Tajemný Babiš ve velkém očekávání. Povede konečně vládu profesionálů?

31.07.2012 16:53

A je to tady. Ve středu 1. srpna se od 9 hodin uskuteční ustavující sněm ANO 2011. Na sněmu bude zvolen předseda a předsednictvo hnutí. To, zda se v čele hnutí objeví jeho iniciátor, Andrej Babiš, však do zítřka prý nikdo netuší. Jak přiznal ParlamentnímListům.cz, i on se nechá překvapit.

Tajemný Babiš ve velkém očekávání. Povede konečně vládu profesionálů?
Foto: ANO 2011
Popisek: Andrej Babiš

Na sněmu mají také být schváleny i základní programové teze politického hnutí. Předsednictvo poté hned na sněmu schválí kandidáty ANO 2011 pro podzimní senátní volby. Navrženo je zatím sedm kandidátů. 

Cílem hnutí ANO 2011 je prosadit odborně řízenou státní správu, která pracuje v zájmu všech slušných lidí. Podle informací na webových stránkách hnutí chce také zabránit systémové korupci, plýtvaní veřejnými prostředky a propojení politiky se zájmovými skupinami. Zapojit se do něj může každý občan či iniciativa, která usiluje o to samé.

Anketa

Věříte A. Babišovi a jeho hnutí?

70%
30%
hlasovalo: 743 lidí


Jen profíci

Tedy o to, aby naši zemi konečně začali řídit odborníci, nikoli prospěcháři. „Chceme prosadit odborně řízenou státní správu, která pracuje v zájmu všech slušných lidí bez ohledu na to, jestli jsou levicového či pravicového smýšlení. Chceme solidární stát, který bude podporovat poctivé občany,“ zní z internetových stránek ANO 2011.

A když se řekne ANO 2011, je nutné dodat jméno Andrej Babiš. Právě on stál totiž na samém počátku vzniku tohoto politického hnutí a dá se očekávat, že po této středě stane i v jeho čele. Jak uvedl pro ParlamentníListy.cz, připraven je však na různé varianty.

„Já v tuto chvíli nevím, zda budu mezi navrženými, to se ukáže ve středu. A také to, zda a kdo by mě volil. Pokud by se tak stalo, samozřejmě to rád příjmu, pokud ne, výsledek budu respektovat,“ sdělil na dotaz naší redakce.

V médiích pronesl ostrou kritiku na poměry v zemi a spustil soukolí

Andrej Babiš přitom stál dlouho spíše v pozadí veřejného života a věnoval se výhradně svým podnikatelským aktivitám. Až do té doby, kdy vloni na podzim v médiích drsně promluvil o systémové korupci v Česku. Iniciativa ANO 2011 vznikla spontánně na podzim roku 2011 poté, co Andrej Babiš v médiích promluvil o systémové korupci, která prorostla veřejnou správou. Jeho vystoupení totiž vyvolalo pozitivní ohlas tisíců občanů. Na základě jejich požadavků byla sepsána Výzva, která shrnovala základní myšlenky a teze, jež daly také obsah sdružení ANO 2011. To vzniklo v listopadu 2011.

S rostoucím počtem příznivců se ozývaly hlasy, které doporučovaly přímé zapojení ANO 2011 do politiky. Od března do června 2012 proto tým ANO 2011 objel už všechny kraje a hovořil s více než třemi tisícovkami sympatizantů. V květnu pak bylo ANO 2011 registrováno jako politické hnutí, které se může účastnit demokratických parlamentních voleb. Účast v těchto volbách považuje ANO 2011 za jediný způsob, jak se pokusit změnit poměry v naší zemi.

Babiš nabídl své manažerské schopnosti novému hnutí

Nedílnou součástí hnutí je i zveřejněná Výzva, k níž se během několika měsíců připojilo téměř 20 tisíc lidí, kteří se zároveň stali sympatizanty iniciativy. V tomto dokumentu Andrej Babiš shrnuje stav naší země po více než dvaceti letech od tak zvané sametové revoluce a vyzývá k nápravě poměrů v politice i ve společnosti se slovy: „Pojďme se všichni, kteří máme stejný cíl, spojit. Nabízím, že budu manažerem tohoto hnutí.“

To, co nabízí, nezní jak prázdný slib, protože Andrej Babiš je skutečně podle výsledků zkušený podnikatel i manažer. V Česku vybudoval největší soukromou firmu s 30 tisíci zaměstnanci.

„Za rok 2011 firmy Agrofertu zaplatí na daních cca 800 milionů korun. Sám zaplatím téměř 23 milionů. Miliardy odváděné na sociální a zdravotní pojištění jsou zneužívány. Stát nenabízí námi požadovanou strukturu profesí, nezajišťuje kvalitu vzdělání. Nemáme efektivní zdravotnictví, ani kvalitní dopravní infrastrukturu. Znám spoustu lidí, kteří říkají to, co já. Málokdo je ale ochotný se střetávat s politikou. Po mých zkušenostech se nedivím. Rodina, známí a kolegové odrazovali i mě, ale já vím, že je třeba, aby se do řízení státu pustili ti, kteří mají zkušenosti, nepotřebují na něm bohatnout a mohou pomoci ostatním. Nejsem spasitel. Jsem stejně jako většina národa přesvědčen, že na opravdovou změnu je nejvyšší čas,“ vysvětluje Babiš své pohnutky a cíle do nejbližší budoucnosti.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…