V ODS dochází dál k náboru černých duší. Může dojít i k převratu

01.08.2012 22:48

EXKLUZIVNĚ Jak ParlamentníListy.cz informovaly, existuje závažné podezření, že v oblastním sdružení ODS Praha-západ dochází k náboru „černých duší“, tedy nových členů, kteří mají změnit mocenskou rovnováhu v oblasti, ale i v regionu.

V ODS dochází dál k náboru černých duší. Může dojít i k převratu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Oblastní rada sice tyto praktiky odsoudila, navrhla zrušení problémového místního sdružení a věcí se má zabývat Výkonná rada ODS, ale k hromadnému podezřelému náboru členů dochází dál. Navíc může díky novým členům dojít k „převratu“ a obměně vedení oblasti.

Výkonná rada 27. srpna a regionální rada 3. září

Oblastní rada ODS Praha-západ se na svém zasedání 19. června usnesla, že v souladu s článkem šesti stanov ODS podává s důvodným podezřením na hromadný účelový nábor členů návrh Výkonné radě ODS na zrušení licence MS ODS Černolice. Návrh na zrušení licence MS Ohrobec schválen nebyl. Výkonná rada na svém zasedání 9. července ustavila „vyšetřovací komisi“, která má výkonné radě do příštího zasedání, které se má konat 27. srpna, podat zprávu.

Na poslední výkonné radě si slovo vzal předseda středočeského regionu Petr Bendl s tím, že regionální rada se k této věci ještě nesešla, čili by se o věci na výkonné radě ještě rozhodovat nemělo. Celou věc ale označil za závažnou a podle jeho slov očekává, že regionální rada podpoří odebrání licencí problémovým místním sdružením. Regionální rada se má sejít ale až 3. září.

Oblastní sněm může převolit vedení oblasti před verdiktem výkonné rady

Problémem ale je, že do té doby, než regionální rada zaujme stanovisko, či výkonná rada sebere licenci problémovým sdružením, může být "vymalováno". Do konce srpna by se totiž měl konat oblastní sněm ODS Praha-západ, na němž by byli přítomni delegáti, kteří byli zvoleni i nově hromadně nabranými členy. A tito delegáti mohou pak zvrátit při volbě vedení oblasti situaci na svou stranu a zvolit si „své“ vedení.

Výkonná rada ODS i regionální rada středočeské ODS by tak byly vyšachovány a postaveny před hotovou věc. Navíc k náboru nových členů dochází dál, například v místním sdružení Zlatníky.

„Pročpak asi chtějí svolat ten oblastní sněm ještě před výkonnou radou? Asi aby stačili udělat převrat pomocí nových členů. Určitě by ale byla velmi zajímavá situace, kdyby bylo ´černými dušemi´ zvoleno nové vedení oblasti a výkonná rada by posléze těm místním sdružením, odkud pocházely hlasy pro nové vedení oblasti, vzala licenci. To by pak bylo asi na zrušení celého oblastního sdružení,“ řekl ParlamentnímListům.cz vysoce postavený člen středočeské ODS.

Změna mocenské rovnováhy

ParlamentníListy.cz se dotázaly předsedy regionu Petra Bendla, jak chce situaci řešit, když oblastní sněm může změnit vedení ještě před tím, než se k věci vysloví výkonná rada či rada regionu. Bendl uvedl, že je nyní na dovolené. Faktem je, že kdyby potenciální „pučisté“ uspěli, jemu do karet by to zrovna nehrálo.

K možnému důvodu hromadných náborů členů se ParlamentnímListům.cz vyjádřil člen oblastní rady ODS Praha-západ a poslanec Aleš Rádl, který uvedl, že Petr Bendl je se situací obeznámen: „Ví, že v několika místních sdruženích došlo k hromadnému nákupu nových členů a ví, kdo, jak a proč to dotyční organizují a kdo to finančně zajišťuje. Je na něm, aby svým jednáním a kroky, které v té věci bude jako předseda regionu konat, dal najevo, zda takové jednání skrytě schvaluje, a nebo mu jasnými slovy i činy říká ne.“

Bendl a vedení ODS ukáží, zda velrybaření podporují

„Skupina, která prováděla a provádí tyto nábory, se pochopitelně snaží svou investici zachránit a pokouší se teď prostřednictvím své menšiny členů v oblastní radě dosáhnout svolání celooblastního sněmu v termínu ještě před plánovanou regionální radou a snad i před výkonnou radou. A to ve zcela nesmyslném a jinak bezdůvodném a jasně diskriminačním čase těsně před koncem prázdnin, kdy se to patrně hodí jen těm členům oblasti, kteří by to měli jako placenou práci. Řádná oblastní rada na začátku prázdnin v poklidu a jednomyslně schválila termín sněmu na začátek října. Naši náboráři se nejprve pokusili manipulovat se stanovením klíče a dne, ke kterému se budou členové počítat, tak aby to vyhovovalo zvažovanému přesunu znáborovaných členů do jiného sdružení, a když se to nezdařilo, tak formou jednotřetinové vůle nyní aspoň žádají o předčasný sněm,“ uvedl Rádl.

