V CzechInvestu zasahoval protikorupční útvar. Nikoho zatím nezatkl

08.08.2012 14:23

AKTUALIZACE Kanceláře státní agentury CzechInvest v Praze obsadila dnes dopoledne policie. Důvod policejní razie není ale znám, kriminalisté ovšem některé zaměstnance agentury poslali domů a odnesli si z budovy různé materiály. Informaci o policejním zásahu potvrdil kromě jiných i státní zástupce Tomáš Bláha. Uvedl, že k žádnému zatčení osob prozatím nedošlo.

V CzechInvestu zasahoval protikorupční útvar. Nikoho zatím nezatkl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní těžkooděnci na demonstraci

"Dozvěděl jsem se to před minutou. Nic podrobnějšího zatím nevím. Ministerstvo zjišťuje, co se stalo," řekl k policejním zásahu krátce před jedenáctou hodinou dopolední ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Policejní mluvčí Pavla Kopecká pak jen potvrdila, že byli v agentuře detektivové protikorupční policie. Ti podle ní prováděli úkony, ovšem na tuto realizaci je prý embargo ze strany dozorového státního zástupce z Prahy 2.

"V CzechInvestu je policie, kanceláře nyní nejsou prohledávány. Očekáváme, že se tak definitivně vyjasní nejasnosti z poslední doby,"  dodala ještě před polednem mluvčí agentury Štěpánka Filipová.

"Údajně se jedná o dvě kauzy. První by měla být spojená s databází investorů," informoval k případu Český rozhlas. Navíc podle něj agentuře od rána nefungují webové stránky.

Jak ohlásil přímo z místa reportér Radiožurnálu, z civilních policejních aut si odnášeli kriminalisté do budovy asi 30 velkých papírových pytlů. Je tak velmi pravděpodobné, že si odsud odnesou nějaké dokumenty, možná i techniku. 

Žalobce: K zatčení osob nedošlo

Státní zástupce Tomáš Bláha později pro Českou televizi řekl, že sice nemůže poskytovat žádné informace k případu, ale podle něj nejspíše k žádnému zatčení osob nedošlo.

„Nedošlo k zadržení, nemám informace, že by k takovým úkonům došlo,“ odvětil  na přímý dotaz televize žalobce.

„Nemám nyní žádné informace, které by bylo vhodné sdělit do médií. Až po ukončení prohlídky nám policejní orgán sdělí další podrobnost,“ řekl dále žalobce Bláha.

Podle něj úkony v této věci byly zahájeny 6. srpna a v budově agentury byla na základě příkazu obvodního soudu prováděna prohlídka prostor budovy a pozemků. Naznačil, že detektivové pouze sbírají potřebné dokumenty a materiály. Čeho se týkají, to ale Bláha odmítl komentovat. Stejně tak nechtěl reagovat na otázku, zda jde o nějakou konkrétní zakázku CzechInvestu. "Nehodlám poskytovat žádné infomace v této věci," uzavřel Bláha. 

Celé oddělení IT muselo odejít do atria budovy

Pro server Česká pozice pak prozradil zdroj z agentury,  že policisté požádali zaměstnance tří divizí, aby se nedotýkali svých počítačů. Šlo o divize investic, regionů a auditu. „V budově bylo 20 policistů, celé oddělení IT muselo odejít do atria budovy, nefungoval internet, což pro nás znamenalo konec práce,“ popsal situaci zdroj.

Podle všeho operace policie souvisí s informacemi České pozice. Server totiž minulý týden upozornil na nestandardní průběh jedné z veřejných zakázek, v níž jde o několikamilionovou zakázku na vyhledávání průmyslových nemovitostí pro zahraniční investory. Kvůli ní musel odejít ředitel divize investic Radek Šoltys. "Doložili jsme dokonce antedataci vyhlášení tendru," napsala k tomu Česká pozice.

O co v případu jde? Organizace měla prý přidělit několikamilionovou zakázku na vyhledávání průmyslových nemovitostí pro zahraniční investory firmě Glafin s vazbou na jednoho ze sponzorů Věcí veřejných. Jenže poté, co Česká pozice na podezřelý tendr upozornila, což bylo 12. července,  začalo být kolem něj živo.

"Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS), pod nějž CzechInvest spadá, ještě týž den nařídil audit zakázky. Pět dní na to šéf agentury Miroslav Křížek soutěž zrušil s odůvodněním, že vítěz odstoupil od plnění kvůli ´negativní medializaci´," napsal server.

Podle něj informaci o zakázce zpočátku nebylo možné nalézt ani na webových stránkách CzechInvestu, ani ve věstníku veřejných zakázek Ministerstva pro místní rozvoj. Přestože šlo o veřejný tendr, nevěděly o něm údajně ani firmy, které se vyhledáváním nemovitostí pro investory zabývají.

"Zadávací dokumentace k zakázce se na webu agentury za záhadných okolností nakonec přeci jen objevila, a to s datem uveřejnění 1. června 2012. Redakce však dle elektronických stop zjistila, že ve skutečnosti byla antedatována. Na stránky státní agentury do sekce ´Povinné informace´ byly dokumenty vloženy až 12. července, jen několik hodin po zveřejnění článku, v němž byly nestandardní okolnosti zakázky popsány," dodal web České pozice.

ČSSD: Dochází tam k privatizaci

Zajímavé na celé věci je, že i ČSSD nedávno kolem podivných machinací CzechInvestu uváděla, že dochází k privatizaci této agentury. A případ popsala oranžová strana podobně, jako Česká pozice.

Byl to podle ČSSD pak generální ředitel CzechInvestu Miroslav Křížek, kdo se prý snažil v tichosti zprivatizovat jednu z hlavních činností této státní instituce.

"Měl bez výběrového řízení zadat správu nemovitostí firmě Glafin. Tvrdí to stínový ministr průmyslu a obchodu ČSSD Petr Kajnar a stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek," zveřejnil pak k případu stanovisko sociální demokracie Český rozhlas.

Informaci o výběrovém řízení měl podle ČSSD CzechInvest vyvěsit na svých internetových stránkách taktéž až poté, co už generální ředitel o celé záležitosti rozhodl. Sociální demokracie proto následně vyzvala ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu z ODS, aby snahám o privatizaci CzechInvestu zabránil a vyvodil personální důsledky. 

„Tato zpráva je o to více znepokojující, že to jen dokládá pokračující trend utlumování činnosti CzechInvestu, který nastoupil po roce 2006. Je to velmi znepokojivé,“ uvedl k tomu navíc Jan Mládek. 

Ředitel Miroslav Křížek ale trvá na tom, že výběrové řízení proběhlo transparentně. Nakonec se však prý rozhodl zakázku zrušit. "Já se k tomu, co se tady dnes děje, nechci vyjadřovat, ale jsem rád, že se celá situace vysvětlí," řekl pak dnes Křížek pro Českou televizi.

Redaktor: ČSSD ty informace asi nemá "své"

České televizi ale k upozornění ze strany ČSSD řekl redaktor Hospodářských novin Vojtěch Blažek, že socialisté asi nemají k případu žádné své exkluzivní informace. „Oni si to jen přečetli asi na serveru Česká pozice, takže určitě ta strana neměla žádné své exkluzivní informace,“ řekl Blažek pro televizi.

Jenže na to reagoval Jan Mládek slovy, že není důležité, odkud kdo má jaké informace. „To není důležité, tady nesoutěžíme o exkluzivitu, je to pro nás ale věcná záležitost, neboť CzechInvest již delší dobu nefunguje, jak má, a tedy ani nepomáhá hospodářskému růstu v ČR,“ řekl pro ČT 24 Mládek a zopakoval, že dnešní zpráva je o to více znepokojující, že to jen dokládá pokračující trend utlumování činnosti CzechInvestu, který nastoupil po roce 2006.

Mládek: Nemá nějaké politické zadání?

„Je tady otázka, zda ta agentura tady nemá politické zadání… Problém je nejenom v tom, že se tam dějí nějaké nepravosti a jde i o to, zda nešlo o kšeft nějakým firmám,“ připomněl.  

