Kalouskova kalkulačka: DPH nám vynese méně. Vysvětlení? Češi šetří

03.08.2012 9:12

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) spolu se svými lidmi museli předělat propočty výnosů DPH. Kalousek totiž zjistil, že se zhoršila ekonomická situace a lidé méně utrácejí. I přes zvýšení DPH totiž daň státu přinese méně, než se čekalo, a to až o dvě miliardy. Informují o tom Hospodářské noviny.

Kalouskova kalkulačka: DPH nám vynese méně. Vysvětlení? Češi šetří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze jako prostředek k jednání

Pro příští rok by měla státní kasa utržit o dvě miliardy méně, o jeden a půl miliardy méně v roce 2014 a v roce 2015 o miliardu méně. České ekonomice se totiž nedaří tak, jak to ministerstvo financí a ČNB předpokládaly.

Podle Kalouskovy kalkulačky mělo přitom zvýšení DPH přinést do veřejných rozpočtů v příštím roce o 16,3 miliardy více, rok nato o 18,3 miliardy více a v roce 2015 pak o 19,2 miliardy korun více. Podle nových propočtů ale budou čísla nižší: 14,3, 16,8 a 18,2.

Lidé se bojí nakupovat

„Důvěra lidí v domácí ekonomiku je na minimu za posledních více než deset let. I v krizovém roce 2008 byla vyšší. Lidé málo utrácejí a vládě kvůli tomu krachuje plán na záplatování státního rozpočtu,“ připomínají v této souvislosti s tím Hospodářské noviny.

Dále uvádějí, že letos chybí za prvních sedm měsíců ve státní pokladně téměř dvacet miliard a to přesto, že snížená sazba daně z přidané hodnoty vzrostla z 10 na 14 procent

„Při analýzách, ze kterých vychází návrh rozpočtu pro letošní rok, jsme počítali s růstem spotřeby vlády a domácností o čtyři procenta. Nyní ale očekáváme, že spotřeba vlády klesne o 2,8 procenta, spotřeba domácností pak o 2,2 procenta. To se samozřejmě na výběru nepřímých daní projeví," řekl pro deník náměstek ministra financí Ladislav Minčič.

Propad prý nastal u zboží se základní, dvacetiprocentní sazbou, za něž lidé utratili o 70 miliard méně. „Lidé si lépe rozmyslí, zda si koupí nové boty nebo silnější auto," naříká Minčič s přiznáním, že plánované množství peněz se letos na DPH zřejmě vybrat nepodaří.

Hodně nezaměstnaných a malé platy

Vláda ale i tak plánuje zvednout obě sazby DPH a to už od příštího ledna. Snížená se má zvednout z 14 na 15 procent a základní pak z 20 na 21 procent.

„Právě plánované zvyšování daní ale může většinu lidí od nakupování odradit. Reálné mzdy totiž nerostou a ani nezaměstnanost zatím neklesla na předkrizovou úroveň. Růst spotřeby proto ani v příštím roce očekávat nelze,“ uvádějí ale Hospodářské noviny.

Podle ministerstva financí lidé nakoupí jen o desetinu procenta více zboží a služeb než letos.

Česká národní banka přitom v květnu předpovídala, že Česká republika vyprodukuje letos totéž co loni. Nakonec ale vše bude jinak - pokles hrubého domácího produktu pro tento rok se odhaduje až o 0,9 procenta. Pro rok 2013 ale i tak stát plánuje mírný růst o 0,8 procenta. Jedno procento HDP přitom podle ministra financí Miroslava Kalouska znamená zhruba dvanáct miliard korun příjmů pro státní rozpočet.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…