Pozor. Se senátorem ČSSD se veze i milionový sponzor ODS

31.07.2012 18:57

Senátora a primátora Přerova Jiřího Lajtocha (ČSSD) a radního Jaroslava Čermáka spolu s další čtveřicí podezřelých navrhla policie obžalovat kvůli machinacím, kterých se měli dotyční dopustit při výstavbě domova důchodců a rekonstrukci zimního stadionu ve městě.

Pozor. Se senátorem ČSSD se veze i milionový sponzor ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Protikorupční policie se totiž domnívá, že při zadávání veřejných zakázek porušil Lajtoch a Čermák spolu s dalšími podezřelými zákon a zneužili své pravomoci, pročež detektivové navrhli v úterý státnímu zastupitelství podání žaloby na dotyčné.

„Mělo dojít k provedení stavebních prací, které nebyly zahrnuty v původní dokumentaci. Ceny těchto „víceprací“ přesáhly zákonem stanovený limit ve výši 20 procent z původní hodnoty díla, aniž by bylo zahájeno příslušné zadávací řízení," vysvětlil redakci ParlamentníListy.cz mluvčí Úřadu pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.

Obvinění členové rady města a úředníci magistrátu měli navíc podle policie pro konkrétního dodavatele vyjednat protekci a výhodnější podmínky oproti ostatním uchazečům výběrového řízení. Všech šest obviněných je stíháno pro trestný čin sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby. Trestní stíhání je vedeno na svobodě.

Raději dobrovolně

Sociální demokraté se rozhodli okamžitě jednat v duchu stranické presumpce viny. „Pan senátor Lajtoch by se měl okamžitě vzdát členství, pokud tak neučiní, bude určitě po pátečním jednání grémia strany vyzván,“ sdělila redakci stanovisko místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová. Lajtoch na sms redakce se žádostí o vyjádření nereagoval.

Problémy nastaly také u občanských demokratů, jelikož obviněný radní Jaroslav Čermák patří mezi štědré sponzory strany. Na účet ODS v roce 2011 poslal dva a půl milionu korun. Paradoxně celá desetina sponzorů ODS za rok 2011 pochází z Přerova, z města s jednou z nejvyšších nezaměstnaností v republice. Tiskový mluvčí ODS Jiří Sochor nevidí důvod komentovat jednotlivé kroky policie. " Zvláště ne u kauzy, která byla již jednou odložena," uvedl pro ParlamentníListy.cz Sochor

Podle politologa Jana Bureše z Metropolitní Univerzity může kauza obě strany před blížícími se krajskými volbami poškodit, a to i přes to, že senátor ČSSD Lajtoch neobhajuje letos svůj mandát. “Takováto kauza, pokud se navíc vznesená obvinění prokážou, může pochopitelně ovlivnit výsledek voleb v regionu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Bureš. 



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …