Slevové pasy seniorům? Muž ze Suverenity: Snad ne další korupční špína

08.08.2012 14:04

Kroky současné vlády jsou podle mnohých vůči seniorům necitlivé. Jejich situaci teď mohou částečně řešit takzvané Senior pasy, které jsou zaměřené na poskytování nejrůznějších slev od nákupu léků až po výhodnější ceny ve vybraných restauracích. Lidé nad pětapadesát let tak mohou získat až stoprocentní slevy.

Slevové pasy seniorům? Muž ze Suverenity: Snad ne další korupční špína
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci v parku

V Olomouckém kraji teď mohou lidé od pětapadesáti let žádat o pasy, díky nimž budou moci po dobu čtyř let čerpat až na stoprocentní slevy, a to především v oblasti kulturně-společenského dění. Ušetřit bude možné také na lécích. Slevy v lékárnách se pohybují okolo deseti procent. Podmínkou k získání pasu je dosažení uvedeného věku a bydliště v kraji.

„Zájemci na základě bezplatné registrace obdrží do několika týdnů kartu velikosti klasické platební karty. Její přidaná nabídka je v nabídce systému slev sítě pečlivě vybraných poskytovatelů. Je zaměřen zejména na oblasti lázeňství, wellness, cestování, vzdělávání třetího věku, návštěvy muzeí, galerií nebo pro zdravotnictví, stravování a ubytování. Nechybí samozřejmě ani spotřební nákupy,“ uvedl Stanislav Skoumal, mluvčí společnosti Sun Drive Communications, jež projekt spustila nejdříve v sousedním Jihomoravském kraji.

Horák: Doba si žádá tuto pomoc

Olomoucký kraj, který se k podpoře seniorům jako druhý teď připojil, hodlá na rozjezd celé akce přispět částkou 190 tisíc korun, která umožní výrobu karet a jejich distribuci a žadatelé tak získají pas zdarma.

„Během jediného roku si získaly slevové karty pro seniory v místě svého vzniku přes 60 000 držitelů. Je proto logické, že již na jaře letošního roku se na krajský úřad v Olomouci obrátili první zájemci s dotazem na zapojení také Olomouckého kraje do tohoto projektu. Osobně si od projektu slibuji jasnou, konkrétní, efektivně fungující pomoc, ulehčení a zpříjemnění života seniorů. O to lépe, že ji nabízíme bezplatně v podobě nového projektu s velkou budoucností. Žijeme v době, kdy každá možnost pomoci je vítaná,“ sdělil redakci náměstek hejtmana Pavel Horák (KDU-ČSL) s tím, že je rád ,že tato možnost nebyla odložena o půl roku až do období zvolení nové samosprávy kraje.

Rytíř: Snad nejde o nějakou špínu

Častý kritik hospodaření kraje vyjádřil však pochybnost nad tímto krokem a chce věřit, že jde skutečně o pomoc seniorům a nikoliv o pomoc spřízněné firmě. „Pokud nejde o nějakou špínu a nechce se na tom napakovat nějaká firma a půjde o slevy v rámci režií a pomoc na bázi charity, tak takovouto podporu seniorů samozřejmě vítám,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz právník a kandidát na hejtmana Olomouckého kraje za Suverenitu – Blok Jany Bobošíkové Jan Rytíř.

Co na to senioři?

A co na nové možnosti ušetřit z důchodu říkají redakcí oslovení důchodci z Olomoucka? „Máme s manželem dohromady kolem 16 tisíc důchodu měsíčně. Poté, co zaplatíme nájem, nám zbude pár tisíc korun. Takže stručně řečeno – každá koruna dobrá,“ prozradila asi pětašedesátiletá důchodkyně.

Podobně je na tom dnes řada lidí v důchodovém věku. Paní Marie Hrabalová k tomu však dodává: „Je to sice hezké, ale problémy seniorů mohou pasy řešit opravdu jen částečně. Někteří z nás doslova živoří,“ řekla ParlamentnímListům.cz seniorka.

První karty v srpnu

V současné době je evidováno kolem tisícovky požadavků na registraci v projektu ze strany seniorů Olomouckého kraje. „Očekáváme, že první distribuce karet proběhne během srpna, aby nejpozději do konce prázdnin dostali tito zájemci své registrační karty poštou,“ doplnil mluvčí Sun Drive Communications Stanislav Skoumal.

Podle něj je v rámci kraje do projektu zatím zapojeno 241 poskytovatelů slev. Nejvíce jich je v Olomouci, Šumperku a Jeseníku. Seznam poskytovatelů slev je k dispozici na www.seniorpasy.cz., kde se mohou zájemci o pas také registrovat. Firmy nabízející slevy jsou řazeny do tří skupin. „Běžný“ poskytovatel předkládá celoroční nabídku slev v rozmezí 5-15%, „stříbrný“ v rámci sezónní nabídky 20-30% a konečně „Zlatý“ pak slevu 35-50%. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …