Chroničtí dlužníci zadlužování berou jako sport. Mají i pět půjček

03.08.2012 13:34

To, že v Česku přibývá dlužníků je poměrně známá skutečnost. Jenže mezi těmito lidmi roste razantně těch, co své dluhy nikdy nehodlají splatit. Na problém upozornil Český rozhlas, jenž čerpal ze statistik inkasní agentury EOS KSI.

Chroničtí dlužníci zadlužování berou jako sport. Mají i pět půjček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Ti, co jsou lhostejní ke svým závazkům a záměrně je nesplácejí, podle některých odborníků berou zadlužování jako sportovní disciplínu. Je jim prý jedno, jestli své dluhy splatí, nebo ne.

„Tedy spíš dopředu počítají s tím, že je nesplatí. Opakovaně se spoléhají na to, že jejich nesplacené závazky budou promlčeny. Podle inkasní agentury EOS KSI se počet notorických dlužníků za tři roky více než zdvojnásobil,“ zmínil k tomu Český rozhlas.

Nejvyšší nárůst dlužníků zaznamenala agentura EOS KSI u osob s pěti dluhy, kterých je oproti roku 2009 čtyřikrát více. Nově se objevují i dlužníci, kteří nesplácejí až šest půjček najednou. 

Jenže ‚notorický dlužník’je podle EOS KSI i ten, co se zadluží opakovaně v krátkých časových úsecích a bere si více než dvě půjčky najednou.

V době nárůstu exekucí se zdá však další konstatování málo pravděpodobné, ale prý tomu tak je. Strategie chronických dlužníků se jim totiž až překvapivě často vyplácí. Jak je to možné?

Nezačnou ani pohledávky vymáhat

„České firmy totiž své pohledávky mnohdy ani nezačnou vymáhat. Zvlášť to platí v případě drobných dluhů. Interní náklady mimosoudního řízení jsou relativně vysoké a částka, získaná při soudním řízení, často nestačí ani pokrýt výlohy vymáhání,“ vysvětlil rozhlas.

Co by proti těmto lidem pomohlo? Jednatel inkasní agentury Vladimír Vachel je toho názoru,  že by pomohla závazná norma. „Ta by stanovovala oprávněné a přiměřené náklady mimosoudního vymáhání přenositelné na dlužníka, a také sjednocení praxe přiznávání nákladů soudního zastoupení jednotlivými soudy,“ uvedl Vachel.

Jen za červen si Češi vypůjčili více než čtyři miliardy korun a celková výše úvěrů tak přesáhla 1,1 bilion korun. Zhruba stejnou částkou jako domácnosti jsou u bank a finančních institucí zadluženy i podniky a firmy. Za červen si půjčily více než miliardu a jejich dluhy činí téměř 965 miliard. Údaje koncem července zveřejnila Česká národní banka v rámci měnového přehledu.

V meziročním srovnání pak údaje jsou také zajímavé – oproti stejnému období loňského roku se totiž zvýšila zadluženost domácností o více než 53 miliard, dluhy firem pak narostly o více než 31 miliard. 

Společnost Creditreform včera vydala aktuální údaje o vývoji insolvencí v červenci. Insolvenčních návrhů na spotřebitele bylo o 51 procent více než před rokem. V červenci bylo v insolvenci 1927 lidí. A o odlužení žádalo 2037 lidí. Přibývá také osobních bankrotů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…