Novinář o jmenování Bradáčové: Já to věděl. Největší bitva nás teprve čeká

30.07.2012 13:19

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek oznámil, že jmenuje Lenku Bradáčovou do čela Vrchního státního zastupitelství v Praze. Komentátor Bohumil Pečinka následně ve studiu ČT řekl, že si byl jist, že Blažek Bradáčovou jmenuje, už kvůli silnému politickému tlaku.

Novinář o jmenování Bradáčové: Já to věděl. Největší bitva nás teprve čeká
Foto: hns
Popisek: Corrado Cattani v sukních Lenka Bradáčová

Pečinka si prý byl jistý jmenováním Bradáčové od chvíle, kdy ministr Blažek nedávno v rozhovoru řekl, že se chce zaměřit především na projednávání Zákona o státním zastupitelství. Proto prý bylo jasné, že při jmenování Lenky Bradáčové nebude dělat problémy, kvůli kterým by zbytečně ztrácel energii. Pro jmenování Lenky Bradáčové totiž vznikl velmi výrazný politický tlak, kterému se dalo velmi těžko odolávat.

„Ten tlak tu byl i historicky ojedinělý. Ještě jsme nezažili, že by politické strany tak preferovaly jednoho kandidáta. Spíše jsme byli svědky toho, jak se říkalo, že by nějaký státní zástupce měl odejít,“ myslí si Pečinka.

Jeho slova následně potvrdila i poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová, která přiznala, že po odvolání ministra Pospíšila měla její strana obavy, že se tu objeví snahy o zmaření jmenování Lenky Bradáčové.

Hlavní boj ministra Blažka se podle Pečinky odehraje na podzim při projednávání Zákona o státním zastupitelství. Právě kvůli tomu byl podle novináře Reflexu odvolán Blažkův předchůdce Jiří Pospíšil. „Právě to byl podle mě hlavní důvod, neboť Pospíšil nebyl schopen zabránit přijetí zákona v té podobě, jak si jej státní zástupci sepsali.“

Podle Pečinky je Blažkova snaha pochopitelná. Pečinka sám má obavy z toho, že si státní zástupci sami napsali zákon upravující jejich činnost, ve kterém posílili své pravomoci a postavili se na úroveň komunistické prokuratury.

Proto také podle Pečinky Blažek ustoupil v otázce jmenování Bradáčové, neboť hlavní boj se bude odehrávat někde úplně jinde.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…