„Průhledná účelovost tohoto posledního pokusu zachránit si svou investici prostřednictvím narychlo vytvořené možnosti účasti znáborovaných členů na nějakém předčasném sněmu, a tak si dopomoci k získání vlivu na jednu z nejvýznamnějších oblastí středních Čech, je natolik zřejmá, že pokud v této věci nebude Petr Bendl a výkonná rada jednat razantně a jednoznačně se k této věci efektivním způsobem nepostaví, pak normálním a mnohaletým členům ODS v naší oblasti nezbyde než konstatovat, že velrybářské praktiky jsou v ODS ze strany vrcholného vedení nadále nejen tolerovány, ale možná i podporovány ke škodě normálního fungování ODS do budoucna,“ varoval Rádl.

Sněm měl být původně 4. října

Původně se měl oblastní sněm, který by zvolil nové vedení, konat až 4. října. Pro svolání oblastního sněmu je nutná jedna třetina podpisů členů oblastní rady. Podle informací ParlamentníchListů.cz podpořili svolání oblastního sněmu členové oblastní rady: Milan Partík, Antonín Zdeborský, René Šefr a Pavel Zdvořák. Jindřich Vodička již avizoval, že by rád kandidoval na předsedu oblasti.

Starosta obce Ohrobec Pavel Makovský, který působil ve firmě ML Compet, kde působili Rathovi blízcí Miroslav Lepil a Lucie Novanská, z ODS sám vystoupil. Jeho bratr Petr Makovský je ale předsedou smírčího výboru oblasti.

ParlamentníListy.cz požádaly o vyjádření i předsedu oblastního sdružení Ladislava Kašpara. Ten si myslí, že usnesení oblastní rady týkající se návrhu na odebrání licence bylo správné a logické. Nelíbí se mu ale úplně termín „černé duše“. „Ještě k pojmu ´černé duše´, toto slovní spojení bych asi nevolil, ale použil bych termín ´možný účelový nábor´ s konkrétním cílem,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kašpar.

Oblastní sněm v řádu týdnů

Vyjádřil se i k aktuální situaci ohledně náboru členstva: „Řekněme, že v posledních měsících došlo k udělení licencí několika dalším sdružením a v poslední řadě vzniklo MS ODS Zlatníky, kde došlo k zvýšení počtu členské základy a dále došlo k zvýšení počtu členské základy u MS Průhonice. To, zda se jedná v některých nových místních sdruženích o možný účelový nábor, ukáže čas.“

„Určitě proběhne sněm oblasti v řádu týdnů, kde si budeme volit vedení na další dva roky. Věřím, že členové naší oblasti zvolí to správné vedení se silným mandátem, reprezentující zdravé jádro
oblasti – vedení, kterému půjde o prosazování pravicové politiky ODS, a ne o pouhý osobní prospěch,“ informoval předseda oblasti Kašpar.

ParlamentníListy.cz se šéfa oblasti dotázaly, zda má podezření, kdo stojí za náborem členstva a za jakým účelem. „To nevím, ale rozhodně to nejsou lidé, kteří zakládali ODS na Praze- západ a jsou na krajské kandidátce. No a účelem pravděpodobně asi není prosazování pravicové politiky,“ odpověděl.

Roční karanténa by hromadné nábory mohla omezit

A dodal, že v současné době probíhá příprava kampaně do krajských voleb v roce 2012: „To považuji za velmi důležitou a pro mne primární věc. Tým kandidátů za Prahu-západ je velmi konzistentní a je skutečnou partou, která dle mého názoru představuje zdravé jádro naší oblasti.
Tento tým má voličům v naší oblasti co nabídnout a jsem rád, že v  tomto týmu jsem. Máme zde zkušené krajské a komunální politiky, kteří chtějí přispět k odstranění škod napáchaných populistickou politikou ČSSD“.

Místopředseda oblastního sdružení Praha-západ René Šefr uvedl pro ParlamentníListy.cz, že by lékem proti velrybářským praktikám hromadných náborů členů mohla být „karanténní doba“ jednoho roku, kdy by nově příchozí členové ODS neměli hlasovací práva a během doby roku by se prokázalo, zda skutečně chtějí pracovat pro ODS a nevstoupili tam pouze před nějakým klíčovým sněmem. „To by se samozřejmě muselo schválit v rámci změny stanov ODS. Ale zmíněný problém by to podle mě značně zmenšilo,“ dodal.

Velrybaření napříč politickým spektrem

V souvislosti s náborem černých duší byla již kritizována ODS v Ústeckém a Jihočeském kraji, kde se hovořilo o „velrybářských“ praktikách podobně jako na Praze 5 exstarosty Milana Jančíka.

Hospodářské noviny v článku z 18. května upozornily, že náborem černých duší se „proslavili“ i Makovského kolegové ze společné firmy. „Bušina a Lepil záhy pronikli do ČSSD - jak se říká "na sílu". Bušina v dubnu 2009 vstoupil do stranické buňky v Říčanech, týden po něm i Lepil. Během pár dní oba do strany přivedli stovky nových členů. A sesadili dosavadní vedení,“ napsaly HN.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…