Stát nedává pohřebné, má něco lepšího: Pošle odborníka, který vám otře slzy

06.08.2012 19:43

Češi prý přestávají vypravovat smuteční obřady a tak v Česku roste počet sociálních pohřbů. Pozůstalým a truchlícím proto stát od září nabízí novou profesi - poradce pro pozůstalé. Jenže psychologové a Rada seniorů proti tomu protestují. „Je to morbidní, divná iniciativa státu," poznamenal k tomu pro ParlamentníListy.cz.předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes.

Stát nedává pohřebné, má něco lepšího: Pošle odborníka, který vám otře slzy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohřeb

Podle Ministerstva pro místní rozvoj by se o truchlící pozůstalé měli starat zdravotní sestry, sociální pracovníci, ale i obecní úředníci. Každý z nich by mohl k tomu účelu získat ministerské osvědčení specialisty, pokud by absolvoval přezkoušení. Důvodem nového poradenství je podle ministerstva především fakt, že roste počet pohřbů bez obřadu a sociálních pohřbů na náklady obce.

Uchazeči o kvalifikaci pak budou mít plný název „poradce v poradenství pro pozůstalé.“ Podle resortu ale takový člověk musí splnit například požadavky na citlivost vůči kulturní a osobní odlišnosti při truchlení, předvést přiměřenost pietního chování, či dokázat doporučit vhodný způsob pohřbu. To vše během několika málo hodin.

Celou státní koncepci péče o truchlící a pozůstalé čtěte ZDE

„Přirozený systém pomoci pozůstalým u nás nefunguje. Sekularizací společnosti byla smrt odsunuta, tabuizována. Přitom rituály smutku a truchlení jsou nutné. Pokud je člověk neprožije, tím déle se jimi bude trápit,“ vysvětlila pro Lidové noviny (LN) psycholožka Naděžda Špatenková, která vede ministerskou skupinu pro přípravu koncepce. Od září má již zkoušet první adepty na tuto novou profesi.

Musí být citlivý vůči odlišnosti při truchlení

Jenže to se nelíbí psychologům. „Žádný certifikát nemůže nahradit letitou odbornou kvalifikaci,“ uvedl deníku psycholog Petr Weiss.

„Dovedu si to představit jako doplněk ke vzdělání psychologa, lékaře, či sociálních pracovníků z krizové intervence. Ale bojím se toho, aby statut psychologické pomoci nezískal každý po nějakém státním školení,“ sdělil výhrady také psycholog Jan Kulhánek.

Rada seniorů: Divná iniciativa státu

Psychologové však nejsou sami, kdo vůči tomuto nápadu cítí odpor. Třeba předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes se nad touto zprávou nejprve zarazil a pak ParlamentnímListům.cz řekl, že tuto věc slyší poprvé.

„Já tuto věc slyším prvně. To je ale dost morbidní... Já sám bych neměl zájem o tuto službu. Pokud mi nikdo nepřinese peníze, abych mohl zaplatit pohřeb, tak to další – jako vyřízení pozůstalosti, to si myslím, že si ta rodina pohlídá,“ zmínil Pernes pro ParlamentníListy.cz.

„Já bych to nazval jako divná iniciativa státu a ještě navíc v souvislosti s tím, že od roku 2008 zrušil stát pohřebné seniorům,“ řekl dále Pernes a zdůraznil, že Radě seniorů už vadilo to, když Topolánkova vláda zrušila pro seniorské domácnosti pohřebné jako sociální dávku státní sociální podpory.

„Ta částka na pohřebné byla dříve tři tisíce korun, pak pět tisíc a posléze to zrušili jen na pohřeb dítěte. Stát zrušil sociální dávku pět tisíc korun, přestože pohřeb stojí kolem 12 tisíc korun a teď bude platit stát nějaké poradce? Vždyť oni jim ty peníze nedonesou,“ pronesl dále roztrpčeným hlasem Pernes.

„Já nevím, co k tomu dále říci, je to morbidní. Bylo by asi lépe, kdyby znovu obnovili dikci příspěvků, tedy tzv. pohřebné před rok 2008, což by bylo účinnější. Je to důsledek pravicové politiky současných vlád,“ dodal předseda Rady seniorů.

Poznamenejme, že tu skutečnost, že zvláště senioři čím dál častěji nemají na pohřeb peníze, uvedla  Rada seniorů již na manifestaci, která se uskutečnila letos 30. května na Palachově náměstí v Praze. Byla to tehdy přitom historicky první demonstrace českých seniorů, zdravotně postižených občanů a dalších sympatizantů za právo na důstojný život i ve stáří.

Už jim píšu, tvrdí psycholog

Proti nápadu Ministerstva pro místní rozvoj se bouří i oficiální orgány Asociace klinických psychologů i České psychoterapeutické společnosti.

„Mám už rozepsané dopisy Asociaci klinických psychologů i České psychoterapeutické společnosti, v nichž upozorňuji na možné úskalí toho, když by pomoc nenabízeli psychologové,“ dodal Kulhánek.

Poradce pak hodlá ministerstvo propagovat v rámci seznamu, který zveřejní na webových stránkách.

„Podobně to chodí i v dalších zemích, kde profese již řadu let funguje. Tedy například v západní Evropě, USA či v Austrálii,“ uvádí Ministerstvo pro místní rozvoj na své webové stránce s tím, že prý zájem o novou profesi mají desítky lidí.

Pět miliónů i více...

Hlavním faktem k zřízení „poradců“ je ale zřejmě fakt,  že dramaticky roste počet sociálních pohřbů. A nejen proto, že by lidé na poslední rozloučení s blízkými neměli. Někteří prostě jen chtějí ušetřit.

Jen loni zatížily sociální pohřby státní rozpočet více než pětimiliónovou částkou. A to přitom ne všechny obce si nechaly funusy ve vlastní režii proplatit, takže skutečný počet sociálních pohřbů bude vyšší.

Ministerstvo na své webové stránce ale jako vysvětlení v kolonce Péče o pozůstalé v ČR uvádí, že vláda České republiky se k tomuto kroku zavázala svým usnesením z roku 2008. Do roku 2012 tak dokonce musí zpracovat "koncepci péče o truchlící a pozůstalé“ a to v rámci vládního materiálu Kvalita života ve stáří.

Pracovní skupina má 13 odborníků

„Ministerstvo pro místní rozvoj začalo od roku 2008 ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvem vnitra, Ministerstvem obrany, vědeckými autoritami a občanskými sdruženími analyzovat podmínky pro zvýšení kvality života pozůstalých,“ píše se zde.

Poradenství pro pozůstalé je pak podle resortu „jednou ze základních podmínek pro zvýšení kvality života pozůstalých“.

Za tím účelem byla dokonce na úřadu vytvořena "pracovní skupina pro tvorbu standardů v poradenství pro pozůstalé". Ta funguje od roku 2009 a čítá 13 odborníků. Kromě psycholožky Špatenkové v ní sedí třeba i ředitel Pohřebního ústavu hl. města Prahy Julius Mlčoch či prezidentka Bílého kruhu bezpečí Petra Vitoušová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…