Kdyby se blbost trestala... Tomáš Cikrt diskutuje s vrchním pacientem

01.08.2012 13:42

Ministr Leoš Heger by podle šéfa Svazu pacientů Luboše Olejára měl být trestně stíhán za to, že redukcí akutních lůžek v nemocnicích prý ničí dostupnost zdravotní péče. Nad tím však kroutí hlavou nejen předseda zdravotnického výboru sněmovny Boris Šťastný, ale i bývalý mluvčí resortu zdravotnictví Tomáš Cikrt. Kdyby se prý trestně stíhalo za blbost, Olejár by byl adeptem.

Kdyby se blbost trestala... Tomáš Cikrt diskutuje s vrchním pacientem
Foto: hns
Popisek: Luboš Olejár a Tomáš Cikrt

Snižování akutních lůžek v českých nemocnicích, na kterém se dohodlo ministerstvo zdravotnictví spolu s pojišťovnami, tvrdě zkritizoval prezident Svazu pacientů Luboš Olejár. Pojišťovny budou podle nedávno podepsaného memoranda obnovovat smlouvy jen těm nemocnicím, které se ke snížení počtu lůžek zavážou.

Podle Olejára jde o značné znepřístupnění zdravotní péče a zdravotnictví se prý díky tomu posune k tragickému konci. „Plán snižovat desetitisíce lůžek nepodepsal ministr Heger jako politická figura, ale dva náměstci. To udělali za jeho zády? Nebo jim to poručil, aby potom nebyl on trestně stíhán? To jsem zvědav, co bude dělat s tímhle vším nová vrchní státní zástupkyně Bradáčová,“ uvedl Olejár ParlamentnímListům.cz.

Redukce lůžek byla podmínkou zvýšení platů lékařům

S takovým výkladem tvrdě nesouhlasí poslanec ODS a předseda sněmovního zdravotnického výboru Boris Šťastný. „České zdravotnictví je ve světě dnešní moderní medicíny velmi předimenzované, to znamená, že v tomto ohledu je snaha snižovat akutní lůžka oprávněná. Druhou věcí je, že si odboráři a levice za podpory i pacientských organizací pod pohrůžkou zhroucení zdravotní péče v České republice vynutily zvýšení platů lékařů v nemocnicích,“ připomíná poslanec a lékař.

„Tehdy to zvýšení bylo doprovázeno deklarací ze strany ministerstva, která říkala, že na ty platy je nutné peníze někde získat a tím hlavním opatřením byla právě redukce počtu akutních lůžek a jejich případná substituce s lůžky následnými nebo dlouhodobými. A teď, když se to děje, zase se to levici nelíbí. V tomhle ohledu je postup ministra zdravotnictví a pojišťoven správný a naopak věřím, že nepůjde o kosmetické změny, ale že to bude mnohem razantnější, než ministerstvo a pojišťovny deklarují,“ poznamenal pro ParlamentníListy.cz Boris Šťastný.

Podle přednosty soukromé kliniky Asklepion Romana Šmuclera současný návrh, kdy by se za vším jezdilo jen do velkých nemocnic, není úplně ideální, nicméně dnešní stav je prý také nevyhovující. „Každopádně spousta zákroků se dnes už dělá tak, že tam pacient nemusí několik dnů ležet, což by mělo odpovídat i otázce těch lůžek,“ uvedl Šmucler.

Budou lidé umírat proto, že si nemohou zaplatit nadstandard?

Ten navíc doplnil, že by bylo namístě další služby ve zdravotnictví legálně zpoplatnit. „Zcela stoprocentně si myslím, že je pro všechny prospěšné, když si mohou zaplatit za další nadstandardní věci, jako jsou třeba oční čočky. Nebudou si to muset zařizovat skrze úplatky. Mohu uvést další, možná kontroverzní, příklad. Teď tu mám alternativní léčbu rakoviny, která je pochopitelně schválená, ale pojišťovny to mají problém zaplatit a teď ti lidé budou asi umírat. Naopak kdyby byla možnost si to legálně zaplatit, bylo by to docela fajn,“ naráží na současný stav, kdy jsou některé zákroky k dispozici de facto pouze nelegálně.

„Nyní jsme v situaci, kdy pojišťovna říká, že je tyto věci ochotná platit, ale nakonec na to peníze nepošle a za peníze pacienta to dělat nemůžeme, protože bychom tím porušili zákon, což vůči těm lidem není zrovna správné,“ doplnil ParlamentnímListům.cz Roman Šmucler.

Někdejší mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt se především pozastavuje nad tím, jak Luboš Olejár přistupuje ke kritice ministr Leoše Hegera. „Kdyby bylo možné někoho trestně stíhat za hloupost, tak by si o to pan Olejár říkal. Dnes přece žijeme v moderní době a není nutné mít nemocnici na každém rohu. Navíc pozor, tady nikdo neruší nemocnice, pouze se snižuje počet akutních lůžek, kterých máme dost. Jsou to drahá lůžka a není třeba jich udržovat tolik,“ je přesvědčen Cikrt.

„Když budete mít opravdu vážný problém, který bude vyžadovat akutní ošetření, tak se přece necháte odvézt raději tam, kde to dělají dobře, často a hodně a nic nebrání tomu, aby si města a kraje zřizovaly a pečovaly o dlouhodobá lůžka, aby se staraly o své seniory a podobně,“ uvádí.

Olejár zbytečně křičí. Peníze se tu vyhazují oknem

Rétorikou šéfa Svazu pacientů jsou podle Tomáše Cikrta jen zcela zbytečné výkřiky a Olejár se prý potřebuje jen ukazovat. „Myslím, že je správné, jak se ministerstvo a pojišťovny dohodly. Ta redukce je nutná, aby se peníze nevyhazovaly oknem, ale dávaly se tam, kde jsou skutečně potřeba. Akutní péči máme předimenzovanou,“ shoduje se v pohledu na nynější podobu našeho zdravotnického systému s Borisem Šťastným.

Jak by podle Cikrta vypadalo české zdravotnictví, kdyby ho řídil sám Luboš Olejár? „To by bylo nabubřelé, státem řízené zdravotnictví, ve kterém by mu velmi rychle došly peníze, a proto by bylo všechno na příděl. Péči by lidem přidělovaly jakési Olejárovy klony v jednotlivých nemocnicích. To je strašně nebezpečné, my potřebujeme zdravotnictví, které se bude rozvíjet a bude udržitelné i v dalších letech, a které bude reagovat na to, že medicína je dražší a specializovanější, ale zároveň že jsme mobilnější. My už se dnes odvezeme, kam potřebujeme,“ připomíná.

„Zdravotnictví pod vedením pana Olajára by bylo takové orwellovské, velice dekadentní a hrozné. Já bych v něm určitě ošetřován být nechtěl,“ dodal ironicky Tomáš Cirkt pro redakci ParlamentníchListů.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…