Drama v Ostravě-Přívoze pokračuje. Nájemníci nevyhovující domy odmítají opustit

04.08.2012 17:07

AKTUALIZOVÁNO Dramatické chvíle prožívá zhruba 180 lidí, většinou Romů. Odmítají se odstěhovat z ghetta v ulici Přednádraží v Ostravě-Přívoze. Chtějí zůstat v domech, které stavební úřad označil za nevyhovující k bydlení.

Drama v Ostravě-Přívoze pokračuje. Nájemníci nevyhovující domy odmítají opustit
Foto: rep
Popisek: Domy na ostravském Přednádraží

V neděli ráno je již zřejmé, že v romském ghettu na Přednádraží v Ostravě-Přívozu zůstalo i přes uplynutí půlnoční lhůty na vystěhování přibližně 150 lidí. Poslední hodiny povoleného pobytu Romové strávili při happeningu u ohně. Po půlnoci majitel domů vyzval rodiny, aby lokalitu opustili. Nervózní atmosféru pak přiostřilo údajné objíždění automobilů s příznivci radikálního hnutí.

Podle serveru iDnes.cz, v prvních minutách neděle, přišel na místo majitel domů, podnikatel Oldřich Roztočil a vyzval opět všechny k opuštění budov a prostor.

Ze strany nájemníků se mu však dostalo odezvy ve formě: „Neodejdeme! Musí nás postřílet! Žijeme tady desítky let a nenecháme si domov vzít.“

Jak však server popsal, nervozita je mezi Romy patrná, stejně jako snaha na poslední chvíli zachránit, co ještě lze. I proto celou sobotu uklízeli kolem domů a v neděli začínají zazdívat vstupy na nebezpečné balkony.

Problémy jsou jen ve vybydlených domech? Drama nekončí...

„Vše, co stavební úřad vyčítá, tak lidé opraví. Navíc jejich výtky se týkají vybydlených domů. Tam, kde lidé žijí, je stav mnohem lepší,“ zopakoval známý romský aktivista Kumar Vishwanathan slova ze soboty.

Už v pondělí však přijdou do Přednádraží úředníci, aby zkontrolovali, zda se lidé vystěhovali. Pak bude zřejmě následovat žádost o soudní rozhodnutí exekučního vystěhování.

Kumar Vishwanathan: Občané vzdorují

„Občané se rozhodli vzdorovat, nechtějí se stěhovat, rozhodnutí stavebního úřadu vnímají jako účelové a neférové,“ řekl v sobotu po poledni k celé záležitosti Kumar Vishwanathan z občanského sdružení Vzájemné soužití. Podle něj i obyvatel ghetta vydal úřad rozhodnutí, které nahrává radnici i podnikatelské lobby. „Je to mafie, to se nebojím říct,“ zaznívá od obyvatel lokality na adresu úředníků.

Domy podle lidí nejsou v havarijním stavu, a to, co je porouchané či rozbité, Romové sami o víkendu začali opravovat. „Ženy půjdou do úklidu sklepů, vybrali si tady dva zástupce, kteří za ně budou jednat. Myslí to naprosto vážně, že se odtud nevystěhují,“ upozornil Vishwanathan.

Domy prý ohrožují zdraví

Podle stavebního úřadu však stav domů ohrožuje zdraví a životy obyvatel. Hrubě poškozeny jsou nosné konstrukce - stropy, balkony a podobně, komíny i střechy a vnitřní rozvody elektroinstalace nejsou schopny bezpečného provozu. V domech je porouchaná kanalizace, od minulého týdne navíc nájemníkům neteče voda.

Budovy patří firmě Domy Přednádraží podnikatele Oldřicha Roztočila, který je koupil asi před dvěma lety. Chtěl je opravit, avšak to nešlo kvůli nefunkční kanalizaci. Od té doby se řeší, komu vlastně kanalizace patří. Roztočil řekl, že dvě nájemní smlouvy na dobu neurčitou mají dvě rodiny, ostatním už nájemní smlouvy vypršely.

Náhradní bydlení na ubytovnách obyvatelé odmítají

Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz hledá pro lidi náhradní ubytování na ubytovnách. Tam ale obyvatelé Přednádraží nechtějí, jednak proto, že by tam měli podstatně méně místa, a také proto, že jsou ubytovny podle nich předražené.

S vystěhováním nesouhlasí ani zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková. Tento krok je podle ní krajním a jen přechodným řešením. Vládní zmocněnkyně obvinila město, že situaci dlouho neřešilo. Zástupci Ostravy její kritiku odmítají.

Vývoj situace redakce sleduje i nadále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…