Lidé tu zbytečně umírají, zaznělo na utajené levicové akci. Byli jsme při tom

06.08.2012 8:49

„Lidé umírají na snadno léčitelné choroby kvůli drahým patentům. Pirátská strana je ideologicky rozplizlá a mnohdy i rasistická. Patentování je brzdou lidského pokroku.“ To jsou některé myšlenky, které zazněly v diskuzi o duševním vlastnictví. Přednášku na toto téma si připravil Tibor Horváth.

Lidé tu zbytečně umírají, zaznělo na utajené levicové akci. Byli jsme při tom
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojenský hřbitov

Přednáška byla součástí Antikapitalistického kempu, který začal ve středu 1. srpna v malebném prostředí Lužických hor pod vrcholem Hvozdu. Již třetí ročník této akce potrvá do neděle. Pořádá ji Nová antikapitalistická levice.

Místo kempu organizátoři odtajnili pouze přihlášeným účastníkům. Na webu pouze prozradili, že se koná na Liberecku. Z diskuze na Facebooku jsem však vypátral pravděpodobné místo a na druhý pokus jsem správný kemp našel. Právě začínala přednáška Tibora Horvátha o duševním vlastnictví. „Zastánci současné koncepce duševního vlastnictví argumentují tím, že jeho porušení, třeba stahování uměleckého díla, je totéž co krádež. To je jako když někomu řeknu, že jeho auto je zelené. Což nijak neohrožuje jeho možnost tím autem jezdit. Nejde to tedy srovnávat s tím, když mu někdo jeho auto uzme,“ uvedl. „Když si někdo stáhne na internetu deset filmů, podle práva způsobil škodu v ceně dévédéček a lístků do kina. Což vede k tomu, že jsou tresty pro stahovače hudby a filmů z internetu mnohdy vyšší než pro pachatele násilných trestných činů, hlavně v USA a Velké Británii,“ domníval se.  „Tvrdí se, že autorská práva chrání umělce, a kdo je porušuje, umělce okrádá. Ve skutečnosti je okrádají majitelé nahrávacích společností. Jsou to oni, kdo si přivlastňují hodnotu uměleckého díla,“ sdělil.

Lidé umírají na snadno léčitelné nemoci. Kvůli drahým patentům

Nejodpornějším projevem kritizovaného konceptu duševního vlastnictví je podle Horvátha způsob, jakým se projevuje v  lékařství. „Dochází zde ke zneužití patentů. V současnosti je možné si patentovat stále více abstraktnější jevy. Například chemický vzorec nějakého léčiva. Což vede k tomu, že lidé umírají na snadno léčitelné nemoci, protože žijí ve státě, který si nemůže dovolit kupovat léčiva a kvůli patentům vyrábět adekvátní náhradu,“ upozornil Tibor Horváth.

Kopírování není krádež

V následné diskuzi rozvinul téma stahování filmů či hudby Honza. „Myslím si, že se to nedá označovat za krádež, i když je to podle současného práva nelegální. Z toho důvodu, že podstatným znakem krádeže je, že to, co je ukradeno, někde chybí. Ale co zkopíruju, to na původním místě zůstane. To je podstatný rozdíl,“ vysvětlil. „Přijde mi, že se svět dnes zbláznil a rozmáhá se v něm spousta cenzury,“ dodal. Systém sdílení dat se podle jediné ženské diskutérky Lenky dostal za hranice kapitalistického systému. „Neví, jak si s tím poradit. To už není klasický výrobek, který se nedá jen tak jednoduše zkopírovat. Elektronická data si může stahovat téměř každý. Techologie v tomto směru kapitalismus předběhla,“ upozornila. 

