Doktorka Samková posílá nový a nehezký vzkaz své TOP 09

08.08.2012 4:44

Advokátka Klára Samková, která v neděli oznámila svůj záměr kandidovat v prezidentských volbách, se jako členka TOP 09 dočkala poměrně ostrých reakcí od vedení této strany. Z pouhé snahy se zviditelnit ji obvinil především poslanec a šéf sněmovního výboru pro veřejnou správu Stanislav Polčák.

Doktorka Samková posílá nový a nehezký vzkaz své TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

„Podle mého názoru v tom může být skryta jistá obchodní strategie. Je relativně známou advokátkou, mohla by zkusit proslavit své jméno kandidaturou, kterou by třeba ani nemyslela vážně. Může to být z její strany jakási kalkulace,“ uvedl nedávno Polčák s tím, že prý z toho nechce doktorku Samkovou podezřívat, ale nemůže to vyloučit.

Taková nařčení ale Klára Samková odmítá a považuje za nejen nesmyslná, ale i drzá. „Nedomnívám se, že bych porušila nějaké právní předpisy, jako třeba stanovy TOP 09, a trošku jsem překvapená tím, že ta strana vůbec cítí nějakou potřebu se mojí kandidaturou zabývat. Co se týká pana poslance Polčáka, tak musím říci, že jeho vyjádření v tom směru, že moje kandidatura je nějakým marketingovým tahem, připisuji tomu, že nezhodnotil jednu věc. Panu Polčákovi je třicet dva let, mně je padesát. Mohl by být prakticky mým synem,“ zdůraznila pro ParlamentníListy.cz.

Nebudu se lidem nutit v supermarketu, jsou přece svéprávní

„To, co řekl, by se možná mohlo týkat jeho, ale rozhodně ne mě. Jestliže se TOP 09 domnívá, že moje kandidatura oznámená teď v neděli zničila předsedu strany a dlouholetého ministra zahraničních věcí v jeho kandidatuře, a že tak učinila jedna osoba, která je řadovou členkou, tak se obávám, že ta chyba skutečně není na mojí straně,“ poznamenala.

Jakým způsobem známá advokátka povede kampaň? „Pakliže má někdo dojem, že billboardy, plakáty a podpisové archy visící kdesi mezi regály v supermarketu, tak toho se ode mě skutečně nikdo nedočká. Moje kandidatura má především jeden účel a to, aby lidé začali přemýšlet a začali usilovat o to vzít svůj život do svých vlastních rukou. V tom jsem učila a učím své klienty a své čtenáře v oblasti soukromých vztahů a myslím si a jsem přesvědčená, že totéž mají udělat i ve veřejném životě,“ nabádá veřejnost advokátka.

„Ať se lidé sami rozhodnou. Vždyť umí všichni číst a psát, všichni jsou schopni zhodnotit, co se tady v uplynulých dvaceti letech dělo a kdo má na tom jaký podíl. Tuto elementární úvahu musí přece být schopen udělat každý občan s IQ nad 80,“ míní Samková.

Lidé mají být strůjci vlastních životů

Podle jejích slov totiž vzhledem k tomu, že minimálně třetina domácností je připojena k internetu a z této třetiny má minimálně polovina k počítači připojenou tiskárnu, na které si může podpisový arch vytisknout, bylo by popřením jejích vlastních idejí, aby lidem něco nutila.

„Ne, jsou to svéprávné bytosti se schopností rozhodovat, tak pakliže se rozhodnou, že moji kandidaturu podpoří, já budu ráda. Ale i nadále je budu vést k tomu, aby byli strůjci svých vlastních životů a to je také ten základní obsah mé kandidatury, já jsem vzala svůj život do svých vlastních rukou a chci ho sama řídit a pomáhat v tom i ostatním,“ prozradila v rozhovoru pro server ParlamentníchListů.cz.

Dosavadní trend v poklesu preferencí strany, jejíž je členkou, je podle ní záležitostí TOP 09 a ta musí mít svoje mechanismy a svoje nástroje, aby si tohle řešila. „Já mám takovou jednu nevýhodu. V podstatě posledních dvacet let jsem soukromá osoba a řeším problémy veřejného charakteru. Tohle s TOP 09 je úplně stejné. Skutečnost, že té straně dramaticky klesá podpora, je očividné a dlouhodobé a nemá to se mnou vůbec nic společného. S tím si ta strana musí poradit sama, přece to za ni nebudu řešit já,“ konstatovala.

„Já jsem řadový člen a udělala jsem více, než bylo v mých oficiálních silách, to vás ubezpečuji,“ zdůraznila Samková.

Pravice nebo levice, kradou všichni

Nemůžeme si prý nalhávat, že v poslední době významným způsobem neeskaluje rozčarování lidí s politikou minulých zhruba deseti až patnácti let. „Bez ohledu na pravo - levo se v podstatě začíná ukazovat na všechny strany, že si prostě přihrabují všichni a to ve vzájemné, dojemné shodě,“ označuje základní příčinu poklesu důvěry k politice.

„Lidé si teprve nyní uvědomili, i třeba co se týče pana Fischera, že nechtějí mít v čele státu už nikoho, kdo se na tomhle v posledních dvaceti letech ve vrcholných politických funkcích podílel a tímto způsobem nám odpadnou tři čtvrtiny kandidátů, včetně paní Roithové, včetně i paní Bobošíkové, coby bývalé europoslankyně. Včetně všech politických kandidátů. Dneska je svázání s politickou stranou zcela kontraproduktivní a to, že pan Fischer byl premiérem České republiky, je pro něho dneska zcela kontraproduktivní,“ je přesvědčena doktorka Klára Samková.

Na Hrad musí někdo čistý. Ten, který s korupčníky nehrál karty

Ještě před půl rokem ale podle ní tyto negativní nálady v současné vysoké míře nepanovaly. „Já jsem přesvědčena, že dnes skutečně nemá šanci člověk a neříkám to s ohledem na sebe, ale i na ostatní kandidáty, na paní Fischerovou, Tomia Okamuru a zejména na pana profesora Franze, ale je potřeba, aby na Hrad usedl člověk, který v minulých dvaceti letech s těmi ostatními toho betla prostě nehrál,“ míní jednoznačně potenciální kandidátka na prezidentský úřad.

Ta se navíc dotkla i kandidatury Miloše Zemana, protože sociální demokracie se prý se svým kandidátem Jiřím Dientsbierem chová zcela nepochopitelně. „V advokacii platí takové přísloví, že největším spojencem je blbost protistrany. U pana Zemana je skutečně jeho největším nepřítelem jeho vlastní partaj, kterou on přivedl k absolutnímu rozkvětu, to znamená sociální demokracie, a ta místo toho, aby stáhla svého kandidáta a podpořila Miloše Zemana, tak se zachovává úplně stejně, jako při předešlé volbě prezidenta. Tam jde o osobní animozity, které ty lidi z vedení ČSSD diskvalifikují z vedení a jakéhokoliv politického života, protože ve chvíli, kdy strana funguje na osobních animozitách, je otázkou velmi krátké doby, kdy taková strana přestane fungovat,“ předpověděla v komentáři pro redakci ParlamentníchListů.cz Klára Samková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…