Co zítra zjistíme o pečivu? Třeba, že až čtvrtina jde z mrazáku

31.07.2012 15:08

Podle zjištění Českého rozhlasu až čtvrtina pekárenských výrobků v Česku pochází z mrazicích boxů. V tomto případě jde totiž o polotovary, které se v prodejnách jenom dopékají. Podle odborníka ale takové pečivo není závadové, jen prostě už není druhý den poživatelné. Od zítřka ale začne platit vyhláška ministerstva zemědělství, díky níž se o původu pečiva zákazníci dozvědí víc.

Co zítra zjistíme o pečivu? Třeba, že až čtvrtina jde z mrazáku
Foto: archiv
Popisek: Pekař sází chleba do pece

Už od zítřka začne platit vyhláška ministerstva zemědělství, která přikazuje supermarketům viditelně uvádět údaj o rozmražení. Povinné označování rozmraženého pečiva má podle ministerstva zemědělství zákazníkům naznačit, že o čerstvé housky a rohlíky z mrazících boxů v žádném případě nejde. Dopékané pečivo má být nově označeno cedulkou s nápisem "vyrobeno ze zmrazeného polotovaru" nebo "rozmrazeno".

Jenže ale ani v takovém případě to pak s kvalitou pečiva, které prošlo polárním mrazem, podle odborníků zase tak hrozné není. „Zákazník se ale musí připravit na to, že co je ráno čerstvé, chutná o den později jako gumová podešev,“ upozornil v této souvislosti Český rozhlas (Čro).

„Receptury zmrazovaných výrobků jsou většinou chudší a výrobek potom rychleji stárne. Druhý den ráno to určitě nebude křupavé,“ potvrdil pak v rozhovoru potravinářský technolog Jan Žďárek. 

Josef Příhoda z Fakulty potravinářské a biochemické technologie VSČHT, který je spoluautorem studie zabývající se kvalitou pekárenských výrobků, ale ujistil, že oba způsoby výroby jsou kvalitativně srovnatelné. Záleží prý ale, jestli si chce zákazník pochutnat na ještě teplém pečivu, nebo jestli ho chce skladovat, a požaduje proto delší trvanlivost. Není se ale třeba obávat, že by zmražené pečivo bylo méně zdravé. 

„Studie zpracovala desítky a desítky vědeckých prací. Všude je prokázáno, že za stejných podmínek, pokud je stejné pečivo – obyčejné, běžné – a je zmrazováno, tak stárne potom rychleji. To stárnutí je ovšem otázka nějakého návratu stavu škrobu, to není vysychání,“ vysvětlil Příhoda.

Proces stárnutí je možné ale podle něj zpomalit přidáním většího množství tuku anebo emulgátorů.

Ono to je stejné...

Ani podle agrárního analytika Petra Havla není rozdíl mezi zmrazeným a čerstvým pečivem nijak velký. Naopak pečivo rozpečené během 15 minut na prodejně je mnohdy teplejší a čerstvější než čerstvé pečivo dovezené dopoledne či kolem poledne z pekáren. 

Upozornil, že díky novým technologiím, které čeští dodavatelé zmrazeného pečiva používají, je kvalita i doba trvanlivosti srovnatelná, a někdy dokonce vyšší než u čerstvého pečiva. 

Kuchař Roman Paulus, který letos obdržel michelinskou hvězdičku, pak připomněl, že spotřebitelům by více než informace, že je pečivo původem zmrazené, prospělo uvedení podrobného složení polotovaru nebo čerstvého výrobku. I rozpečený výrobek totiž podle něj může být z prvotřídních surovin a také může mít vysokou kvalitu.

O zamražování tam nevěděli

Český rozhlas pak třeba při návštěvě v jednom ze supermarketů na okraji Plzně zjistil, že někteří lidé až dosud netušili, že výrobky mohly stát několik týdnů až měsíců v mrazáku. 

„Už jsem to koupila, ale příště se budu víc dívat. Vidím, že i moje oblíbená fitness bagetka je taky zmražená, tak jsem se poučila,“ podivila se například zákaznice Helena Fialová, která přitom v Plzni pracuje také v potravinách. 

Bude to v zájmu zákazníků

Šéf Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal doufá, že se supermarkety chytnou za nos.  „Nebyla žádná zákonná povinnost označovat pečivo, ta nabývá účinnost až 1. srpna. Určitě je to v zájmu jak tuzemských výrobků, tak i našich spotřebitelů,“ uvedl k dotazu rozhlasu Dřízal.

„Oslovení mluvčí obchodních řetězců se ale úbytku zákazníků neobávají. Prý jim označováním vzniknou jisté náklady, které ale do ceny pečiva nepromítnou. Spor tak rozhodnou zákaznicí, kteří se nenechají vypéct,“ dodalo k reportáži rádio.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …