéf komunistů Vojtěch Filip. To je podle něj případ ministra financí Miroslava Kalouska, který dokázal mít značný nadhled, ale „v kauze nákupu letadel Casa se nepropadl o jedno patro, ale ztratil naprosto soudnost“. „Ale kdo nemá ve funkci už dávno co dělat, je ministr obrany Alexandr Vondra kvůli případu Promopro. To je opravdu k uzoufání, není jediný poslanecký den, aby se mne na to někdo nezeptal,“ stěžuje si Filip.

Chalupa dílo na životním prostředí dokonal

Bývalý místopředseda Topolánkovy vlády Martin Bursík považuje své nástupce na ministerstvu životního prostředí Pavla Drobila a Tomáše Chalupu z ODS za nejhorší variantu, která se mohla v úřadu objevit. „Ani v nejdivočejších představách jsem si nemyslel, že lidi z ODS přijdou na ministerstvo s cílem ho rozkrást,“ připomíná redakci případ Státního fondu životního prostředí, který vedl  k pádu exministra a místopředsedy ODS Pavla Drobila a podle Bursíka vedl k zastavení operačního programu Životní prostředí. „A Chalupa pak dílo dokonal, když se negativně vymezil proti Zelené úsporám, přitom podle odborníků a ekonomů byla tato akce největším impulsem pro české hospodářství v době ekonomické krize,“ kritizuje Bursík.

Nejhorší změna – v čele justice

Ale jsou i další vážní adepti. „Určitě nesplňuje předpoklady nový ministr spravedlnosti. Zjevně nezná zákony a na nejvyšším postu v justici plní evidentně hlavně politickou zakázku,“ kritizuje politolog Rudolf Kučera šéfa justice Pavla Blažka (ODS) a jeho přešlapování kolem jmenování vrchního státního zástupce v Praze. Současně dodává, že nevidí žádného ministra, který by byl odborníkem na svém místě a ve vládě by kompetentností nějak vynikal. „Už je toho moc, už jich bylo tolik vyměněno a ještě je to málo. A ti, co přijdou na místa odvolaných, jsou ještě horší, změnu na postu ministra spravedlnosti považuji za pád na samé dno,“ sdělil ParlamentnímListům.cz politolog.

Podle sociologa Stanislava Hampla byl přitom právě bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil zdaleka nejoblíbenějším členem Nečasovy vlády. „Čtyřicet procent lidí ho hodnotilo příznivě, až za ním se umístil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg s třiatřiceti procenty,“ uvedl čísla z posledního – květnového průzkumu, v nichž se ještě neobjevily některé politické skandály, například střety kolem vydání exministryně obrany Vlasty Parkanové nebo kolabující registr vozidel. Nejhůř hodnotila veřejnost před dvěma měsíci ministra obrany Alexandra Vondru z ODS, který měl jen 12 procent příznivců, a ministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09, kterého hodnotilo příznivě jen 15 procent dotázaných. „Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek se ocitl v průměru, zřejmě se problematické vyplácení dávek dotklo jen malé části občanů,“ míní sociolog.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…