Minulost muže, kterého kníže poslal do Číny: ODS mu má za co "poděkovat"

30.07.2012 10:07

Michal Kuzmiak, který se má stát novým generálním konzulem na konzulátu ČR v Šanghaji, je prý velmi dobrým přítelem Miroslava Kalouska a Richarda Hávy. Ačkoliv Kalousek vzájemné vztahy bagatelizuje, Kuzmiak se jimi nijak netají. I zbrojař Háva o něm mluví jako o „neuvěřitelném společníkovi“.

Minulost muže, kterého kníže poslal do Číny: ODS mu má za co "poděkovat"
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ve sněmovně se schyluje k hlasování o důvěře vládě

Kdyby konzulové museli být tak jako velvyslanci schvalováni prezidentem, Kuzmiak by podle deníku Hospodářské noviny asi neměl šanci. V devadesátých letech to totiž prý byl právě on, kdo pustil na veřejnost některé detaily ohledně financování ODS, které nakonec stálo Václava Klause post premiéra a rozštěpilo ODS.

V té době už měl za sebou pestrou minulost. První velké peníze vydělal na reklamní kampani pro společnost PVT již v roce 1990. Poté odjel do Ameriky, následně v ČR zakládal pobočku známé lobbistické agentury Hill & Knowlton, následně lobboval za americkou společnost Westinghouse kvůli dodávkám pro Temelín a několik let pracoval pro významné ruské podniky Gazprom  a Alfa Banka.

V roce 1996 si jej najala ODS na krizovou komunikaci při skandálu s falešnými sponzory. Nakonec však Kuzmiak Klausovu stranu spíše potopil a rozešel se s ní ve zlém. Následně se přeorientoval na KDU- ČSL, pomáhal Josefu Luxovi  i dalším, za což ho chtěl v roce 2005 lidovecký šéf diplomacie Cyril Svoboda poslat jako konzula do Indie.

Zbrojař Háva: Je to neuvěřitelný společník

Právě proto ministr financí a rovněž bývalý lidovecký předseda Miroslav Kalousek bagatelizuje své vztahy s Kuzmiakem. „Já jsem ho tak trochu zdědil po Luxovi a chvíli jsem s ním spolupracoval na volebních kampaních,“ říká. Kuzmiak sám však popisuje vzájemné vztahy tak, že se znají již od roku 1994 a od té doby se stýkají.

O častých vztazích s Kuzmiakem mluví i Kalouskův přítel Richard Háva, ovládající zbrojařskou firmu Omnipol. „Vidíme se tak čtyřikrát pětkrát měsíčně. Je to neuvěřitelný společník,“ popsal prý před dvěma lety pro HN. Po sněmovních volbách, ve kterých TOP 09 zaznamenala nečekaný úspěch, prý všichni tři společně oslavovali v sídle strany.

Napojení Kuzmiaka na TOP 09 vyvolalo rozpaky i v rámci vládní koalice."Dotaz by měl spíše směřovat na často moralizující TOP 09, jestli je přesvědčena, že by podobní lobbisté měli zastávat takto významné posty. Já jsem přesvědčen, že nikoliv," řekl k jeho nominaci premiér Petr Nečas.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…