Karel Marx byl opilec a nad proletáři ohrnoval nos, píše bloger

31.07.2012 9:14

V blogu na IDNES.cz se jan Ziegler rozhodl představit čtenářům Karla Marxe. Otec socialismu podle něj byl lemplem, vykořisťovatelem, povalečem a alkoholikem. Navíc jeho dílo je snůškou vlastních, od reality odtržených představ. Proto prý ani nepřekvapuje, že ho všichni komunisté světa berou za vzor.

Karel Marx byl opilec a nad proletáři ohrnoval nos, píše bloger
Foto: Martin Kovář
Popisek: KSČM oslavovala svátek práce v bývalém Parku kultury a oddechu Julia Fučíka

Připomíná, že otec proletářské revoluce vystudoval filosofii na průměrné univerzitě v Jeně a ani zde nepatřil k premiantům. Proto také jeho díla jsou snůškou vlastních představ, mající k vědeckosti hodně daleko. Marx zcela běžně ignoroval a zamlčoval fakta, která se mu nehodila, nehledě k tomu, že o problémech dělníků, které popisoval, nevěděl vůbec nic.

Ve skutečnosti totiž dělníky pohrdal a přezíravý vztah měl zejména k těm, kteří se v rámci Německého dělnického vzdělávacího spolku chtěli něco naučit. Tito rozumní praktici totiž chtěli měnit společnost postupnými reformami a nezdržovali se blouzněním o revoluci.

Pikantní je, že hlavní bojovník za práva proletariátu sám nikdy v životě nepracoval a žil z dědictví po otci a půjček od přátel. Proslulá je věta jeho matky: „Náš Karel by se místo psaní Kapitálu měl snažit nějaký vytvořit.“

Karel Marx prý rovněž peníze rád utrácel, neboť často býval opilý "na šrot". Již jako studentovi si mu otec v dopise stěžoval, že za čtyři měsíce utratil víc peněz, než on vydělá za celou zimu. Později Marx neustále škemral o peníze u svých přátel. Vrcholem prý bylo, když žádost o půjčku vložil do kondolenčního dopisu, který posílal svému nejlepšímu příteli Bedřichu Engelsovi ke smrti jeho přítelkyně.

Bloger uzavírá, že vzor všech komunistů byl totálním lemplem a parazitem svého okolí, jehož životním krédem bylo lehkomyslné utrácení peněz. „Ve skutečnosti nic neuměl, nic nedokázal a normální lidé nemohou takovou kreaturu brát vůbec vážně. Vzorem může být Karel Marx pouze pro lůzu a povaleče, což je ovšem pro komunisty typické,“ myslí si.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…