Vizionář Bublan: Kapitalismus selhal. Ale neříkám komunistický socialismus

03.08.2012 17:32

Bývalý ministr vnitra a poslanec za ČSSD František Bublan pro ParlamentníListy.cz vysvětlil, že svým článkem na serveru Aktuálně.cz rozhodně nemyslí to, že by v Česku do deseti let opětovně vzniknul socialismus. „Já tam nikde neříkám, že bude socialismus,“ upozornil.

Vizionář Bublan: Kapitalismus selhal. Ale neříkám komunistický socialismus
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Bublan

V anketě „Jaké bude Česko v roce 2020“ na serveru Aktuálně.cz představil tento čtvrtek poslanec ČSSD a bývalý ministr vnitra František Bublan svou vizi solidární společnosti, která zavrhne neoliberální kapitalismus. Vzpoura občanů proti současným společenským pořádkům pak podle něj povede ke kvalitativně lepší společnosti v podobě demokratického socialismu.

„Příčina této společenské vzpoury je ve vědomém, nebo jenom podvědomém vnímání toho, že typ kapitalismu volného trhu, který přirozeně přerozděluje bohatství, selhal,“ napsal pro Aktuálně exministr Bublan. Zjištění, že bohatí jsou ještě bohatší, střední třída je v ohrožení a vzniká čím dál větší množina lidí, kteří jsou postradatelní, je podle něj nenaplněnou nadějí, která se rodila na začátku 90. let.

Navíc je pohár nespokojenosti vytrvale doléván vládní arogancí, skandály a korupcí. Je prý jen otázkou času, kdy přeteče. „Vývoj půjde zcela určitě politicky doleva k nějaké podobě demokratického socialismu, doplňován silnou kontrolou veřejnosti a postupnou změnou smýšlení,“ odhadl dále na Aktuálně.cz poslanec z ČSSD.



Ne socialismus za komunistů

ParlamentnímListům.cz pak vysvětlil, jak svá slova myslel. Podle něj totiž nelze zaměňovat slova "demokratický  socialismus" s  tím socialismem, který tady panoval před rokem 1989. "O nějakém socialismu v článku není řeč. Samozřejmě že nemohu tušit, jaká bude hlavní ideologie, čili jaký ´ismus´, tady bude, možná ani žádný. Podstatou článku je ale to, že vývoj a důsledky krize musí vést k tomu, aby se společnost nějak stabilizovala. Proto se také musí zmenšit sociální rozdíly, musí nastat sociální smír,“ poznamenal k tomu pro ParlamentníListy.cz.

„Já jsem v tom článku často používal slovo ´sociální´ to je pravda, což není to samé, jako socialismus. Samozřejmě že ten vývoj půjde trošku doleva. Ta myšlenka tržního kapitalismu se totiž neosvědčila, naopak se prohlubuje,“ zmínil dále.

Vychází údajně z toho, že představa o budoucnosti dává pochopit minulost. Zároveň je přesvědčen o tom, že svět se ve svých dějinách zlepšuje.

„Věřím, že spějeme k nějakému dokonalému bodu, nikoliv k zániku, a proto je dnes svět lepší, než byl v minulosti. Samozřejmě tento vývoj je doprovázen krutými válkami, rasovou, náboženskou a sociální nesnášenlivostí a nenávistí a vždy přítomným lidským sobectvím. Tyto patologické jevy a úchylky, které se nacházejí ve všech etapách lidských dějin a ve všech ideologiích, však nemohou natrvalo změnit směr k lepšímu,“ dodal.

I na vývojové křivce ke společenské harmonii lze ale podle něj očekávat neoliberální, nebo dokonce autoritářské snahy o změnu proudu, ale přesto věří, že tento pozitivní dějinný krok by mohl nastat možná již v roce 2020.

V Senátu chce zúročit své zkušenosti z ministerstva

Bývalý ministr vnitra navíc dnes na svém profilu na ParlamentníchListech.cz řekl, že bude na podzim kandidovat do Senátu. Za ČSSD chce být zvolen na Třebíčsku. Za tento okres přitom kandidoval i do Poslanecké sněmovny.

„Moje kandidatura do Senátu? Ten první důvod je politický důvod, neboť jsem byl osloven, abych do Senátu kandidoval za sociální demokracii, i když nejsem stále jejím členem. Je to ale moje povinnost jít do toho boje,“ poznamenal.

„Osobní důvod kandidatury pak je ten, že teď už zažívám druhé volební období a myslím si, že není dobře, abych byl poslancem třikrát, nebo čtyřikrát za sebou. Podle mne to chce nějakou změnu. Já už jsem toho zažil dost a myslím si, že v Senátu bych mohl zúročit své zkušenosti jak ze služeb ministerstva vnitra, tak ze služeb sněmovny,“ uvedl dále a také vysvětlil, proč je nezávislým.

„Nezávislý jsem proto, že si chci udržet určitý nadhled nad běžnými stranickými válkami.  A proč sociální demokracie? Bylo pro mne logickým rozhodnutím pomoci právě této straně. V každé době je potřeba bojovat proti zlu, které je nejsilnější a hájit ty, kteří jsou nejslabší. A právě to dnes ČSSD svým programem prosazuje,“ dodal Bublan.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…