Luxusní hodinky, drahý papír a předražení právníci. Toť zjištění NKÚ

31.07.2012 9:59

I když média poslední zprávu NKÚ již rozebrala, přesto se Český rozhlas k „objevům“ této instituce ještě vrátil. „Dvacet pět a půl milionu korun za poradenství pro věznici, která se vůbec nepostavila, drahé hodinky nebo individuální jazykové kurzy. I tak vypadají v praxi úspory ministerských úředníků,“ uvedl rozhlas k tomu, co zjistili na jednotlivých ministerstvech kontroloři.

Luxusní hodinky, drahý papír a předražení právníci. Toť zjištění NKÚ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) kontroloval některé výdaje ministerstev zdravotnictví, spravedlnosti a kultury v letech 2010 a 2011.  A co z jejich zprávy vyplývá? Ačkoli se ministerstva ohánějí úsporami na všechny strany, úředníci občas vydávají peníze ne právě hospodárným způsobem. 

Například v době, kdy ministerstvu spravedlnosti šéfovala Daniela Kovářová, se v tomto úřadu neúměrně plýtvalo.

„V resortu spravedlnosti se v letech 2009 a 2010 nakoupilo 34 kusů luxusních hodinek za téměř 400 tisíc korun. Resort nebyl schopen doložit ani to, komu hodinky byly přiděleny nebo kdo je obdržel,“ popsal jeden z případů viceprezident úřadu Miloslav Kala. 

„Tyto nákupy byly realizovány v období, kdy byla ministryní spravedlnosti Daniela Kovářová. Při nástupu pana ministra Pospíšila na resort v roce 2010 bylo v trezoru nalezeno 18 kusů hodinek. Údaje o obdarovaných se v evidenci ministerstva spravedlnosti liší a nelze je ověřit, neboť již nikdo ze sekretariátu ministryně ani oddělení protokolu na ministerstvu spravedlnosti nepracuje,“ uvedla pak pro rozhlas mluvčí ministerstva spravedlnosti Petra Hrubá. 

NKÚ také zjistil velké rozdíly ve spotřebě kancelářského papíru. Zatímco ministerstva zdravotnictví a kultury spotřebovala loni v průměru 12 až 13 balení kancelářských papírů na jednoho zaměstnance, ministerstvo spravedlnosti jich kupovalo 24 na jednoho zaměstnance. Papíry také leckde nebyly nejlevnější.

„Bezkonkurenčně nejdráž nakupovalo ministerstvo zdravotnictví,“ poznamenalo pak také rádio.

„Někdo byl schopen koupit 500 listů papíru jednoho balení za 60 korun, zatímco ministerstvo zdravotnictví v té stejné době kupovalo za 130 korun,“ vysvětlil pak viceprezident NKÚ  Kala. 

Připravují nové výběrové řízení na agenturu

Zvláštní se kontrolnímu úřadu zdály i náklady na vzdělávání, anebo výdaje za odborné překlady, za něž ministerstva zaplatila v letech 2010 a 2011 víc, než je průměrná cena na trhu – leckdy prý až dvojnásobně. 

 „Na ministerstvu zdravotnictví se v roce 2010 investovalo přes jeden milion korun do individuální výuky pro dvacet osob, což je částka poměrně výrazná,“ řekl viceprezident NKÚ. 

A jak tyto přešlapy vysvětlil resort zdravotnictví? „Tady se jednalo v zásadě o velmi intenzivní kurzy, to znamená časově náročné. My v tuto chvíli připravujeme výběrové řízení na agenturu, která by nám tyto kurzy dále poskytovala, a ještě bychom dále chtěli snižovat ceny,“ řekl k tomu pro rozhlas mluvčí resortu Vlastimil Sršeň. 

„Cena, kterou ministerstvo platí za ostatní jazykové kurzy, je v průměru 348 korun za hodinu, což je podle Sršně odpovídající situaci na trhu. Pokud jde o další zjištění kontrolního úřadu, bude je ministerstvo zdravotnictví ještě vyhodnocovat,“ dodalo k této pasáži rádio.

Jenže ani v tomto bodu se zpráva NKÚ nezastavila. Podivné jsou prý i vydané peníze za právní a poradenské služby. Navíc zde bylo vynaloženo 25,5 milionu korun.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…