Patentování je brzdou lidského pokroku

Časem musí dojít podle dalšího diskutéra Pepy k revizi současné absurdní situace. „Když si koupím za pět tisíc telefon s operačním systémem Android, který patří Googlu, 15 procent platím Microsoftu za jeho patenty a řadě dalších firem,“ podivoval se. Systém patentování je podle něj brzdou lidského pokroku. „Řadu let se mluví o elektromobilech, ale jsou zatíženy množstvím patentů. Vlastní je firmy spojené s ropnými giganty, které nemají zájem na jejich rozšíření,“ zdůraznil. Téma rozvinul Pavel. „Současné právo zaostává, je nemoderní. Pochopím několik let ochrany duševního produktu, ale ty doby jsou příliš dlouhé vzhledem k tempu technologického pokroku. Nenašel se zatím systém, jak na jedné straně ohodnotit producenty myšlenek a na druhé straně zabránit, aby systém patentování nebyl překážkou technologického pokroku. Ten současný si s tím neví rady a jde cestou represe,“ zmínil.

Stahování hudby zdražilo cenu koncertů

„Historicky měli hudebníci největší zisky z výroby desek, kazet a později cédéček. Dnes kapely musejí vydělávat hlavně z koncertů. Což značně zdražilo ceny koncertů – na dvoj až trojnásobek. Takže jestli tohle není ten správný model. Ať si lidé hudbu stahují a zaplatí si více za koncert,“ ozřejmil Pavel. „Ale nahrávací společnosti sice dotlačily vývoj k vysokým cenám vstupenek za koncerty, zároveň urputně brání autorská práva,“ konstatoval.


Piráti jsou monotématičtí, politicky rozplizlí a mnohde i rasističtí


Na přetřes přišla i Pirátská strana, pro kterou je otázka stahování dat hlavním bodem programu. „Pirátské strany trpí monotématičností. Jediné jejich téma je copyright a autorská práva. Česká pirátská strana je politicky rozplizlá. Od lidí, o kterých se dá říci, že jsou fašisti, až po antikapitalisty. Je neuvěřitelné, jak silný rasismus je v Pirátské straně. Ne samozřejmě všude, světlou výjimkou je ústecká pobočka této strany. Podle mě Pirátskou stranu čeká dezintegrace,“ domníval se Pavel.

Eiffelovka je v noci umělecké dílo, nesmí se fotit

Na absurdnost ochrany uměleckých děl upozornil Honza. Licencovaná umělecká díla jsou například slavnostní nasvícení Eiffelovy věže či budova Evropského parlamentu. „Eiffelovku můžete fotit ve dne, ale ne v noci, kdy se jedná o umělecké dílo a vy pravděpodobně nemáte licenci od autora. Evropský parlament, jednu z důležitých budov Evropské unie, si také nesmíte vyfotit,“ upozornil.

Další diskuze probíhaly v baru Rudý Buddha

V tu chvíli se ozvala nedaleká kuchyně, že už je oběd. Účastníci se tedy odebrali do jídelny. Občerstvení si objednávali v místě se zajimavým názvem – v baru Rudý Buddha. I zde probíhaly neformální debaty na různá témata. Další program následoval v odpoledních hodinách a pokračuje až do neděle. „Smyslem této akce je umožnit účastníkům strávit společně několik dní v přírodě, mimo prostředí hektických měst a vyplnit tento čas získáváním nových informací, kolektivními diskuzemi a tříbením radikálně levicových myšlenek,“ objasnil jeden z organizátorů Nikola Čech. Hlavní náplní kempu jsou debaty s úvodními slovy. Například o budoucnosti sociálního státu, odcizení a emancipace člověka, svobody internetu, o pozadí konfliktu v Sýrii nebo hrozbě privatizace důchodového systému. Účastníky čeká i výlet, kdy vystoupají na nedalekou horu Hvozd, táborák či promítání filmů.


Nová antikapitalistická levice


Vznikla koncem roku 2009. Je inspirovaná Novou antikapitalistickou stranou ve Francii, od které si propůjčila i logo.  Vymezuje se jako alternativa k parlamentní levici. Zahájila proces své registrace jako politické hnutí. Každoročně pořádá Antikapitalistický kemp, podporuje lidi bez domova. Vydává časopis Nová levice.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…