Na dotaz, jaký má vlastně na firmu vliv Ministerstvo průmyslu a obchodu, pak řekl, že to má být organizace, která má přímo zadání být otevřená zahraničním firmám. „Protože to je ve skupině ministerstva, ministr Kuba by se k tomu měl postavit čelem,“ pronesl dále Mládek.

Na dotaz moderátora ČT, zda by se tedy neměli poslanci na své zářijové schůzi konáním CzechInvestu zabývat, pak odvětil, že to asi nebude možné.  „Nevidím to na vámi zmíněnou vyšetřovací komisi parlamentu. Vždyť koaliční poslanci odmítli  i vážnější selhání například kolem letadel CASA, takže by odmítli určitě i toto. Celá věc je ale skandální,“ uzavřel Mládek.

Mluvčí: Nemůžeme říci, zda jde o korupci a zda byl někdo zatčen

Mluvčí policie Pavla Kopecká pak pro Českou televizi zopakovala, že policie by ráda řekla ke kauze cokoliv bližšího, ale podle ní to není možné, neboť si k tomu vyhradil komentář dozorový státní zástupce. Kopecká v souvislosti s tím, že v budově CzechInvestu operuje Útvar odhalování korupce a finanční kriminality pak ani nemůže prý zveřejnit, zda jde v této věci tedy o korupci.

„Nemohu k tomu potvrdit nic víc, takže se musíte skutečně jen domnívat,“ řekla mluvčí a zavrtěla hlavou i v tom momentu, kdy chtěla televize vědět, zda došlo k zatčení nějakých osob.

„I tady bychom rádi řekli víc informací, tedy o případných zadržených, ale ani toto nemohu vyvrátit, anebo potvrdit,“ uvedla.

Podle jejího soudu ale může informace na embargo od státního zástupce trvat i několik dní. Připomeńme, že na případ dohlíží Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2 a to podrobnosti k případu skutečně slibuje zveřejnit až příští týden.

„Ony probíhají nějaké úkony, tak v danou chvíli musí zaměstnanci uposlechnout výzev policie. Mohlo tudíž dojít k jakýmkoliv omezením. Je zcela jasné, když k něčemu takovému dojde, že vždy dojde i k nějakému omezení firmy,“ zmínila pak policejní mluvčí ještě k tomu, že policie nařídila některým zaměstnancům agentury, aby odešli domů

Ředitel: Oni nám řekli, že kvůli kampani to ruší

Je však zajímavé, co řekl ke kauze ředitel agentury Miroslav Křížek pro Radiožurnál 19. července.

„Ta firma se nám ozvala ještě před dvěma dny dopisem, kde uvádí, že na základě očerňující mediální kampaně, která byla zahájena minulý pátek, s námi nemá zájem smlouvu uzavřít a na této zakázce participovat. My jsme se vzhledem k nepříznivé atmosféře rozhodli tuto zakázku zrušit.“ 

Podle něj jde o doplňkovou, nikoli klíčovou službu a výběrové řízení proběhlo přesně podle pravidel. Mělo to ušetřit náklady agentuře. Obvinění sociální demokracie proto považuje za jasný vzkaz voličům, že ona šetřit nechce. 

„My tím, že jsme oslabili toto oddělení v řádu několika pracovníků, tak už se nevyplatilo obsazovat tyto pozice znovu a pracovní místa, která se tímto ušetří, jsem raději věnoval na strategii nového CzechInvestu, kde je celá řada nových služeb, které čeští podnikatelé mohou aktivně využít. Úspora z této operace činila 3,6 milionu za čtyři roky,“ dodal Křížek.

Připomeňme, že státní organizace CzechInvest je česká státní příspěvková organizace pro podporu konkurenceschopnosti, podnikání a investic a spadá pod již zmíněné Ministerstvo průmyslu a obchodu. Do Česka láká zahraniční investory. Agentura vznikla sloučením tří příspěvkových organizací a sídlí v pražské Štěpánské ulici.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …